Συνήψαν δικοινοτική ομάδα υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας; Να συλληφθούν πάραυτα
του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο
Με αποφασιστικότητα και δυναμισμό ομάδα αστυνομικών του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων πέτυχε τον εντοπισμό και την εξόντωση σπείρας δικοινοτικών διαλυτικών στοιχείων, ενός Ελληνοκύπριου και ενός Τουρκοκύπριου (έχουν κοινή ομάδα, πού φτάσαμε;) οι οποίοι ενώθηκαν και επιτέθηκαν στην καθεστηκυία τάξη (της ΔΔΟ;) μεταφέροντας στο χώρο της παρέλασης για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μικρό πανό το οποίο ανέγραφε το ανατρεπτικό σύνθημα: «Κυπριακή Δημοκρατία: η μόνη λύση».
Επίσης, κάτω από αυτό έγραφε μια κωδικοποιημένη φράση, την οποία οι αστυνομικοί έκριναν ως ύποπτο στοιχείο που χρειάζεται περαιτέρω αστυνομικής διερεύνησης: «APARTHEID IS NOT A SOLUTIΟN».
Οι αστυνομικοί, θέλοντας να βγάλουν ασπροπρόσωπους τον αρχηγό και τον υπαρχηγό τους, οι οποίοι ανέλαβαν καθήκοντα την προηγούμενη μέρα, επέδραμαν στο σημείο όπου βρίσκονταν οι δράστες, τους περικύκλωσαν και κατάφεραν να φορέσουν χειροπέδες σε δύο ύποπτους, τον δημοσιογράφο Γιώργο Τάττη και τον οικονομολόγο Οζ Καραχάν, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές κοινότητες της νήσου και το ότι συνήψαν κοινή ομάδα και έστελναν και οι δυο μαζί ενιαία το μήνυμα υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στοιχείο το οποίο επιβαρύνει πολύ σοβαρά τη θέση τους. Ακόμα πιο επιβαρυντικό είναι και το γεγονός ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος βρίσκονται στις αστυνομικές λίστες με τα ταραχοποιά στοιχεία ή τους νονούς της μαφίας και, αντίθετα, δραστηριοποιούνται πολιτικά με δημόσιες παρεμβάσεις και μάλιστα στις τελευταίες εκλογές ο ένας ήταν υποψήφιος κοινοτάρχης και ο άλλος υποψήφιος ευρωβουλευτής.
Οδηγήθηκαν και οι δύο στην Αστυνομία με χειροπέδες, διότι υπήρχε κίνδυνος να δραπετεύσουν, ανακρίθηκαν επί ώρες (μάλλον για να εξηγήσουν τι κρύβεται πίσω από το «apartheid is not a solution») και την επόμενη μέρα, χθες, παρουσιάστηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο όπου κατηγορήθηκαν με τις κατηγορίες με τις οποίες κατηγορούν οι αστυνομικοί όσους δεν έχουν τίποτε άλλο σε βάρος τους: αντίσταση σε όργανο, ανησυχία και εξύβριση.
Τώρα, δύο πολίτες, πέντε – έξι αστυνομικοί μάρτυρες, εισαγγελείς, δικηγόροι και δικαστές θα πηγαινοέρχονται για χρόνια στα δικαστήρια και θα χάνουν τις ώρες τους, αλλά στο τέλος θα λάμψει η Δικαιοσύνη, θα επιβληθεί το κράτος δικαίου και θα ανέβουν στα ύψη το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, όπως και το ηθικό των αστυνομικών.
Η σύλληψη των δύο πολέμιων του φυλετικού διαχωρισμού, έγινε από τον Ουλαμό Πρόληψης Εγκλημάτων. Αν μπορεί παρακαλούμε τον νέο αρχηγό Αστυνομίας να μας εξηγήσει ποιο έγκλημα ήθελαν να προλάβουν οι αστυνομικοί της Πρόληψης Εγκλημάτων. Καλά που δεν κάλεσαν και τον Αίαντα να τους εξοντώσει στο τάκα – τάκα, εδώ που τα λέμε.
Όλα αυτά έγιναν την περασμένη Τρίτη, ενώ μόλις την προηγούμενη μέρα, ο νέος αρχηγός Αστυνομίας διαβεβαίωνε ότι «οι αστυνομικοί μας δεν έχουν την υπερηφάνεια που θα έπρεπε να έχουν, και οι πολίτες δεν έχουν το αίσθημα ασφάλειας που θα έπρεπε» και υποσχόταν ότι θα εργαστεί σκληρά για να το αλλάξει αυτό.
Και ο νέος υπαρχηγός δίπλα του: «Θα δώσουμε το άπαν των δυνάμεων μας (…) ώστε να μπορέσουμε να εξυψώσουμε το ηθικό των μελών μας και ταυτόχρονα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».
Μαζί τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Η κυπριακή κοινωνία, δικαιολογημένα, απαιτεί από εμάς να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας της».
Τη Δευτέρα, λοιπόν, έθεσαν τις κατευθύνσεις και την Τρίτη ξεκίνησαν δουλειά. Με το άπαν των δυνάμεών τους, έστειλαν τους αστυνομικούς στην παρέλαση για την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να εξυψώσουν το ηθικό των αστυνομικών.
Υ.Γ. Λένε ότι δεν τους συνέλαβαν για το πανό αλλά για εξύβριση. Για να αλλάξει η Αστυνομία, πρέπει να μάθουν πρώτα οι αστυνομικοί να μην τα παίρνουν προσωπικά τα πράματα. Διότι το σκηνικό είναι επαναλαμβανόμενο: Ένας πολίτης που νιώθει ότι αδικείται μπορεί να πει στον αστυνομικό καμιά κουβέντα παραπάνω, μπορεί να σπρώξει κιόλας. Ο αστυνομικός οφείλει να είναι πιο ψύχραιμος από τον πολίτη. Αλλά, τι συμβαίνει πάντα; Προσπαθούν να αποδείξουν ποιος είναι πιο μάγκας, ο πολίτης ή αστυνομικός. Κι επειδή ο αστυνομικός νιώθει την εξουσία στις χειροπέδες του, μόλις αντιδράσει ο πολίτης τον συλλαμβάνει. «Πάμε μέσα να σου μάθω να ξιτιμάζεις», λέει. Αυτό συμβαίνει από τον καιρό των ζαπτιέδων. Καλή τύχη, κύριοι Θεμιστέ Αρναούτη και Πανίκο Σταύρου.