Αρχική » Το μάθημα της Ουκρανίας

Το μάθημα της Ουκρανίας

από Αναδημοσιεύσεις

Του Κώστα Στούπα από το capital.gr

Αν η Ρωσία δεν είχε εισβάλει στην Ουκρανία, η Χαμάς δεν θα είχε επιτεθεί στο Ισραήλ, ανέφερε πριν λίγες μέρες η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι. Αν δεν είχαν γίνει τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου δεν θα είχε ακολουθήσει η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα και οι αντάρτες Χούθι δεν θα είχαν αποκλείσει τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εκτός των παραπάνω ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως αφυπνίζει τους Ευρωπαίους από τον βαθύ τους γεωπολιτικό ύπνο.

Για κάποιους, τηρουμένων των αναλογιών, ο πόλεμος στην Ουκρανία θυμίζει τον ισπανικό εμφύλιο. Τούτο γιατί έδωσε την ευκαιρία να αδειάσουν οι στρατιωτικές αποθήκες της Δύσης και της Ρωσίας και να στηθούν παραγωγικές γραμμές για την αναπλήρωση των αναγκών και ό,τι άλλο προκύψει.

Κυρίως όμως μοιάζει με τον ισπανικό εμφύλιο γιατί δίνει την ευκαιρία να δοκιμαστούν νέα οπλικά συστήματα και νέες στρατιωτικές τακτικές.

Τα ιπτάμενα drones και τα θαλάσσια ή υποθαλάσσια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα κατάφεραν καίρια  πλήγματα στα τεθωρακισμένα και τα πολεμικά πλοία.

Οι νέες τεχνολογίες εναέριας παρακολούθησης των στόχων του εχθρού με μικρό κόστος αναβάθμισε τη χρησιμότητα του πυροβολικού.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις με μικρές ευκίνητες μονάδες στρατιωτών με επικεφαλής ικανούς χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς αποδείχτηκαν πιο αποτελεσματικές από άλλες που ακολουθούν πολύπλοκα σχέδια επιτελείων ανώτερων αξιωματικών που βρίσκονται μακριά από τα πεδία των μαχών.

Ο στρατηγός  Μπεν Χότζες, ο πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, ανέφερε πριν λίγες μέρες πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται σε μια αναμέτρηση ανταγωνισμού μεταξύ βιομηχανικών παραγωγικών υποδομών της Ουκρανίας και των υποστηρικτών της από τη μία πλευρά και της Ρωσίας και των δικών της υποστηρικτών από την άλλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο: Η Ρωσία ελέγχει μόνο το 18% του ουκρανικού εδάφους. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει προβλήματα, τα ρωσικά αεροπλάνα δεν εισέρχονται στον ουκρανικό εναέριο χώρο, μισό εκατομμύριο Ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί.

Τα στρατιωτικά επιτελεία και οι κυβερνήσεις έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον πόλεμο της Ουκρανίας και σχεδιάζουν αναδιοργανώσεις των ενόπλων τους δυνάμεων έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες που διαμορφώνουν οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Η περίοδος της “αθωότητας” που ξεκίνησε με την παγκοσμιοποίηση μετά την κατάρρευση της Σοβιετίας και τις μεταρρυθμίσεις Ντέγκ Σιάο Πινκγ φαίνεται πως τελείωσε.

Ο κόσμος αλλάζει οι στρατιωτικοί και οι κατάσκοποι τα επόμενα χρόνια θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από τους χρηματιστές και τους τραπεζίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