Αρχική » Υπάρχει πρόβλημα με Ερντογάν – Διάσταση Τουρκίας με ΝΑΤΟ

Υπάρχει πρόβλημα με Ερντογάν – Διάσταση Τουρκίας με ΝΑΤΟ

από Άρδην - Ρήξη
Για απολυταρχισμό κατηγορείται ο Τούρκος Πρόεδρος
ερντογαν σκιτσο ντονερ

Άγκυρα: Η συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προβληματίζει όλο και περισσότερο τις χώρες της Δύσης καθώς βλέπουν την Τουρκία να μετακινείται όλο και περισσότερο προς τα ανατολικά και να απομακρύνεται από την ΝΑΤΟϊκή συμμαχία.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη Δύση για την Τουρκία αποτελεί πρόσφατο άρθρο στους Τάιμς της Νέας Υόρκης οι οποίοι βλέπουν τον Ερντογάν με έναν εντελώς διαφορετικό φακό απ’ ό,τι έκαναν πριν από μερικά χρόνια όταν τον αναδείκνυαν ως μια μεγάλη προσωπικότητα και τον θεωρούσαν ως βαθιά δημοκράτη και προοδευτικό.
Σύμφωνα λοιπόν με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται όλο και περισσότερο απολυταρχικός και οδηγεί την Τουρκία μακριά από το ΝΑΤΟ.

Σημειώνει ακόμα ότι ποτέ προηγουμένως στο παρελθόν δεν υπήρχε ανάλογη αμφισβήτηση για το πόσο δεσμευμένη έναντι του ΝΑΤΟ ήταν η Τουρκία απ’ ό,τι συμβαίνει σήμερα.
Αυτό, όπως σημειώνεται, οφείλεται σε μια σειρά γεγονότα που έχει ενοχλήσει τους συμμάχους της Τουρκίας στη Δύση και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες αρχής γενομένης από την απροθυμία της χώρας να συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ, αλλά και η όλο και πιο έντονη αντι-δυτική ρητορική της Άγκυρας.
Οι επικρίσεις κατά του Ερντογάν δεν έχουν να κάνουν μόνο με στρατιωτικά ζητήματα αλλά με την κατάσταση της δημοκρατίας εντός της Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίο που σημειώνεται πως η Συμμαχία δεν προάγει μόνο ζητήματα άμυνας αλλά και δημοκρατίας.
Ενδεικτικό των ελλειμμάτων δημοκρατίας στην Τουρκία είναι και η τελευταία έκθεση της οργάνωσης Freedom House που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Η εν λόγω οργάνωση κατατάσσει την Τουρκία ανάμεσα στις «μερικώς ελεύθερες» χώρες με χαμηλά επίπεδα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ένα άλλο ισχυρό στοιχείο κατά της Τουρκίας είναι και ο τρόπος που έχει ενεργήσει μέχρι σήμερα στις προσπάθειες καταπολέμησης του «Ισλαμικού Κράτους» και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο διακίνησης ατόμων από τις χώρες της Ευρώπης προς το Ιράκ και τη Συρία.
Θεωρείται πως η Άγκυρα «ήταν απρόθυμη ή ανίκανη στο να εμποδίσει τη διακίνηση μαχητών ή προϊόντων διαμέσου των συνόρων της με τη Συρία παρά την έντονη πίεση που δέχεται από τους Δυτικούς συμμάχους της».
Επίσης θεωρείται «αδικαιολόγητο η Τουρκία να μην μπορεί να έχει καλύτερη απόδοση προς αυτή την κατεύθυνση λαμβανομένου υπόψη τον μεγάλο αριθμό στρατευμάτων αλλά και κατά γενική ομολογία καλή οργάνωση των μυστικών της υπηρεσιών».
Χαρακτηριστικές ήταν και οι πρόσφατες αναφορές του διευθυντή της αμερικανικής Εθνικής Ασφάλειας, Τζέιμς Κλάπερ, ενώπιον του Κογκρέσου ο οποίος είπε πως δεν είναι αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα κάνει οτιδήποτε περισσότερο στις προσπάθειες της Δυτικής Συμμαχίας κατά του «ΙΚ» γιατί όπως υπογράμμισε «έχει άλλες προτεραιότητες και άλλα ενδιαφέροντα».

