Αρχική » Αχ. Νταβούτογλου, ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Αχ. Νταβούτογλου, ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

από Άρδην - Ρήξη

Τουρκία: Νέος αρχηγός του ΑKP ο Νταβούτογλου

Την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ως στρατηγικό στόχο και την ανάγκη για νέο σύνταγμα επισήμανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί στην πρωθυπουργία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θα ορκιστεί την Πέμπτη νέος πρόεδρος της χώρας. Με 1.382 ψήφους υπέρ επί συνόλου 1.388 συνέδρων, ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξελέγη αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα την Τετάρτη.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική θα παραμείνει πολυδιάστατη. Αναλύοντας το όραμά του για την Τουρκία, υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα, φιλελεύθερου χαρακτήρα. Τόνισε ότι οι τρεις στόχοι που θέτει το κυβερνών κόμμα αφορούν στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2015, το 2019 και το 2023. Ως προς τον πρώτο στόχο, είπε:«ευχόμαστε να αποκτήσουμε ισχυρή πλειοψηφία, ικανή για αλλαγή του Συντάγματος».
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκίνησε την ομιλία του με έναν μακροσκελή χαιρετισμό προς τους «αδελφούς», όπως είπε, των περιοχών όπου η Τουρκία έχει ιστορικούς δεσμούς και πρόσθεσε:«Δεν θα αφήσουμε μόνους τους αδελφούς μας στη Συρία, στην Παλαιστίνη, στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία».
«Μέχρι το έτος 2002 αυτό που αντιλαμβανόταν κάποιος από την τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν το Κυπριακό, το Αρμενικό και μερικά ζητήματα στα οποία η Τουρκία ήταν σε θέση άμυνας» σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «στόχος είναι, η εξωτερική πολιτική μας να έχει για επίκεντρο την Άγκυρα».
Αναφερόμενος στον Ρ.Τ. Ερντογάν, είπε ότι οι δύο τους θα υπηρετήσουν μαζί, χωρίς διαφωνίες.
Ο νέος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο για στόχους «αποκατάστασης» σε εννέα τομείς: την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τον πολιτισμό, τη δικαιοσύνη, την ηθική, το κράτος και τη γραφειοκρατία, την πολιτική, την αυτοπεποίθηση της χώρας και των πολιτών και την κοινωνική-πολιτισμική ενότητα.
Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα ορκιστεί αύριο  στην Εθνοσυνέλευση ως ο πρώτος εκλεγμένος από τον λαό πρόεδρος της χώρας,  ανέφερε πως κατά πάσα πιθανότητα το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι έτοιμο την Παρασκευή, οπότε σναμένεται να δώσει στον Α. Νταβούτογλου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο κόμμα του και πως θα συνεχισθεί η πολιτική που εφαρμόζεται από το 2002.
«Τα ονόματα δεν έχουν σημασία. Τα ονόματα αλλάζουν σήμερα, αλλά η ουσία, η αποστολή, το πνεύμα, οι στόχοι και τα ιδεώδη (που υπερασπιζόμαστε) παραμένουν», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον περισσότερων από 30.000 μελών του AKP στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στην Άγκυρα.
«Η υπόθεσή μας ανέκαθεν απομόνωνε τις προσωπικές φιλοδοξίες, την αλαζονεία, το μίσος και το φθόνο (. . .) η υπόθεσή μας δεν θα αλλάξει αύριο, ούτε θα εγκαταλειφθεί το μέλλον», τόνισε ο Ρ.Τ. Ερντογάν στην τελευταία ομιλία του, ως πρωθυπουργός και ηγέτης του AKP.
Συνιδρυτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το 2001, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ολοκλήρωσε την ομιλία του, διάρκειας άνω των δύο ωρών, με συναισθηματική χροιά, που έκανε πολλούς οπαδούς να δακρύσουν, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Το AKP είναι το πέμπτο παιδί μου. Έφθασε ο καιρός να πούμε στο επανιδείν. Ξέρετε πόσο μου είναι δύσκολο να φύγω» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όμως θα παραμείνω σε επαφή μαζί σας, ίσως λιγότερα συχνά από πρώτα».
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη με το 52% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να διατηρήσει τα ηνία της χώρας, ενισχύοντας τις εξουσίες του αρχηγού του κράτους.
Την περασμένη εβδομάδα, όρισε τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ως έναν από τους στενούς συνεργάτες του, για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του AKP και στη θέση του πρωθυπουργού.
Στην ομιλία του, ο κ. Ερντογάν κατήγγειλε αυτούς που έχουν ήδη χαρακτηρίσει μαριονέτα του τον διάδοχό του. «Θα ήθελα να επιμείνω σ’ αυτό», τόνισε, «ο Νταβούτογλου δεν είναι προσωρινός. Πρέπει να το γνωρίζουν όλοι».
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε τι έλεγε για τον νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής:

Οι απόψεις του Νταβούτογλου και ο Χίτλερ

του Νεοκλή Σαρρή από το Άρδην τ. 80 Ιούνιος 2010

Μόνο ο Χίτλερ θα συμφωνούσε με τις απόψεις Νταβούτογλου.

