Αρχική » Αλλάζουν οι όροι στη Συρία

Αλλάζουν οι όροι στη Συρία

από Άρδην - Ρήξη

8c32c2cf232e4184bdaef6a3a9a4ba3d

Αλλάζουν οι όροι της εξίσωσης στη Συρία

Του Κώστα Ράπτη από το capital.gr 

Οι διαχύσεις του Tayyip Erdoğan προς τον Vladimir Putin κατά τη συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη στις 9 Αυγούστου δεν επέτρεπαν να αντιληφθεί κανείς κατά πόσον μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε σύγκλιση στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που τις χωρίζουν, με κυρίαρχη τη συριακή κρίση. Άλλωστε, οι κοινές δηλώσεις των δύο προέδρων προηγήθηκαν της “κλειστής” συνάντησής τους – εξ ού και αφιερώθηκαν κυρίως στα θέματα οικονομικής συνεργασίας.

Έκτοτε είμαστε σε θέση να έχουμε καλύτερη εικόνα. Μεσολάβησε άλλωστε η πρώτη συνάντηση του ρωσοτουρκικού “μηχανισμού” διπλωματών, στρατιωτικών και ανθρώπων των μυστικών υπηρεσιών, που πρότεινε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του. Από τουρκικής πλευράς συμμετείχε μάλιστα ο επικεφαλής της ΜΙΤ Hakan Fidan.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρουσίασε την Δευτέρα έναν “οδικό χάρτη” τριών σταδίων για την επίλυση του προβλήματος της Συρίας. Σε πρώτο στάδιο ο Binali Yıldırım προβλέπει την αποκατάσταση (κατά το προηγούμενο της επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ και τη Ρωσία) των σχέσεων Άγκυρας-Δαμασκού που έχουν διακοπεί. Σε δεύτερο στάδιο, την εξασφάλιση της ανάδυσης μιας ενιαίας, κοσμικής Συρίας στην οποία καμία εθνοθρησκευτική ομάδα του πληθυσμού δεν θα έχει πλεονέκτημα έναντι των άλλων. Και σε τρίτο στάδιο, την επιστροφή στις εστίες τους των Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Τα όσα είπε ο Binali Yıldırım συνιστούν μείζονα στροφή. Διότι σηματοδοτούν την διακριτική υποχώρηση της Άγκυρας από τον στόχο της άμεσης απομάκρυνσης του Bashar al Assad από την εξουσία, αλλά και την πολιτική εγκατάλειψη των ένοπλων ισλαμιστών που δρούν στην πολύπαθη χώρα. Ειδικότερα, η “κοσμική” Συρία, την οποία πλέον οραματίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός, θα αποτελεί την απάντηση στην “αιτία” του αιματηρού εμφυλίου πολέμου (υπονοείται η κυριαρχία της αλαουιτικής κοινότητας επί της σουνιτικής πλειοψηφίας) και θα συνιστά μία δομή στην οποία ο Assad δεν θα έχει θέση “μακροπρόθεσμα”.
Μπορεί να διακρίνει κανείς στις αμφίσημες αυτές τοποθετήσεις μια σαφή προσπάθεια της Άγκυρας να πλησιάσει τις θέσεις της Μόσχας (και της Τεχεράνης) ότι η διαμόρφωση του πολιτικού μέλλοντος της Συρίας είναι υπόθεση αποκλειστικά των Σύρων πολιτών. Είναι σαφές ποιά θα είναι η “συγκολλητική ύλη” αυτής της επιχειρούμενης σύμπραξης: η αποτροπή της εμφάνισης μια διακριτής κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία.

Ο Binali Yıldırım στάθηκε ιδιαίτερα στην διατήρηση της “εδαφικής ακεραιότητας” της Συρίας, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας “κρατικής δομής” από το PYD, την αδελφή οργάνωση του ΡΚΚ μεταξύ των Κούρδων της Συρίας. Το ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να εγκαταλείψει μπροστά στον “κουρδικό κίνδυνο” την μακρόχρονη επένδυσή της στην “αλλαγή καθεστώτος” στη Δαμασκό, λέει πολλά για τις πραγματικές προτεραιότητες και αδυναμίες της γείτονος.

