Η οαση, ένα από τα παλαιότερα καφενεία της πόλης (δημοτική επιχείρηση) με φτηνές τιμές και μεγάλη παράδοση, ξεπουλιέται σε ιδιώτη που το μετατρέπει σε κακόγουστη καφετερία με τιμές προϊόντων που ξεκινούν από τα τρία ευρώ. Φυσικά, ο νέος ιδιοκτήτης έχει παραλείψει να πληρώσει το ενοίκιο στον Δήμο εδώ και αρκετούς μήνες.
Η Κεντρική Πλατεία, η γνωστότερη, γραφικότερη και παλαιότερη πλατεία της πόλης ξεπουλιέται με αδιαφανείς διαδικασίες και ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα κατασκευής γκαράζ. Τα δέντρα κόπηκαν για να φιλοξενήσουν το αγαπημένο παιδί του σύγχρονου πολεοδομικού φασισμού, το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τις μελέτες έγκριτων συγκοινωνιολόγων, η δημιουργία γκαράζ στην κεντρική πλατεία όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα του κυκλοφοριακού στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά θα το οξύνει περισσότερο, όπως έχει συμβεί εξάλλου παντού και πάντα όταν η κεντρική επιλογή είναι η διευκόλυνση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, επιλογή που τελικά λειτουργεί ως μπούμερανγκ. Ο «ιστορικός χώρος» της πόλης των Ιωαννίνων, με την χωρολογική, πολεογική και κτιριολογική ιδιαιτερότητά του, μετατρέπει το Ι.Χ. σε μεγαλύτερο καρκίνωμα από ό,τι είναι σε πολλές άλλες πόλεις. Η επιτροπή αγώνα πολιτών κατάφερε να καθυστερήσει την έναρξη των έργων για 5 περίπου χρόνια αλλά τελικά τα 60 άτομα που μαζεύτηκαν για να σταματήσουν τις μπουλντόζες ήταν λίγα. Η πλατεία, την οποία εδώ και δεκάδες χρόνια έχουν επισκεφτεί ίσως όλοι οι Ηπειρώτες διότι ήταν σημείο «Πανηπειρωτικής» συνάντησης, δεν υπάρχει πια.
Η λίμνη των Ιωαννίνων, γνωστή και ως λίμνη της Κυρά Φροσύνης, ονομάζεται Παμβώτις που σημαίνει “η τα πάντα τρέφουσα”, μόνο που τα τελευταία χρόνια τρέφει λίγους και συγκεκριμένους. Ο Αλέξανδρος Σλάϊφλη (Ελβετός) υπηρέτησε στα Γιάννενα ως γιατρός της τουρκικής φρουράς στο διάστημα 1856-60. Γράφει ότι «…το νερό της λίμνης είναι γευστικό, γλυκύ και διουρητικό». Σήμερα, η λίμνη κατάντησε χαβούζα προς χάριν της ανάπτυξης. Τα τελευταία 60 χρόνια, έχουμε μία μείωση του όγκου των νερών κατά 30%! Αυτό οφείλεται στη περιμετρική οικοπεδοποίησή της, στη μείωση του βάθους της λόγω της συνεχούς εναπόθεσης τεράστιων ποσοτήτων φερτών υλικών, στις δημοτικές και κοινοτικές αρχές, οι οποίες κατασκεύαζαν εντός της λίμνης πάρκα και δρόμους με σκοπό να ωφελήσουν τους έχοντες παραλίμνια οικόπεδα. Η λίμνη απεκόπη από τις φυσικές πηγές που την εμπλούτιζαν με φυσικό καθαρό νερό. «Εμπλουτίζεται» όμως, ακόμα και σήμερα, με οικιακά λύματα, βιομηχανικά απόβλητα, σκουπίδια και γενικά λειτουργεί ως αποδέκτης όλης της βρωμιάς του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Η παραλίμνια περιοχή που παρουσιάζει εύθραυστη οικολογική ισορροπία (βιότοπος) χωρίζεται σε φιλέτα και δίνεται προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες ενώ σχεδιάζεται και η μεταφορά του ΚΤΕΛ. Τελευταίο φρούτο στο σώμα της λίμνης, το υδροπλάνο, για να πάψει η …γεωγραφική απομόνωση της Ηπείρου! (Προφανώς οι ιθύνοντες δεν έχουν ακούσει ποτέ για μια εφεύρεση που λέγεται τρένο).