Ο Νταβούτογλου, σήμερα (σ.σ. εννοείται το 2010) υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ήταν εξαρχής ο πνευματικός μέντορας του Ερντογάν και ο αρχιτέκτονας, κατά κάποιο τρόπο, της νεο-οθωμανικής κοσμοθεωρίας. Και όμως οι συζητήσεις στην Ελλάδα για την πολιτική των ισλαμιστών κυμαίνονταν από ασάφεια και ανεύθυνες μέχρι φρικτές ανακρίβειες. Κυριολεκτικά κυριάρχησε η ιδέα ότι οι άνευ προϋποθέσεων αισθητικές σχέσεις και η «αγάπη του Άλλου» θα φέρουν την πολυπόθητη, για όλους, ελληνοτουρκική ειρήνη.
Η κυκλοφορία αυτές τις μέρες του βιβλίου του Αχμέτ Νταβούτογλου «Το Στρατηγικό βάθος, η διεθνής θέση της Τουρκίας» (εκδόσεις Ποιότητα), ανεξαρτήτως των συγκυριακών προβλημάτων της Ελλάδας, αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για αυτοκριτική, στρατηγικό επαναπροσανατολισμό, διπλωματική ανασύνταξη και κυρίως πνευματική αφύπνιση. Τέλος οι εικασίες: Έχουμε πλέον την αυθεντική τουρκική σκέψη, τους αυθεντικούς κοσμοθεωρητικούς προσανατολισμούς του νεο-οθωμανισμού, τους δεδηλωμένους σκοπούς και την ακολουθητέα στρατηγική εκπλήρωσής τους.
Αφορμή για την επικοινωνία μας με τον καθηγητή Νεοκλή Σαρρή είναι το προφητικό αυτό βιβλίο «μπούσουλας» στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.
Δήμος Μπακιρντζάκης
εφημερίδα Χρόνος, 11.06.2010

Κύριε Σαρρή την έκδοση στα ελληνικά την επιμεληθήκατε εσείς ο ίδιος;
– Την μετάφραση την έχει κάνει ο φέρελπις λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Μακεδονίας Νίκος Ραφτόπουλος και εγώ έχω κάνει ακριβώς λέξη προς λέξη τον επανέλεγχο και την διατύπωση των όσων διαλαμβάνει στο βιβλίο του ο κ. Νταβούτογλου.

Είναι προφητικό το βιβλίο αυτό ή μήπως ο «μπούσουλας» της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας;
– Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει διότι οι Τούρκοι το καλό που έχουν είναι ότι τα λένε όλα από την πρώτη στιγμή, δηλαδή οι ανοιχτές πηγές είναι οι πιο σίγουρες πηγές. Εγώ δε απορώ πως είναι δυνατόν η ελληνική πλευρά να αντιδρά νηφάλια, εφόσον υπάρχουν αυτά τα κείμενα. Να πω το εξής, ήμουν πριν μερικές ημέρες στην Κύπρο, ακριβώς για να παρουσιαστεί το βιβλίο στο Κυπριακό κοινό και εκεί ο κ. Ιακώβου από το Κέντρο Κυπριακών Μελετών ο οποίος είναι ένας καλός τουρκολόγος πλέον, υπολογίσιμος και σοβαρός, ανέφερε ότι υπάρχουν 3-4 κείμενα εκ των οποίων το ένα είναι οι απόρρητες εκθέσεις που είχε συντάξει ο μακαρίτης Νιχάτ Ερίμ καθηγητής και πολιτικός, όταν τον κάλεσε από τις τάξεις της αντιπολίτευσης ο Μεντερές τότε να γίνει σύμβουλος πάνω στο κυπριακό και αυτές οι εκθέσεις, δύο τρομερές εκθέσεις του 1956. Τα λένε όλα, δηλαδή ότι έχει κάνει η Τουρκία. Η συνεκτίμηση ότι, το είχα περιλάβει εγώ σε ένα βιβλίο μου που λέγεται «Άλλη Πλευρά» από το 1981 και λέω ότι αυτές οι πηγές που είναι ανοιχτές και είναι ατέρμονες οι πληροφορίες, οι οποίες μπορεί κανείς να συλλέξει από τις ανοιχτές πηγές, πως δεν έχουν φρονηματίσει την ελληνική πλευρά. Εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Μήπως το βλέπουν σαν ένα απλό βιβλίο;
– Όχι. Προχθές υπήρχε μια συγκέντρωση και αναφέρθηκε το βιβλίο και υπήρχαν καθηγητές και πολιτικοί που είναι μέσα στα πράγματα, όπως ο κ. Βερέμης, ο οποίος είπε «αυτά που λέει ο Νταβούτογλου δεν λέει κάτι νέο, είναι όλα γνωστά και τα έλεγε και ο Οζάλ και ο ένας και ο άλλος» και αυτό αποτελεί δύο φορές αν θέλετε μομφή δια αυτούς οι οποίοι νέμονται τα αγαθά της εξουσίας, κολυμπάνε στα νερά της εξουσίας, ότι εφόσον τα γνωρίζουν αυτά δεν παίρνουν τα ανάλογα μέτρα, δηλαδή για παράδειγμα ο Νταβούτογλου αναφέρει το γνωστό, ότι οι μειονότητες στην Θράκη είναι τα κατάλοιπα της οσμανικής κυριαρχίας, της οθωμανικής κυριαρχίας όπως είναι οι Αλβανοί, οι Κοσσοβάροι που είναι Αλβανοί βέβαια και οι Βόσνιοι και στην Βουλγαρία οι μειονότητες οι Τουρκομουσουλμανικές και αυτές είναι το εφαλτήριο της προώθησης της ισλαμικής πολιτικής στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Λέγεται αυτό το πράγμα; Αυτό το έλεγε μόνο ένας Χίτλερ με τους Σουδήτες και βλέπουμε και τις κινήσεις στην Θράκη. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, μόνο ένας ηλίθιος δεν θα μπορούσε να το αντιληφθεί ή αν είναι πληρωμένος πράκτορας ή πωρωμένος ηλίθιος, ένα από τα δύο, ας επιλέξουν να μας πουν που ανήκουν. Αν δεν ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες ας μας πουν που ανήκουν, διότι δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλο τους, είναι τόσο χοντρές πλέον οι κινήσεις που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλο τους.