Άλλωστε, η κατάληψη της πόλης Μάνμπιτζ από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (δηλ. το ευρύτερο μέτωπο που συγκροτήθηκε με αμερικανική ενθάρρυνση για να “καλύψει” τον πρωταγωνιστικό ρόλο των πολιτοφυλάκων του PYD) δίνει την αίσθηση του κατεπείγοντος στις προσπάθειες της Άγκυρας. Η τουρκική πλευρά υπενθύμισε στη Ουάσιγκτον την παλαιότερη δέσμευσή της ότι μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την Μάνμπιτζ οι Κούρδοι πολιτοφύλακες θα αποσυρθούν παραχωρώντας τη θέση τους στο αραβικό στοιχείο της περιοχής. Όμως, αντί για επάνοδο στην ανατολική όχθη του Ευφράτη (την υποτιθέμενη “κόκκινη γραμμή” που έχει θέσει η Άγκυρα) οι πληροφορίες φέρουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έτοιμες να προελάσουν δυτικότερα, προς την στρατηγικής σημασίας πόλη Al-Bab.

Η προοπτική δημιουργίας μιας ενιαίας ελεγχόμενης από το κουρδικό στοιχείο ζώνης σε όλο το μήκος της νότιας πλευράς των τουρκοσυριακών συνόρων είναι ορατή. Η αμερικανική πλευρά δείχνει μάλιστα να έχει κάνει τις επιλογές της και να μην αντιδρά.

Το θέμα προφανώς κυριάρχησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Çavuşoğlu με τον Αμερικανό ομόλογό του John Kerry, όπου, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές συζητήθηκε και το ενδεχόμενο έκδοσης του ιεροκήρυκα Fethullah Gülen από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Η διγλωσσία είναι εμφανής. Η Άγκυρα συνεχίζει να πιέζει τη Ουάσιγκτον λέγοντας “Gülen”, αλλά πιθανότατα εννοεί “Μάνμπιτζ”. Η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στην γείτονα στις 24 Αυγούστου θα δείξει πού καταλήγει όλο αυτό το παζάρι.

Την ίδια στιγμή, πάντως, μία άλλη εξέλιξη που επίσης αλλάζει τους όρους της εξίσωσης στην περιοχή είναι η πραγματοποίηση την Τρίτη αεροπορικών βομβαρδισμών στην Συρία από ρωσικά αεροσκάφη TU-22M3 και SU-34 τα οποία απογειώθηκαν από την βάση του Χαμαντάν στο Ιράν. Πρόκειται πρωτίστως για κίνηση πολιτική και όχι υπαγορευόμενη από επιχειρησιακή αναγκαιότητα (αν και ασφαλώς πολλαπλασιάζει τις επιλογές της ρωσικής αεροπορίας, που ως τώρα εκτελεί αποστολές με αφετηρία τις βάσεις της νότιας Ρωσίας και Αμπχαζίας ή τη, μόνιμη πλέον, βάση του Χμέιμιμ στη Λατάκια).

Παραμονές των αμερικανικών προεδρικών εκλογών Μόσχα και Τεχεράνη σηματοδοτούν τη διάθεση να βαθύνουν τη συνεργασία τους, όπως άλλωστε δείχνει το γεγονός ότι το επόμενο έτος το Ιράν αναμένεται να γίνει δεκτό στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Σημειώνεται ότι μία ημέρα πριν από την συνάντηση Putin-Erdoğan διοργανώθηκε τριμερής των ηγετών της Ρωσίας, του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού, ενώ και η Τουρκία αναθερμαίνει τις σχέσεις της με την Ισλαμική Δημοκρατία. Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή στην Άγκυρα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif ο οποίος δέχθηκε καταιγισμό εγκωμίων για το ότι η χώρα του πρώτη από όλες καταδίκασε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Στην Μάμπιντζ κρίνονται και οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ

15 ΣΧΟΛΙΑ

ΘΑΒΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 19 Αυγούστου 2016 - 12:27

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016, 9:26μμ

Αεροσκάφη του συριακού καθεστώτος έπληξαν σήμερα, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, περιοχές οι οποίες ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη ΟΗΕ, τα πλήγματα στοχοθέτησαν το πρωί τρία σημεία ελέγχου και τρία αρχηγεία στην πόλη Χασάκα (βορειοανατολική Συρία), τα δύο τρίτα της οποίας ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις Ασάις («ασφαλείας») και το υπόλοιπο από το καθεστώς, καθώς η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το βράδυ, η συριακή αεροπορία έπληξε ξανά θέσεις των κουρδικών δυνάμεων.

Ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο είδε αεροσκάφη της συριακής ΠΑ να πλήττουν θέσεις των Κούρδων στην πόλη, όπου από χθες Τετάρτη βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και την κουρδική αστυνομία μετά τις αλληλοκατηγορίες για συλλήψεις.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της σύρραξης στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, που το καθεστώς χρησιμοποιεί αεροσκάφη για να πλήξει θέσεις των κουρδικών συριακών δυνάμεων, σύμφωνα τόσο με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και με πηγές προσκείμενες στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.

Ένας εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης τοπικής διοίκησης των Κούρδων επιβεβαίωσε τις επιδρομές.

Οι συγκρούσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται κυρίως σε μια συνοικία στο κέντρο της πόλης και μια στο νότιο τμήμα της Χασάκας, έχουν στοιχίσει τη ζωή από χθες Τετάρτη σε 16 ανθρώπους, 7 άμαχους και 9 αντιμαχόμενους. Επίσης έχουν τραυματιστεί 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ένταση παρέμενε λανθάνουσα εδώ και δύο εβδομάδες, μετά την ανταλλαγή κατηγοριών περί αδικαιολόγητων συλλήψεων και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Οι Κούρδοι αξίωσαν πρόσφατα τη διάλυση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) στη Χασάκα, μια πόλη όπου ο πληθυσμός είναι περίπου ο μισός κουρδικός και ο μισός αραβικός.

Μια κυβερνητική πηγή στην περιοχή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι «αεροπορικοί βομβαρδισμοί είναι ένα μήνυμα στους Κούρδους για να σταματήσουν να προβάλουν διεκδικήσεις που πλήττουν την εθνική κυριαρχία» της Συρίας.

Οι ΣΔΔ υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού σε όλη τη Συρία εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών.

«Δεν πρέπει αυτοί (σ.σ. οι Κούρδοι) να νομίζουν ότι τα όνειρά τους για αυτονομία είναι πραγματικότητα», διεμήνυσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι Κούρδοι της Συρίας (15% του πληθυσμού), που αρχικά είχαν πάρει ουδέτερη στάση όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ανακήρυξαν τον Μάρτιο τη δημιουργία μιας «ομόσπονδης περιφέρειας» και επιδιώκουν να ενώσουν τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους στο βόρειο τμήμα της χώρας.
(Από τον Ε.Τ., 18/08/2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 19 Αυγούστου 2016 - 20:20

Ρεαλιστικότατη η ανάλυση του άρθρου. Όπως και στο σχόλιο του κ. Τζιούμπα, κι εγώ να προσθέσω μια μικρή πρόβλεψη: η υπό διαμόρφωση συμμαχία των δικτατόρων (Άσαντ-Πούτιν-Ερντογάν και μουλάδες του Ιράν) πολύ σύντομα θα στραφεί ανοικτά εναντίον των Κούρδων. Για τον Ερντογάν αναμενόμενο, αλλά κι η Περσία έχει μεγάλο πρόβλημα με το Κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα διότι κι εκεί υπάρχει τάση απόσχισης κι ανεξαρτητοποίησης. Όσον αφορά τον Άσαντ απλά θα κάνει ότι μπορεί για να σώσει το τομάρι του ενώ ο Πούτιν είναι γνωστός ως μη αξιόπιστος σύμμαχος (βλ. Κυπριακή οικονομική κρίση αλλά και πρόσφατα στη Συρία, http://www.cnn.com/2016/03/14/world/russia-syria-withdrawal/ ) και για την επαμφοτερίζουσα και καθαρά οππορτουνιστική πολιτική του εν γένει. Μένει να δούμε αν οι Αμερικανοί και το Ισραήλ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Κουρδική υπόθεση. Η άποψή μου είναι πως ναι έστω και για αντίθεση στο Ιράν και τη Ρωσσία… Ίδωμεν….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 19 Αυγούστου 2016 - 20:24

