Αρχική » Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Ίλια Γιασίν στάλθηκε στη Δύση παρά τη θέλησή του

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Ίλια Γιασίν στάλθηκε στη Δύση παρά τη θέλησή του

από Άρδην - Ρήξη

Μετά την ανταλλαγή κρατουμένων  μεταξύ Ρωσίας και Δύσης ένας από τους Ρώσους αντιφρονούντες που βρέθηκαν στη Δύση, ο Ιλία Γιασίν, ένας παλιός συμμαχητής του εκλιπόντος ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, υποστηρίζει ότι απαίτησε να μην αποτελέσει μέρος μιας ανταλλαγής κρατουμένων αλλά τον ανάγκασαν να φύγει από τη Ρωσία παρά τη θέλησή του.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου και πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης Ilya Yashin συµµετέχει σε συνέντευξη Τύπου µετά την ανταλλαγή 26 κρατουµένων µεταξύ της Ρωσίας, των Ηνωµένων Πολιτειών και πέντε άλλων χωρών στην έδρα της Deutsche Welle. στη Βόννη της Γερμανίας, την Παρασκευή 2 Αυγούστου

Από τη Μαίρη Ιλιούσινα και την Natalia Abbakumova

Washington Post, 2 Αυγούστου 2024

Ο Ιλία Γιασίν, ένας από τους Ρώσους πολιτικούς κρατούμενους που απελευθερώθηκαν κατά την ιστορική ανταλλαγή της Πέμπτης, δήλωσε ότι τον έβγαλαν από τη Ρωσία παρά τη θέλησή του ενώ αυτός επιθυμούσε να παραμείνει στη χώρα.

Πριν από την ανταλλαγή της Πέμπτης, την 1η Αυγούστου, ο Γιασίν είχε δηλώσει δημοσίως ότι δεν ήθελε να απελευθερωθεί, επειδή η ζωή στην εξορία θα τερμάτιζε ουσιαστικά το πολιτικό αντιπολιτευτικό του έργο στο εσωτερικό της χώρας. Το 2022, φυλακίστηκε για 8,5 χρόνια επειδή επέκρινε τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Αυτή ήταν η συνειδητή μου θέση. Αρνήθηκα να εγκαταλείψω τη Ρωσία υπό την απειλή της σύλληψης, αναγνωρίζοντας τον εαυτό μου ως Ρώσο πολιτικό, πατριώτη», δήλωσε ο Γιασίν, σε συνέντευξη Τύπου στη Βόννη της Γερμανίας, την Παρασκευή, όπου εμφανίστηκε μαζί με άλλους που αποφυλακίστηκαν. «Αντιλήφθηκα τη φυλάκισή μου όχι μόνο ως στοιχείο του αντιπολεμικού αγώνα, αλλά και ως αγώνα για το δικαίωμά μου να ζω στη χώρα μου, να ασχολούμαι με την ανεξάρτητη πολιτική εκεί».

Ο Γιασίν είναι βετεράνος της αντι-κρεμλινικής αντιπολίτευσης που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων κατά των νοθευμένων εθνικών βουλευτικών εκλογών και της επιστροφής του Πούτιν στην προεδρία, το 2011 και το 2012. Βρισκόταν κοντά στον Αλεξέι Ναβάλνι και τον Μπόρις Νεμτσόφ, δύο σημαντικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε κοντά στα τείχη του Κρεμλίνου, το 2015. Ο Ναβάλνι πέθανε σε μια απομακρυσμένη φυλακή της Αρκτικής, τον Φεβρουάριο.

Αργότερα, ο Γιασίν ηγήθηκε του Λαϊκού Κόμματος Ελευθερίας, γνωστού ως PARNAS, και υπηρέτησε ως δημοτικός λειτουργός στην περιοχή Κρασνοσέλσκι της Μόσχας.

