του Γ. Παπαγιαννόπουλου
Βασική απόρροια του τρόπου διοίκησης και επικυριαρχίας του Ανδρέα Παπανδρέου πάνω στους συνεργάτες του και στο Κίνημα-κόμμα του ήταν η δημιουργία παραγωγής μιας σειράς στελεχών με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά (ιδεοληψία, λαϊκισμός, αυτισμός) που μπορούν να χαρακτηριστούν ως: οι Μικροί Παπανδρέου. (Αυτή και μόνο η αναφορά στο όνομα Παπανδρέου είναι προφανές ότι γεμίζει αυτά τα στελέχη με χαρά και κρυφά ανομολόγητα χαμόγελα).
Βασικά γνωρίσματα αυτής της «Σχολής Παπανδρέου» είναι η αντιγραφή των μεθόδων και των πρακτικών του αρχηγού τους, ήτοι: ηγεμονισμός, μικρομεγαλισμός, αλαζονεία, τακτικισμός, υπακοή προς αυτούς των κατωτέρων τους χωρίς αντιρρήσεις, χωρίς παράλληλα κανείς από αυτούς να έχει τα αντίστοιχα προσόντα του αρχηγού τους: οξύνοια, πολιτική όσφρηση, δημαγωγία, σταθεροποιητικός-ενοποιητικός παράγων του χώρου.
Πρώτοι αυτοί αισθάνθηκαν ορφανοί με τον θάνατο του Α. Παπανδρέου. Εάν η χήρα του έχασε την πρόσβασή της στην εξουσία, αυτοί χάσαν τ’ αυγά και τα πασχάλια. Μείναν χωρίς ρόλο. Γι’ αυτό και συνέχισαν να πράττουν αυτό που έμαθαν τόσα χρόνια: να μιμούνται και να αντιγράφουν.
Έτσι, προκύπτει ένα πεδίο οξύμωρο, αντιφατικό και εν πολλοίς γελοίο, όπου ο καθένας θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από τον διπλανό του κι έτσι οργανώνει τις «επιρροές» του και ψηλώνει την μύτη του, χωρίς καν να κοιτάζει δίπλα του. Ίσως κι αυτός να ήταν ένας πρόσθετος λόγος που ο «χειρότερος» μαθητής του Α. Παπανδρέου, αυτός δηλαδή που του έμοιαζε λιγότερο και τον αντέγραψε λιγότερο, ο Κ. Σημίτης, εμφανίστηκε ως «αυτόνομη» προσωπικότητα στη διαδοχή και τους τα πήρε όλα.
Ας δούμε μαζί παραδείγματα αυτής της Σχολής: ο καθένας επίδοξος Μικρός Παπανδρέου έχει μια ομάδα. Αυτή αποτελείται από: τον Επικεφαλής, δύο-τρία ακόμη στελέχη σε ρόλο δεύτερου και μετά οι υποτελείς ή «συνεργάτες», αναλόγως… Παράδειγμα πρώτο: Τσοβόλας, παράδειγμα δεύτερο: Βάσω Παπανδρέου… κ.ά, για να μη μιλάμε για άλλους γνωστούς και μη εξαιρετέους και να μην ξεχάσουμε βέβαια τον κατεργάρη, αυτό-ονομαζόμενο και «ισοϋψή» Γιαννόπουλο, χωρίς «ομάδα» στο κόμμα αλλά με μεγάλη στην «κοινωνία» και πλήθος υποτακτικούς στην εκλογική του περιφέρεια, Β΄ Αθηνών.
Αφού φτιαχτεί η ομάδα, στη συνέχεια, με βάση κάποιες «αρχές» και «στόχους», θέλει να επιβληθεί στις άλλες. Και επειδή τούτο είναι αδύνατο, αρχίζουν οι αντιπαραθέσεις, οι προσωπικοί στόχοι, η διάλυση… Υψώνονται διαχωριστικά τείχη, οι «δικοί μας» και οι «δικοί σας», πράγματα τα οποία έχουν βιωθεί από το Κίνημα προ πολλού και από όλους τους ώριμους ανθρώπους θεωρούνται ξεπερασμένα. Πάντα βέβαια θα υπάρχουν καινούργιοι, άμαθοι, υποτελείς κι έτσι πάντα η κάθε λογής ομάδα ή ψευτοφράξια θα ’χει αναφορά. Αλίμονο όμως, όταν αυτή η εικόνα συνολικοποιηθεί, προκύπτει ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο μηδέν. Εικόνα απογοήτευσης και διάλυσης δηλαδή για τους (μειοψηφούντες ούτως ή άλλως) σκεπτόμενους ενασχολούμενους ακόμη με το ΠΑΣΟΚ.
Έτσι το πρόβλημα για τους Μικρούς Παπανδρέου προκύπτει και θα προκύπτει όλο και συχνότερα, αντικειμενικά: Νομοτελειακή συρρίκνωση του ρόλου και της επιρροής τους, περιθωριοποίηση αφού δεν μπορούν ν’ αναδειχθούν σε σταθεροποιητικό-ενοποιητικό παράγοντα όπως ο Πατερούλης τους.
Το αδιέξοδο, όπως και το τέλος βέβαια, είναι προ των Πυλών.
Άλλο τώρα, ποιος το κατανοεί…
Υ.Γ. Ο Α. Παπανδρέου είναι βιολογικά απών (απλοελληνικά: πέθανε). Και τον Ελ-Σιντ οι Ισπανοί ΜΙΑ φορά τον έβγαλαν από τα τείχη νεκρό. Εδώ τα ανήμπορα ορφανά του σκυλεύουν ακόμα τον τάφο του, αναζητώντας ρόλους που η ιστορία μοίρασε ήδη σ’ άλλους.
*(Παλαιο)Πασόκος