Τρεις συλλήψεις
Τρεις έφηβοι Βρετανοί που είναι ύποπτοι ότι προσπάθησαν να ενταχθούν στις δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, επέστρεψαν στο Λονδίνο αφού απελάθηκαν από την Τουρκία, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος. Οι τρεις, ηλικίας μεταξύ 17 και 19 ετών, είχαν τεθεί υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη αφού οι βρετανικές Αρχές ενημέρωσαν τους Τούρκους ομολόγους τους ότι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στη γειτονική Συρία μέσω της Τουρκίας.
Η ενέργεια αυτή των τουρκικών Αρχών δεν θεωρείται άσχετη με τις συνεχιζόμενες πιέσεις προς την Άγκυρα από χώρες της Δύσης για λήψη ουσιαστικών μέτρων σε σχέση με τη διακίνηση πολιτών από χώρες της Ευρώπης προς το Ιράκ και τη Συρία.
Ουάσινγκτον: Εξοργισμένη για κινεζικούς πυραύλους   
Δύο γεγονότα που έχουν εξοργίσει την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της αποτελούν τα ανοίγματα της Άγκυρας προς την κατεύθυνση της Ρωσίας και της Κίνας. Ιδιαίτερα ενοχλημένη η κυβέρνηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία της Τουρκίας με την Κίνα για την αγορά πυραυλικών συστημάτων.
Ενέργεια που στρέφεται ευθέως κατά των συμφερόντων του ΝΑΤΟ αφού ως γνωστό υπάρχει ανοχή προς τις χώρες μέλη για αγορά οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλει η Συμμαχία στο έδαφος των μελών της να τοποθετούνται άλλα πυραυλικά συστήματα. Εάν ληφθεί δε υπόψη ότι πριν προχωρήσει σε συμφωνία με την Κίνα για αγορά πυραυλικών συστημάτων η Τουρκία είχε απορρίψει συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία Ρεϊθίον.
Το πόσο ενοχλημένη είναι η Ουάσινγκτον θα διαφανεί σύντομα όταν το Αμερικανικό Κογκρέσο θα κληθεί να αποφασίσει την πώληση νέων οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία για τα οποία υπήρξε ενδιαφέρον από την Άγκυρα.
Αν και σ’ αυτό το σημείο δεν τίθεται θέμα εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ γιατί κάτι τέτοιο για τη Συμμαχία κρίνεται ως «καταστροφικό λάθος», εντούτοις πολλοί είναι εκείνοι που άρχισαν να συζητούν κι αυτό το κεφάλαιο έστω και ανεπίσημα, αφού πλέον δεν θεωρούν ότι μπορεί να στηρίζονται στην Τουρκία στην αντιμετώπιση της κρίσεως.

ΣΧΕΤΙΚΑ

4 ΣΧΟΛΙΑ

George 18 Μαρτίου 2015 - 01:52

Σιγα μην τα χαλασει το ΝΑΤΟ με τους Τουρκους…
Τωρα που οι Τουρκοι (με τη συμφωνη γνωμη του ΝΑΤΟ) εκπαιδευουν ανταρτες και τους στελνουν στη Συρια και στο ιρακ΄ αποκτανε μια σημαντικη τεχνογνωσια η οποια σε λιγο θα μας ξυπνησει πολυ ασχημα εμας… Ειδικα μετα απο τετοια ονειρικα-αρθρα-μπαρουφες.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 18 Μαρτίου 2015 - 01:59