Θυμίζει τον «Αγώνα» του Χίτλερ
– Μα είναι. Εμένα μου λέει ένας φίλος, γιατί θα πρέπει να σας πω τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη, ότι ενώ υπάρχει αυτή η επίσημη και μη επίσημη η οποία είναι εξίσου επίσημη και πιο επίσημη από την επίσημη Τουρκία την οποία έχουμε απέναντι μας, είτε ανήκει στο κεμαλικό κατεστημένο είτε στο ισλαμοτουρανικό κατεστημένο, υπάρχει και μια άλλη μερίδα ανθρώπων που βέβαια δεν είναι τόσοι πολλοί όσο οι άλλοι, είναι μια μειονότητα και αυτό είναι το δυσάρεστο, οι οποίοι είναι σαν και εμάς. Εδώ μου λέει φίλος μου πανεπιστημιακός ο οποίος βέβαια τον χειμώνα μένει στον Καναδά και το καλοκαίρι για δύο μήνες στην Τουρκία, μου λέει «χαρά στο κουράγιο σου να κάτσεις και να ασχοληθείς με αυτό το βιβλίο, εδώ ούτε καν το έχουμε διαβάσει εμείς», λέει για την κατηγορία του, «αλλά αυτός είναι γνωστός ως Ναζί της Τουρκίας», «ως Χίτλερ της Τουρκίας», μου τον παρουσιάζουν οι ίδιοι οι Τούρκοι και χαράς το κουράγιο σου μου λέει και γελούσε. Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα ασχοληθεί με αυτά που λέει ο Νταβούτογλου. Εδώ η Αμερική είναι στο άρμα της Τουρκίας και όχι η Τουρκία στο άρμα της Αμερικής πλέον.