Το ξενοδοχείο Ξενία
Το ξενοδοχείο Ξενία, που ο κ. Δήμαρχος παραχώρησε στον επιχειρηματία Κ. Μήτση για …35 χρόνια.
Σκοπός του κ. Μήτση είναι η ανέγερση ενός ξενοδοχείου-μεγαθηρίου 5 ορόφων στο κέντρο της πόλης μας.
Περισσότερο ενδιαφέρον έχει η αντιμετώπιση των πολιτών από τους νταβατζήδες της πόλης όταν οι πρώτοι, αντίθετοι με αυτό το ξεπούλημα, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια Επιτροπή Αγώνα Πολιτών που προσπαθεί να διασώσει ό,τι μπορεί από την λαίλαπα του ξεπουλήματος των πάντων, ελεύθερων χώρων, δημοτικής περιουσίας, προς χάριν του κέρδους και της λεγόμενης ανταποδοτικότητας. Κάποιοι λοιπόν οργανώθηκαν και δημιούργησαν μια Επιτροπή Αγώνα Πολιτών. Οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές και φιλοδοξούν να μετατραπούν σε λαϊκές συνελεύσεις που θα αποφασίζουν για όλα τα κοινά της πόλης. Ημέρα Τετάρτη λοιπόν, 8 Ιούνη του 2005, μία μέρα την οποία θα θυμούνται για πολλά χρόνια στα Γιάννενα. Είναι η μέρα που πολίτες των Ιωαννίνων ήρθαν σε σύγκρουση με «νταβατζήδες» και τους προστάτες τους, τις σύγχρονες λεγεώνες αποκατάστασης τάξης, κοινώς ΜΑΤ και τους χειρότερους ΟΠΚΕ.
Η εκδήλωση
Η Επιτροπή Πολιτών αποφάσισε να διοργανώσει μια μικρή εκδήλωση στον διεκδικούμενο χώρο του Ξενία με θέμα τους ελεύθερους χώρους. Μαζεύτηκαν καμία εκατοστή άτομα, κανονίστηκαν όλες οι λεπτομέρειες, δεν είχαμε προβλέψει όμως τα ΜΑΤ που έχουν να εμφανιστούν στα Ιωάννινα εδώ και 7 χρόνια, από το 1998, με τους ιστορικούς πλέον διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για τους καθηγητές. [ ]
Κανένας διάλογος. ο κ. Δήμαρχος αποφεύγει την κατά πρόσωπο αντιπαράθεση με μεγάλη επιτυχία, δηλαδή κρύβεται. Και πώς να αντιμετωπίσει τους πολίτες που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί, εφαρμόζοντας την «νεοφιλελεύθερη πρόταση» ανταποδοτικότητας με την εμπορική αξιοποίηση ενός μνημείου αρχιτεκτονικής ιστορίας; Μια πρόταση που υπακούει πλήρως στις απαιτήσεις της αγοράς, δηλαδή
1. Γκρεμίστε το γρηγορότερο,
2. Ξεπουλήστε τα υπάρχοντα στη ζούλα,
3. Εκπαιδεύστε τους περίοικους με βάση το ότι ο Δημόσιος χώρος δεν υπάρχει πια προς χάριν της ανάπτυξης και, τέλος,
4. Αν υπάρχουν κάποιοι ανεγκέφαλοι, εχθροί του οικονομικού ολοκληρωτισμού, συκοφαντήστε τους και ανοίξτε τους τα κεφάλια.