αυτό που πραγματικά ενοχλεί τους δυτικούς δεν είναι τόσο τα ανοίγματα της Τουρκίας και δη του Ερντογάν προς την Ανατολή κι η απομάκρυνση της από τη Δύση. Αυτό εν μέρει είναι κι επιθυμητό αφού κανείς στην ΕΕ (εκτός φυσικά Βρετανίας κι ΗΠΑ) δε θέλει την Τουρκία μέλος της ΕΕ ή του ευρώ. Αυτό που ενοχλεί είναι ο μεγαλοϊδεατισμός του νεοθωμανικού καθεστώτος και κυρίως η “μικρομέγαλη” συμπεριφορά μεγάλης δυνάμεως της Τουρκίας. Συμβαίνει δηλ. στην Τουρκία και σε μεγάλο μέρος του Τουρκικού έθνους αυτό που συνέβαινε στην Ελλάδα μέχρι περίπου έναν αιώνα πριν: εθνική ανάταση, αλυτρωτισμός αλλά και.. διχασμός. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να σπάσουν τα μούτρα τους κι αυτοί ακριβώς πάνω στην επέτειο της δικής μας καταστροφής στην Ανατολία και τη δική τους επέτειο από την ίδρυση του “νέου”, “κοσμικού” τουρκικού κράτους από τον Ατατούρκ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 18 Μαρτίου 2015 - 15:23

Δεν θα σπασει τα μουτρα της η Τουρκια για τον απλουστατο λογο οτι υποστηριζεται σε αυτα και απο τους αμερικανους.
Αυτο φαινεται και απο τις προβλεψεις- προσδοκιες του stratfor για την επομενη δεκαετια. Οπου λεει οτι η Τουρκια θα γινει περιφεριακη υπερδυναμη και θα ελεγχει τη μεση ανατολη ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ προς οφελος της αμερικης.
Απλως η αμερικανοι δεν μπορουνε να πουνε ξεκαθαρα οτι υποστηριζουν την ισλαμοφασιστικη κυβερνηση της τουρκιας. Και δεν τους ειναι δυσκολο δυσκολο να ξεγελασουν καποιους στρουθοκαμιλιζοντες σαν και εμας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 19 Μαρτίου 2015 - 20:40

Γεια σας κι ευχαριστώ για την απάντησή σας. Προσωπικά συμφωνώ με το άρθρο που δημοσιεύει κι ο ιστότοπος του Άρδην. Θεωρώ δηλ. ότι η κατάσταση έχει αλλάξει κι ότι αν η Τουρκία δεν είναι πολύ προσεκτική, που λόγω αλαζονείας τόσο της ηγεσίας της αλλά και μεγάλου μέρους του πληθυσμού της δε φαίνεται να επιτυγχάνει, οι ισορροπίες είναι πολύ εύθραυστες και μπορούν να την οδηγήσουν σχετικά εύκολα σε μεγάλη καταστροφή. Δείτε π.χ. την πρόσφατη ανάλυση από το Στράτφορ στο οποίο αναφερθήκατε κιόλας:
https://www.stratfor.com/weekly/netanyahu-obama-and-geopolitics-speeches
Θα δείτε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά από την παρακάτω παλαιότερη ανάλυση που είναι πολύ πιο εναρμονισμένη με την άποψη που παρουσιάζετε κι εσείς:
https://www.stratfor.com/weekly/20100118_israel_turkey_and_low_seats
Άλλες ενδείξεις ότι η κατάσταση ίσως και να αλλάζει είναι η πρόσφατη ιστορία με τη ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο αλλά και πρόσφατα με το χάρτη διχοτόμησης ή μάλλον τριχοτόμησης της Τουρκίας που είχε κυκλοφορήσει “εμπιστευτικά” σε ανώτατα στρατιωτικά, διπλωματικά και κλιμάκια εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ. Από εκεί και πέρα θα συμφωνήσω μαζί σας ότι αν η Ιστορία “χαρισθεί” στην Ελλάδα και μας δώσει μία δεύτερη ευκαιρία μετά το 1922 κι εμείς τη χαραμίσουμε ομφαλοσκοπώντας και στρουθοκαμηλίζοντας τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Και φυσικά δεν πρέπει να αμελείται κι ο αστάθμητος παράγων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