Η Ανδρούλα Ταραμουντά συμμετείχε στο σεμινάριο για το ξαναγράψιμο των βιβλίων της Ιστορίας το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2002. Αναδημοσιεύουμε το άρθρο από την εφημερίδα Φιλελεύθερος
Την Κλειώ, τη Μούσα της Ιστορίας, τη γνωρίζουμε για χιλιάδες χρόνια. Επιβίωσε σημαντικότατων αλλαγών στο διάβα της Ιστορίας και έφτασε μέχρι τις μέρες μας με προοπτική να την μάθουν και οι επόμενες γενιές. Ασφαλώς, ουδείς διανοήθηκε να τη μετατρέψει σε Φατμέ ή έστω στο ανώδυνο Σίσι για να φτάσει μέχρι τις ημέρες μας. Ουδείς, βεβαίως, διανοήθηκε να μιμηθεί τον Κεμάλ Ατατούρκ και να ξαναγράψει την Ιστορία προκειμένου να εξυπηρετήσει την πολιτική της εποχής και να υπηρετήσει τους στόχους που οι πολιτικοί θέτουν. Ο σεβασμός στα ιστορικά γεγονότα δεν αποκλείει την κατάθεση όλων των εκδοχών που ενδεχομένως υπάρχουν από πολλές πλευρές, ενδεχομένως και ευρισκόμενες σε αντιπαράθεση. Ο πλουραλισμός απόψεων τεκμηριωμένων επιστημονικά μπορεί να γίνει αποδεκτός. Όχι όμως η διαγραφή ενός στερεότυπου με την υιοθέτηση ενός νέου στερεότυπου προκειμένου να εξυπηρετηθεί μια συγκεκριμένη πολιτική προσέγγιση μιας συγκεκριμένης εποχής. Η Ιστορία είναι Ιστορία και η Πολιτική Πολιτική. Η Ιστορία δεν μπορεί να είναι ουδέτερη. Η ανάπτυξη κριτικού πνεύματος και η αναζήτηση της αλήθειας μέσα από διάφορες πηγές είναι το ζητούμενο κι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την κατάθεση όλων των εκδοχών.
* Να αποφεύγονται βαριοί εθνικιστικοί χαρακτηρισμοί στα ιστορικά βιβλία. Βασικός στόχος η συμβολή ώστε ο βαλκανικός πολιτισμός να γίνει πιο κατανοητός.
* Οι λαοί των Βαλκανίων να προβάλλουν ό,τι τους ενώνει και όχι ό,τι τους χωρίζει. Η Ιστορία κατηγορήθηκε ότι διχάζει και προβάλλει εθνικιστικά στοιχεία.
* Για να σχεδιάσουμε το κοινό μας μέλλον πρέπει να εξετάσουμε το παρελθόν μας· πολιτικοί, συγγραφείς σχολικών εγχειριδίων, δάσκαλοι. Κοινή ευθύνη είναι η πολιτική.
* Μέσα στη νέα παγκόσμια κοινωνία και την ευρωπαϊκή κοινωνία έχουν αλλάξει πολλά: σεβασμός του άλλου, αποδοχή του διαφορετικού. Το ζητούμενο μέσω αυτών είναι να δουν οι νέοι την Ιστορία.
* Πρέπει να δημιουργήσουμε κριτικό πνεύμα – το μόνο που μπορεί να προστατεύσει από τη χειραγώγηση. Οι αλλαγές επιβάλλουν ανανέωση για τη σωστή ενημέρωση του νέου Ευρωπαίου πολίτη.
* Η ουδέτερη Ιστορία δεν είναι λύση. Να περιλαμβάνει όλες τις απόψεις. Να αφαιρεθούν όλα τα στοιχεία που δημιουργούν μίσος. Τα παιδιά σήμερα μαθαίνουν περισσότερα από τα ΜΜΕ παρά από το σχολείο.
* Σημασία δεν έχει μόνο το γράψιμο ιστορικών βιβλίων αλλά και η καλή διδασκαλία και νέα μεθοδολογία.