Ο Γιασίν δήλωσε ότι λίγες ημέρες πριν από την ανταλλαγή, ο διευθυντής της φυλακής τον επισκέφθηκε και του ζήτησε να υπογράψει ένα αίτημα χάριτος που απευθυνόταν στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο ο Γιάσιν και αρκετοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του αντιφρονούντα Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, αρνήθηκαν να κάνουν.

Ο Γιασίν δήλωσε ότι απέρριψε το ενδεχόμενο να ζητήσει από τον Πούτιν οτιδήποτε, επειδή τον θεωρεί «εγκληματία πολέμου».

«Όταν έγινε σαφές ότι επρόκειτο να γίνει ανταλλαγή, έγραψα μια δήλωση στον επικεφαλής του κέντρου προφυλάκισης αναφέροντας ότι δεν επιτρέπεται η απέλαση Ρώσων πολιτών χωρίς τη συγκατάθεσή τους», πρόσθεσε ο Γιασίν, ανασύροντας ένα χαρτί που απευθυνόταν στις αρχές του κέντρου κράτησης στο Λεφορτόβο, όπου κρατούνταν μέχρι να επιβιβαστεί μαζί με άλλους κρατούμενους σε πτήση για την Τουρκία.

«Θεωρώ το γεγονός αυτό ως παράνομη απέλαση από τη Ρωσία παρά τη θέλησή μου. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θέλω να επιστρέψω στην πατρίδα μου», δήλωσε ο Γιασίν, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν στους κρατούμενους την επιλογή να αρνηθούν την έκδοσή τους.

Ο Γιασίν δήλωσε ότι τελικά συναίνεσε στην ανταλλαγή απέναντι στον εκβιασμό ότι η ανταλλαγή θα ακυρωνόταν εντελώς, θέτοντας σε κίνδυνο την ελευθερία άλλων κρατουμένων.

«Είναι απόλυτη κοροϊδία όταν ένα άτομο που λέει “δεν πάω πουθενά έξω από τη χώρα μου”, κατά παράβαση όλων των νόμων … πετιέται έξω από τη χώρα», είπε. «Και αυτοί οι άνθρωποι που πραγματικά θα έπρεπε να απελευθερωθούν, που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, που κινδυνεύουν να πεθάνουν στη φυλακή, αφήνονται και συνεχίζουν να βασανίζονται. Είναι αφόρητο».

Στη ίδια συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, ο Καρά-Μούρζα είπε ότι πίστευε πως θα πεθάνει στη φυλακή και ανησυχούσε ότι δεν θα ξαναδεί ποτέ τη γυναίκα και την οικογένειά του. Ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση, ξεχωρίζοντας τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, που εξασφάλισε την απελευθέρωσή τους, αλλά θρήνησε που ο Ναβάλνι δεν έζησε για να δει την ελευθερία.

«Αυτό που συνέβη με τον Ναβάλνι δείχνει ότι αυτό που όλοι χθες ονόμασαν ανταλλαγή κρατουμένων δεν είναι ανταλλαγή αλλά διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αν τα πράγματα είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα, αν η κυβέρνηση του Σολτς έπρεπε να ξεπεράσει λιγότερα εμπόδια για την απελευθέρωση του εκτελεστή του Πούτιν, [Βαντίμ] Κρασίκοφ, ο Αλεξέι θα μπορούσε να είναι μαζί μας», δήλωσε ο Καρά-Μούρζα, πριν προσθέσει ότι πιστεύει πως ο Πούτιν «φέρει προσωπική ευθύνη» για τους θανάτους του Ναβάλνι και του Νεμτσόφ.

Νωρίτερα φέτος, οι σύμμαχοι του Ναβάλνι είχαν υποστηρίξει ότι μια άλλη συμφωνία ήταν στα σκαριά, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία ήταν έτοιμη να κάνει μια ανταλλαγή γι’ αυτόν. Ο ξαφνικός θάνατος του ηγέτη της αντιπολίτευσης ανέστειλε κάθε συνέχεια.