Ο κ. Νταβούτογλου όμως είναι υπουργός Εξωτερικών, δεν είναι ένας καθηγητής που συνέγραψε ένα βιβλίο χωρίς σπουδαιότητα και βλέπουμε την Τουρκία να βαδίζει πάνω στα βήματα του βιβλίου αυτού, το στρατηγικό βάθος.
Ο κ. Νταβούτογλου πηγαίνει για πρωθυπουργός, στην περίπτωση κατά την οποία θα γίνει ο Ερντογάν πρόεδρος, στο επόμενο βήμα δηλαδή, θα γίνει αυτός πρωθυπουργός και θα πραγματώσει το μεγάλο άλμα προς την μεγάλη Τουρκία, Τουρκία η οποία θα ελέγχει τρεις ηπείρους.
Ο κ. Νταβούτογλου είναι περισσότερο άνθρωπος του Φετιχουλά Γκιουλέν και λιγότερο του Ερντογάν. Άλλωστε όταν μελετήσεις το βιβλίο του Νταβούτογλου και ταυτοχρόνως δεις τους λόγους του Γκιουλέν, ακόμη και τις πρόσφατες δηλώσεις του στο Wall Street Journal που έκανε προχθές ο Γκιουλέν, που είναι ο πνευματικός μέντορας της παρούσας κατάστασης στην Τουρκία, αλλά δεν πρέπει να ταυτίζονται απολύτως, διότι ναι μεν του έχει χορηγηθεί μια ειδική αμνηστία και μπορεί να ζει στην Τουρκία αλλά δεν έρχεται στην Τουρκία, παραμένει στην Αμερική, προστατευόμενος της CIA. Έχει οργανώσει όπως ανακοίνωσε προχθές και στο άρθρο του αυτό και σε άλλες συνεντεύξεις που έχει δώσει, ένα λόμπι στο Αμερικανικό Κογκρέσο με 60 κοινοβουλευτικούς, 60 Γερουσιαστές και βουλευτές των απόψεων του, η Τουρκία ποτέ δεν είχε 60 βουλευτές δικούς της, ποτέ, θα δείτε ότι εκεί είναι ο πραγματικός υποκινητής του Νταβούτογλου, είναι ο Γκιουλέν και αυτά που γίνονται στην Τουρκία σήμερα, ότι συλλαμβάνονται κάποιοι μέσα στα πλαίσια της περίφημης συνωμοσίας Εργκενεκόν, δεν το κάνει η κυβέρνηση, δεν το κάνει ο Ερντογάν, ο Ερντογάν είναι δειλός σε αυτά δεν έχει τόσο θάρρος, αλλά είναι τα όργανα του κράτους. Κυρίως στην αστυνομία, στα σώματα ασφαλείας και στους κατώτερους δικαστικούς που έχει προωθήσει ανθρώπους δικούς του το κίνημα του Γκιουλέν, αυτοί κινούν τα νήματα. Συμβαίνουν πολλά πράγματα στην Τουρκία που δεν τα έχουμε υπόψη μας αλλά ο Γκιουλέν ταυτοχρόνως κινητοποιεί και τις μειονότητες στην Θράκη και όχι μόνο, έχει ανοίξει 1000 σχολεία και στην Αφρική και στις τέως δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης και στην ίδια την Αμερική.

Άρα βαδίζουμε ένα προδιαγεγραμμένο σχέδιο. Μπόρεσε η Τουρκία, παρότι φαίνεται ότι είναι σε κόντρα με τις ΗΠΑ, εν τούτοις δεν παύει να είναι το χαϊδεμένο της παιδί, αλλά το γεγονός είναι ότι έχει καταστεί μια περιφερειακή δύναμη με πάρα πολλές παρεμβάσεις όχι μόνο στα Βαλκανικά κράτη αλλά και πέριξ των γύρω περιοχών και το καταφέρνει καλά από ότι φαίνεται, παρά τις παλινωδίες και τις απόψεις των δικών μας πολιτικών που δεν εξετάζουν με σοβαρό πρίσμα αυτές τις περιπτώσεις.
– Ακριβώς και στην ουσία δεν κάνει τίποτα άλλο από το αναπαράγει το οθωμανικό σχήμα εξουσίας το οποίο για εμάς που δεν είμαστε Τούρκοι είναι φρικαλέο, αν και ξεδιάντροπα, ξετσίπωτα και με μια βλακώδη ξετσιπωσιά εμφανίζεται ως το ιδανικό πολιτειακό σχήμα κάτω από το οποίο ζούσαν αγαπημένες όλες οι εθνότητες. Και ήρθαν αυτοί οι Έλληνες, αχ οι Έλληνες, αυτοί οι αγνώμονες, οι οποίοι παρασύρθηκαν από την Γαλλική επανάσταση, αχ αυτή η γαλλική επανάσταση η οποία έδωσε και στους Εβραίους το δικαίωμα, γιατί ξέρετε διακατέχεται ο Νταβούτογλου από ένα αντισημιτικό πνεύμα, αν διαβάσεις τις σελίδες σου σηκώνεται η τρίχα, μόνο ο Χίτλερ θα μπορούσε να τα γράψει αυτά, όπως το λένε και στην Τουρκία, ότι είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας, εθνικοσοσιαλιστής δηλαδή και βλέπουμε ότι ήρθαν οι Έλληνες παρασυρόμενοι από τα αθεϊστικά συνθήματα της γαλλικής επανάστασης και έκαναν το ελληνικό έθνος και έσφαξαν τους καημένους τους μουσουλμάνους και τότε το κακό διαδόθηκε σε όλα τα Βαλκάνια και γι’ αυτό από τότε τα Βαλκάνια δεν έχουν ησυχάσει. Αλλά όταν επανέλθει η οθωμανική τάξη, με την συμβολή όλων των μειονοτήτων, τότε θα αποκατασταθεί η τάξη στον μισό πληθυσμό της γης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