Οι συλλήψεις και το ξύλο
Ακόμα και οι ίδιες οι συλλήψεις είναι απόδειξη της αυθαιρεσίας των κυβερνώντων. Οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν μηνύσεων που κατατέθηκαν από τον κ. Μήτση το πρωί της ίδιας ημέρας. Μόνο που αφορούσαν αδικήματα τα οποία επρόκειτο να κάνουν οι συγκεκριμένοι πολίτες το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Δηλαδή η μήνυση προηγήθηκε του παραπτώματος! Μηνύθηκαν ακόμα και πολίτες που συμμετείχαν μεν σε δράσεις της επιτροπής αλλά απουσίαζαν από την συγκεκριμένη. Κανένα πρόβλημα, συνελήφθησαν άλλοι στην θέση τους! Συνελήφθησαν ακόμα και οι δικηγόροι που κλήθηκαν τηλεφωνικώς και έτρεξαν να υπερασπιστούν τους συλληφθέντες! Οι ίδιες οι μηνύσεις ήταν για γέλια. «Διατάραξη οικογενειακής γαλήνης» σε έναν χώρο που είναι εργοτάξιο και δεν υπάρχει δείγμα οικογένειας, από όπου επιδιώκεται να εκδιωχθούν οι οικογένειες που έβρισκαν άσυλο στο όμορφο δημοτικό αναψυκτήριο.
Το γεγονός που μας έβγαλε όλους από τα ρούχα μας είναι ο ξυλοδαρμός, μεταξύ των άλλων, και ενός ανάπηρου πολίτη που στην συνέχεια τον συνέλαβαν. [ ]
Το ξύλο έπεφτε βροχή, οι πολίτες συσπειρωμένοι σε δύο μικρά μπλοκ προσπαθούσαν να αυτοπροστατευτούν σχηματίζοντας αλυσίδες και τα ΜΑΤ συνέχιζαν να δέρνουν για να μας πείσουν ότι ο κ. Δήμαρχος και ο φίλος του Μήτσης έχουν τελικά δίκιο.
Την επόμενη μέρα οργανώθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας, συμπαράστασης στους συλληφθέντες. Τα αντανακλαστικά της πόλης λειτούργησαν επιτέλους καλά. Η πορεία είχε πρωτοφανή όγκο, ίσως και πάνω από 400-500 άτομα, συμμετείχαν πολιτικά πρόσωπα, η ακαδημαϊκή κοινότητα και πολλοί πολίτες Γιαννιώτες. Η αστυνομία ήταν άφαντη, από το Ξενία είχαν αποχωρήσει ακόμα και οι ιδιώτες αστυνόμοι του κ. Μήτση. Οι δρόμοι της πόλης γέμισαν συνθήματα, το όνομα του χαφιέ έγινε ευρέως γνωστό και διαπομπεύτηκε με σχετικά συνθήματα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα σε όλη την πόλη.
Συνολικά, 10 συλλήψεις, πολλά ανοιγμένα κεφάλια, μια πόλη σε αναβρασμό και η υπόθεση του Ξενία να έχει υπερβεί πλέον τον κλειστό χώρο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων με επερωτήσεις στην Βουλή, δικονομικές αντιδικίες, ποινικές διώξεις, προσφυγές στο ΣΤΕ.
Τα Γιάννενα και γενικότερα η Epirus Vetus με τα 4… Σαντζάκια της (Νομούς) παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και οικολογικής καταστροφής. Πίνουμε εμφιαλωμένο νερό γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν εγκαταλειφθεί λόγω τοξικότητας του εδάφους. Ο Καλαμάς πεθαίνει. Παραδοσιακά γεφύρια γκρεμίζονται προς χάριν της ανάπτυξης. Τα Γιάννενα ασφυκτιούν με τα χιλιάδες Ι.Χ. και η αστική συγκοινωνία είναι σχεδόν ανύπαρκτη και πολύ ακριβή. Οι πολίτες, δυστυχώς, όπως συμβαίνει παντού, κρατούν αποστάσεις και από την Επιτροπή Αγώνα. Δεν συμμετέχουν και αυτό τους κάνει δυστυχώς συνένοχους στο έγκλημα. Η μη συμμετοχή τους οφείλεται σε πολιτικούς λόγους ή απλά ενδιαφέρονται περισσότερο για τα εισαγόμενα από την Βραζιλία οικογενειακά προβλήματα και τραγωδίες που προβάλλει η Τ.V.;