και ας μην ξεχνάμε και τις παραχωρήσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει ο Πούτιν για ελευθερία δράσεως στη διχοτόμηση κι υποταγή της Ουκρανίας…. Αυτό τον καίει τώρα κι όπως και στην περίπτωση τής Κύπρου θα δώσει ανταλλάγματα στη Μ. Ανατολή και τη Μεσόγειο εγκαταλείποντας τον Άσαντ και αποσύροντας δυνάμεις….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
αν. 21 Αυγούστου 2016 - 21:40

Άσαντ και Πούτιν ένα και το αυτό με τον Ερντογάν και τους μουλάδες ε; Ό,τι να ‘ναι…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 22 Αυγούστου 2016 - 15:33

όχι αλλά όπως φαίνεται εκεί πάει το πράμα….. Οι δικτάτορες με τους δικτάτορες ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Νικος Κουσπαρης 20 Αυγούστου 2016 - 19:45

Ζητω το ελευθερο Κουρδισταν….καλη τυχη στο κινημα του ΑΡΔΗΝ….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Xριστος Μαργαριτης 21 Αυγούστου 2016 - 23:38

Δικτατορες ο Πουτιν και ο Ερντογαν;ο λαος τους δεν τους ψηφισε;ας αφησουμε τα μαθηματα δημοκρατιας σε αλλους λαους και ας δουμε την δημοκρατια εχουμε εμεις και τα υπολοιπα δυτικα κρατη.
Οσο τ οτι ο Πουτιν ειναι αναξιοπιστον συμμαχος,απο που βγαινει;Η Κυπρος ανηκει στην ΕΕ,ο Πουτιν,σεβεται τις σφαιρες επιρροης και θελει το ιδιο να κανουν και οι αλλοι.ΣΤην Ουκρανια,το προβλημα δημιουργηθηκε απο τους Αμερικανους,μπορεις να δεις τα μαιλ του Σορος,στο ολο θεμα,οποτε δυσκολα θα του δοθει η δυνατοτητα ελευθερης δρασης.Εχουν βαλει πυραυλους,σχεδον στα συνορα,εστησαν την ανατροπη της κυβερνησης,για να του πουν,τι;δικησ ου η Ουκρανια,αφου ο Ποροσενκο ητανα πριν με την Ρωσια.Οσο για ΗΠΑ και Ισραηλ,οι σχεσεις δεν γινονται με το να πηγαινουν απλα κοντρα ο ενας στον αλλον.Το Ισραηλ εχει αναπτυξει σχεσεις με Ρωσια,οποτε ειναι λιγο πολυπλοκο το θεμα και οχι τοσο απλο,οτι ο Πουτιν θα αφησει Μεσογειο και Ασαντ.Οι αμερικανοι δεν θα χαριστουν στον Πουτιν,δες τι γινεται με τις δηλωσεις της Κλιντον για την Ρωσια..

Οσον αφορα τους Κουρδους,η περιοχη ανηκει στην Συρια και εχει πετρελαιο,ειναι τοσο βλακας ο Ασαντ να την αφησει στους Κουρδους και κατ επεκταση στους Αμερικανους;και γω συμπαθω τους Κουρδους,αλλα δεν ξερω κατα ποσο εχουν δικιο με το να καταλαμβανουν μια περιοχη,που οι ιδιοι δεν ειναι πλειοψηφια,εχουν ερωτηθει οι Αραβες,αν θελουν να ειναι σε Κουρδικο κρατος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Xριστος Μαργαριτης 22 Αυγούστου 2016 - 12:04