Η σύζυγος του Ναβάλνι και οι συνεργάτες του κατηγόρησαν τον Πούτιν ότι έβαλε να τον σκοτώσουν για να αποτραπεί η απελευθέρωσή του από τη στιγμή που η Γερμανία είχε δηλώσει ότι μια συμφωνία για τον Κρασίκοφ ήταν πιθανή.

Η απόφαση να απελευθερωθεί ο Κρασίκοφ, ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός πρώην Τσετσένου μαχητή, το 2019, σε ένα πάρκο του Βερολίνου, συνάντησε πολιτικές αντιστάσεις στη Γερμανία, καθώς εγκυμονούσε τον ηθικό κίνδυνο να ενθαρρύνει τη Ρωσία να συλλάβει ακόμη περισσότερους ανθρώπους, γνωρίζοντας ότι η Δύση θα δεχόταν να ανταλλάξει ακόμη και έναν καταδικασμένο δολοφόνο για να πάρει πίσω τους πολίτες της.

Ο Καρά-Μούρζα και ένας άλλος απελευθερωθείς Ρώσος –ο Αντρέι Πιβοβάροφ, στέλεχος της αντιπολίτευσης της Αγίας Πετρούπολης και επικεφαλής της καταργημένης ομάδας δικαιωμάτων Open Russia– προέτρεψαν τη Δύση να πάρει υπόψη της τους απλούς Ρώσους πολίτες για να καταρρίψει το αφήγημα του Πούτιν ότι η Δύση επιδιώκει να καταστρέψει τη χώρα τους και τις ζωές τους.

«Οι κυρώσεις θα πρέπει να διαβαθμιστούν έτσι ώστε να στοχεύουν τον Πούτιν και όχι μόνο τους Ρώσους πολίτες», δήλωσε ο Καρά-Μούρζα. «Αυτό είναι εξαιρετικά άδικο και αντιπαραγωγικό, διότι δίνει στον Πούτιν υλικό προπαγάνδας για να πει ότι “είμαστε περικυκλωμένοι από εχθρούς σαν σε πολιορκημένο φρούριο”».

Ο Πιβοβάροφ πρότεινε την καθιέρωση βίζας σπουδών για τους νέους Ρώσους και άλλα «απλά πράγματα για να δώσουμε στους Ρώσους την ευκαιρία να δουν ότι δεν υπάρχουν μόνο εχθροί εδώ, όπως βλέπουν στην κρατική τηλεόραση», καθώς και τη χαλάρωση των κυρώσεων που επηρεάζουν τους απλούς ανθρώπους, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι «δεν είναι η Δύση που έχει καταστρέψει τις ζωές τους».

Στις ομιλίες τους και οι τρεις ακτιβιστές τόνισαν ότι υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι που μαραζώνουν στις ρωσικές φυλακές επειδή αψήφησαν την κυβέρνησή τους και μίλησαν κατά της εισβολής στην Ουκρανία. Ο Γιασίν εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μέρα θα απελευθερωθούν, στο πλαίσιο μιας πολιτικής αμνηστίας που θα απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους που καταδικάστηκαν βάσει ενός πακέτου νόμων πολεμικής περιόδου που ψήφισε η Ρωσία στην αρχή της εισβολής, οι οποίοι επέτρεπαν στις αρχές να φυλακίζουν ανθρώπους ακόμα και για ασήμαντες παραβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών σχολίων. Παρόλα αυτά, όπως είπε, πιστεύει ότι μόνο το τέλος του πολέμου θα μπορούσε να επιφέρει οποιαδήποτε πραγματική αλλαγή στη χώρα.

«Το κύριο αίτημά μας είναι να σταματήσει ο εγκληματικός, επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία, ένας πόλεμος που πλήττει τους γείτονές μας, που τους έφερε αίμα, θάνατο και καταστροφή και που ταυτόχρονα καταστρέφει τη χώρα μας και τον λαό μας, στέλνοντας πολλούς αθώους ανθρώπους στις φυλακές», δήλωσε ο Γιασίν, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