epa10890113 Ethnic Armenians from Nagorno-Karabakh cross the border with Azerbaijan by car, carrying their belongings with them, near the village of Kornidzor, Armenia, EPA/ANATOLY MALTSEV
Βαθιά ανησυχητική η αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας
Από την ιστοσελίδα hellasjournal.com
Ο Luis Moreno Ocampo, ο πρώτος Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηριου σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στο Politico επισημαίνει ότι η κατάσταση αναφορικά με την Αρμενία είναι πράγματι βαθιά ανησυχητική και υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη γενοκτονία.
Η Σύμβαση για τη Γενοκτονία, που εγκρίθηκε πριν από 75 χρόνια, είχε σκοπό να αποτρέψει τέτοιες θηριωδίες, ωστόσο συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες περιπτώσεων όπου εθνοτικές ομάδες στοχοποιούνται με γενοκτονική πρόθεση.
Επισημαίνονται μεταξύ άλλων ότι ενέργειες και δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliev, ιδιαίτερα σχετικά με τον αρμενικό πληθυσμό, είναι ανησυχητικές, καθώς καταδεικνύουν την επιθυμία καταστροφής των Αρμενίων εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για τη διάπραξη γενοκτονίας.
Η συστηματική στόχευση Αρμενίων, τόσο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ όσο και εντός των συνόρων της Αρμενίας, με σκοπό να εκτοπιστούν βίαια, να βλάψουν και να τους εξαφανίσουν ως ομάδα, είναι μια έντονη υπενθύμιση της φρίκης της γενοκτονίας. Η τεκμηριωμένη βαρβαρότητα και η απανθρωποποίηση των Αρμενίων, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης γυναικών για βία με βάση το φύλο, υπογραμμίζουν περαιτέρω τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας, ή η έλλειψή της, σε αυτές τις φρικαλεότητες είναι βαθιά ανησυχητική. Η αποτυχία να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη γενοκτονία στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα και διαιωνίζει έναν κύκλο ατιμωρησίας. Οι πολιτικές συμμαχίες και συνεργασίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν την επιτακτική ανάγκη για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πρόληψη μαζικών φρικαλεοτήτων.
Είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης και να λογοδοτήσουν οι δράστες της γενοκτονίας. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη ερευνών από διεθνείς φορείς όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη περαιτέρω βίας και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών. Μόνο μέσω συλλογικής δράσης και δέσμευσης στη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αποτρέψουμε μελλοντικές γενοκτονίες και φρικαλεότητες, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο συντάκτης.