σχολιαζεις την πολιτικη του Πουτιν,δεν κανεις ομως το ιδιο για την Κουρδικη.Θα το κανω εγω στην θεση σου,ακολουθωντας τον τροπο σκεψη σου.Οι ΚΟυρδοι(που οπως εχει πει ο αρχηγος του κοματος,ειναι μαζι με την Τουρκια,απ το Ματζικερτ) λοιπον εχου μπει στην συμμαχια ΗΠΑ Σαουδικης Αραβιας και Γαλλιας.Το τι εχουν κανει οι ΗΠΑ μετα τον δευτερο ΠΠ,ολοι το ξερουμε.Τι εχουν κανει ομως οι Σαουδαραβες:
Α. Δεν σεβονται τ ανθρωπινα δικαιωματα,των εργατων,οταν μαλιστα ΟΛΟΙ ειναι απο ξενες χωρες
Β. δεν σεβονται τα δικαιωματα,μιας γηγενης φυλης,που βρισκεται στις πετρελαιοπαραγωγικες περιοχες.ΦΥσικα αυτη η φυλη δεν κερδιζει απ τα πετρελαια
Γ. χρηματοδοτουν τον εξτρεμισμο παγκοσμιως.Σαλαφισμος Ουαχαμπιτισμος
Δ.Βομβαρδιζουν την φτωχη Υεμενη και καταστρεφουν νοσοκομεια.Οι γιατροι χωρις συνορα,φοβηθηκαν για την ζωη τους και εφυγαν απ την χωρα

Μπορω να πω και αλλα,ομως σταματαω εδω.Οι Κουροι λοιπον,που μιλανε για δημοκρατια,ισοτητα ανθρωπινα δικαιωματα και αλλα τετοια ομορφα,συνεργαζονται με 2 χωρες,που δεν στηριζοπυν αυτες τις αρχες.

ΟΜΩΣ,ετσι γινεται η πολιτικη,κοιτας που ειναι το συμφερον σου.Καλα κανουν και οι ΚΟυρδοι και οι Ρωσοι.Αλλα να λες δικτατορα και οπορτουνιστη τον Πουτιν,χωρις να κριτικαρεις,με τον ιδιο τροπο σκεψης,τις κινησεις των Κουρδων,ειναι λαθος.

ΚΑι μην πει κανεις,οτι ειμαι εναντια στους ΚΟυρδους,ξαναλεω αυτους τους συμμαχους βρηκαν και καλα εκαναν και πηγαν μαζι τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
IOANNHS PAPPAS 23 Αυγούστου 2016 - 02:40

[Syngnómi giá tá greeklish — texniki anángi, óxi epilogi]

1. MIA ALLH SYMPLHROMATIKH ANALYSSH TON ROSSO-TOYRKIKON:

http://thesaker.is/sputnik-international-interviews-the-saker/

2. SXOLIASMOS MERIKON EK TON ANOTERO SXOLION [“common” sense (;!)]:
O erDOGán sigoura DEN einai dimokrátis, oi dimokraties dén epitithentai stoús geitonés tous, oúte toús apeiloún …
ALLA O POYTIN GIATI EINAI DIKTATORAS ;;;;;;;
Dén éxo ksanakoússei tétoia xondroeidi anakriveia / asxetossyni / sykofantia / provokátsia …
Tétoies xontrádes oúte oi Amerikanoi / Náto dén tolmáne ná poúne …
Tétoies xontrádes deixnoun tin plyssi engefealou ap’tá dytiká MME …

YG: Parómoies “kotsánes” anaférontai kai giá sxédia Rossias stin Oukrania.
Einai 100% ektós pragmatikótitos … deixnei poly xamili politiki koultoúra, idiaitera thliveró giá tin Elláda!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
αν. 23 Αυγούστου 2016 - 13:09

Ακριβώς…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Xριστος Μαργαριτης 23 Αυγούστου 2016 - 13:58

Δυστυχως αρκετοι στην Ελλαδα μιλανε για δικτατορα Πουτιν,δεν ειναι δημοκρατης κλπ.Σχολιαζουν εναν ηγετη εκλεγμενο,χωρις να ξερουν τι γινεται στην χωρα αυτη και πως λειτουργει.Φυσικα κανεις απ αυτους,δεν σχολιαζει το κατα ποσο υπαρχει δημοκρατια στην δυση.Γινομαστε σαν τους Αμερικανους,που νομιζουν οτι εχουν Μεσσιανικο ρολο,να επιβαλλουν την δημοκρατια,σε οποια χωρα δεν τους αρεσει

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 23 Αυγούστου 2016 - 16:28

Δημοκρατία δε σημαίνει μόνον επιβολή της άποψης της πλειοψηφίας αλλά (κυρίως) σεβασμός της μειοψηφίας…. Εκεί είναι που την πατάνε οι περισσότεροι δικτάτορες. Αλλοιώς κι ο… Χίτλερ τον περισσότερο χρόνο στην εξουσία είχε ευρύτατη υποστήριξη στο γερμανικό λαό….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Xριστος Μαργαριτης 23 Αυγούστου 2016 - 18:56

O Πουτιν,που δεν σεβεται την μειοψηφια;οσο για τον Χιτλερ,τι να πω και μονο η αναφορα του,μονο εσυ και η Killary,συγγνωμη Hillary

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
IOANNHS PAPPAS 24 Αυγούστου 2016 - 00:21

0. Stin Elláda éxoume miá tássi ná tá issopedónoume óla, i.e. áspra — mávra˙ p.x. án ó Poútin dén einai téleios, symfoná mé tá kritiriá mas (eyxológia), tóte einai … diktátoras!
[An, teliká, apofygoume Trito Pangósmio Pólemo, ó Poútin thá einai ó megaliterous hgétis toú 21 aióna, kai parapéra …]

1. O Xitler epetéthi s’ólous toús geitonés tou (kai állous) … kai móno gi’autó dén htan dimokrátis …
(Parómoia isxyoun kai giá Ameriki, Anglia, kai, paliótera, giá pollés álles imperialistikés Dytikés xóres klp klp)

2. Oloi oi laoi éxoun idiomorfies (einai sé diaforetiká “istoriká rológia”), p.x. oi Róssoi dén polysumpathoún toús omofylófilous, kai oi Amerikánoi agapoún tósso poly tá ópla tous poú káthe méra tá xrissimopoioún giá ná allilo-skotónontai, kai i astynomia tous kathimeriná skotónei kai ksylofortónei AOPLOYS polites … Alla paradeigmata vrithoun … O anamártitos prótos tón lithon valéto …
O planitis thá htan poly kallitera án oi xóres áfinan i mia tin álli hssyxi … ligótera kaká apó simera.
[Más éxoun fáei óles autés oi vlakeies / isdeolipsies giá tá “universal rights” toú Diafotismoú kai toú … Sóros.]

3. O exthrós einai i pangosmiopoiissi (neo-fileleleutherismós, neo-imperialismós) kai ó neo-sionismós — apó kei érxontai óla tá synxrona kaká …

4. Synfona mé tá standards toú “common sense” (!) poiá xóra toú planiti einai dimokratia ;;;
[Afelis Erótissis: Diladi i Ameriki / Náto más páne giá Trito Pangósmio Pólemo giá tá dikaiómata tón omofylofilon ;;;;
H giá tá “Pussy Riots” — án tá eixan kánei autá stin Ameriki thá tis plákonan stó ksylo kai thá tis vázan fylaki giá arketá xrónia]
Kai tá filarákia tous stin Oukrania, oi Ukro-Nazis, dé xoneúoun kathólou toús omofylófilous …
OLA AYTA (“dimokratia”) EINAI SXETIKA — áste tis xóres hsyxes ná vroún tó drómo tous mónes tous …]

5. Xoris ti Rossia poú thá évriske ássylo ó Edouard Snóouden ;;; Oloi oi álloi oi megáloi Europaioi dimokrátes tá kánan apáno tous .

6. Kai éna mikró parádeigma tis elleipseos dimokratias stá Dytiká MME, ap’tó diássimo J. Pilger:
[Ypárxei kaneis poú ná pisteúei óti tá Dytiká MME einai kalitera, pió dimokratiká, ap’tá Rossiká MME ;;;]

https://www.rt.com/op-edge/356846-provoking-nuclear-war-media/

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Xριστος Μαργαριτης 24 Αυγούστου 2016 - 09:46

θα συμφωνησω σε ολα.

Οσον αφορα το ΡΤ,την τηλεοραση του(οπως και η ιστοσελιδα),ειναι πολυ καλυτερη απο τη αντιστοιχη mainstream δυτικη.Και για οποιον δεν γνωριζει,υπαρχουν και δυτικοι δημοσιογραφοι.Στις εκπομπες δεν καλουνται μονο Ρωσοι(σπανια και αυτο σε μια εκπομπη),αλλα και προσωπικοτητες απ ολο τον κοσμο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