του Δημήτρη Γαρούφα*
Έγιναν προχθές Κυριακή Βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία με χαμηλή συμμετοχή ψηφοφόρων. Την πρώτη θέση(με ελάχιστη διαφορά από το δεύτερο κόμμα) φαίνεται να καταλαμβάνει το κόμμα με την επωνυμία «Υπάρχει τέτοιος λαός» του ηθοποιού και τηλεοπτικού παρουσιαστή Σλάβι Τρίχονωφ ,την δεύτερη θέση το κόμμα του Μ. Μπορίσωβ, την τρίτη θέση το Σοσιαλιστικό κόμμα, την τέταρτη θέση το κόμμα “δημοκρατική Βουλγαρία”, την πέμπτη θέση το κόμμα της Τουρκικής μειονότητας και την 6η θέση το κόμμα «΄Εξω οι μπράβοι»…
Ακόμα κι από τους τίτλους των κομμάτων προκύπτει ότι οι Βούλγαροι πολίτες αναζήτησαν κάτι διαφορετικό απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα. Ο επικεφαλής του πρωτεύσαντος κόμματος ανέφερε ότι δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός και για την θέση αυτή πρότεινε τον Νικολάι Βασίλεβ ,αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό εθνικής οικονομίας το 2001-2003..
Τα θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο ήταν τα θέματα διαφθοράς και οικονομίας. Σε ότι αφορά το θέμα των σχέσεων Βουλγαρίας με τα Σκόπια ,παρ΄ ότι δεν μπαίνει στη Βουλή το εθνικιστικό κόμμα του πρώην υπουργού Αμύνης Κρασιμίρ Καρακατσάνωφ, φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία στο αίτημα (πριν αρχίσει η διαδικασία για ένταξη στην Ε.Ε) να δεχθεί η αποκληθείσα με την συμφωνία των Πρεσπών «Βόρεια Μακεδονία» ότι δεν υπάρχει «μακεδονική γλώσσα» και η ομιλούμενη από τους Σλάβους των Σκοπίων γλώσσα είναι Βουλγαρική διάλεκτος, ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων έχουν Βουλγαρικές ρίζες κι ότι δεν διεκδικούν λόγω ονομασίας τίποτε από την Βουλγαρική Μακεδονία…
΄Οπως φαίνεται θα υπάρχει ρευστότητα στη γειτονική Βουλγαρία και αυτό θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Αυτονόητο είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να λειτουργεί σταθεροποιητικά στην περιοχή προβάλλοντας την κοινή Ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, ενισχύοντας αντανακλαστικά και την θέση της στην Ε.Ε αλλά και την αποτρεπτική ισχύ της έναντι και της Τουρκίας η οποία εδώ και χρόνια με στοχευμένες επενδύσεις και εργαλειοποιώντας τις μουσουλμανικές μειονότητες που ζουν στις γειτονικές χώρες επιδιώκει επιρροή και έλεγχο της περιοχής.
*Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης