Του Γιάννη Σιδεράτου slpress.gr
Στην πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση κόσμου στην Χίου εγκαινιάστηκε η αντίσταση χιλιάδων πολιτών στην δημιουργία άλλης μια υπερδομής στην περιοχή του Θόλους. Ο κόσμος στρέφεται εναντίον, όχι ανθρώπων, αλλά πολιτικών που βάζουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και ενθαρρύνουν εγκατάσταση μουσουλμανικών πληθυσμών στα νησιά. Αυτό που πρέπει να λάβει υπόψιν ο υπουργός κ. Νότης Μηταράκης είναι ότι οι πολιτικές της κυβέρνησής του αντιμετωπίζονται από τον κόσμο στα νησιά ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης.
Από εποχής της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας (Μάρτιος 2016), η οποία δεν έχει νομική υπόσταση, η Ελλάδα μετατράπηκε σε χώρα εγκλωβισμού και τα νησιά σε “νήσος Έλις”. Έτσι φτάσαμε στην εποχή που έπρεπε να κατασκευαστούν υπερδομές για να εγκατασταθούν οι μετανάστες/πρόσφυγες. Κοιτάξτε τι γίνεται με την ακριτική Λέρο και το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.
Στη Λαμπεντούζα, που δεν αντιμετωπίζει θέματα αμφισβήτησης κυριαρχίας και δέχεται κύματα μεταναστών από Αφρική, υπάρχει κέντρο καταγραφής μόλις 100 ατόμων. Στη δε Λέρο που έχει ανάλογο πληθυσμό με την Λαμπεντούζα φτιάχνεται υπερδομή χωρητικότητας 2000 ατόμων ενώ μέσα στο 2020 κατέφθασαν στο νησί παράνομα μόνο 35 άτομα.
Δίνονται απλόχερα 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των έξι “πόλεων” για μετανάστες στα σύνορα. Πρόκειται για πακτωλό εκατομμυρίων, χωρίς να τα θέλουν οι τοπικές κοινωνίες, ενώ πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν γίνονται αντίστοιχα κέντρα! Γιατί όμως η ΕΕ πληρώνει τόσα χρήματα; Διότι εγκαθιστά όλη την μεταναστευτική διαχείριση στα νησιά και στον Έβρο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη; Δεν την ενδιαφέρει ότι δεσμεύει το μέλλον τους και τα καθιστά όμηρους της Τουρκίας.
Το μνημόνιο που υπέγραψε για παράδειγμα ο κ. Μηταράκης στη Λέσβο για το νέο ευρωπαϊκό πιλοτικό κέντρο είναι 10ετές, με χωρητικότητα 5000+! δίχως να υπάρχει ταβάνι. Από το 2017 προσπαθεί η Γερμανία, μέσω του εμπνευστή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας Gerald Knaus, να φτιάξει αντίστοιχο πιλοτικό κέντρο μεταναστών στη Χίο, αλλά δεν το κατάφερε λόγω της σθεναρής αντίστασης των Χιωτών!
Μνημόνιο 26 σελίδων!
Είναι εντυπωσιακό ότι αυτό το μνημόνιο που δεν μεταφράστηκε ποτέ στα ελληνικά είναι 26 σελίδων, ενώ η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ήταν μόλις 3 σελίδες, γεγονός που καταδεικνύει τη δεσμευτικότητά του.Πουθενά στο κείμενο δεν υπάρχει καμία δέσμευση για “παραμονή λίγων ημερών”. Μέσα στην υπερδομή που θα δημιουργηθεί και θα εκτείνεται σε 600 στρέμματα ιδιωτικής γης και δάσους, αναφέρεται ότι θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικού είδους δομές, χώροι άθλησης, καταστήματα, σχολεία, χώροι για προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Επομένως μιλάμε για υπερδομή με χαρακτηριστικά πόλης και για μακροχρόνια παραμονή αγνώστου αριθμού μεταναστών.
Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ποτέ δεν εφαρμόστηκε κατά τον τρόπο που αναφερόταν, αλλά προσαρμοζόταν στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι η συμφωνία είναι νεκρή εδώ και έναν χρόνο, σχεδόν, αλλά φαίνεται ότι σήμερα προσπαθούν να την ξαναζωντανέψουν πάλι εις βάρος των νησιωτών. Ο Πρωθυπουργός είχε βάλει το πλαίσιο διεκδίκησης σε περίπτωση αναθεωρημένης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με επιστολή του προς τον Μακρόν (κοινές περιπολίες Frontex-Τουρκίας τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και κατά μήκος της τουρκικής ακτής) αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη της!
Υπερασπιζόμενη η Πολιτεία τις ακριτικές περιοχές της, υπερασπίζεται πρώτιστα την ελληνική κυριαρχία και τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους σε όλη την επικράτειά του. Κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στον Έβρο. Η Τουρκία θα μπορούσε να αποσταθεροποιεί ανά πάσα στιγμή την Ελλάδα με εργαλείο τις μεταναστευτικές ροές, αλλά δεν τα κατάφερε εξαιτίας της σωστής φύλαξης των συνόρων και της ομόνοιας και αποφασιστικότητας που επέδειξαν οι Εβρίτες.
Το συμφέρον των νησιών και του Έβρου είναι πρώτιστα συμφέρον ολόκληρης της Ελλάδας. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι ουτοπικός, εάν εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια καλοπιστίας μας. Εννοείται ότι για εθνικούς λόγους, δεν θα έπρεπε να υπήρχε ούτε ως σκέψη τέτοιος σχεδιασμός. Άλλωστε έχουν προταθεί κατά καιρούς άλλοι χώροι πολύ πιο κατάλληλοι.
Το μήνυμα προς τις ακριτικές περιοχές
Το Βόρειο Αιγαίο είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας και σίγουρα μία από τις φτωχότερες της Ευρώπης. Ελάχιστα τα αναπτυξιακά έργα δεκαετίες τώρα και στα νησιά, λόγω της ανεργίας, υπάρχει μαζική φυγή νέων. Τι κίνητρα, ποιο βιώσιμο μέλλον δίνεται από την κεντρική εξουσία, ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι; Βλέποντας να κατασκευάζονται αυτά τα θηριώδη καμπ μεταναστών; Βλέποντας να δίνονται ανταποδοτικά αντίδωρα στους δήμους; Βλέποντας να διαφημίζονται οι νέες θέσεις εργασίας συνδεδεμένες με το μεταναστευτικό;
Τι θα σκεφτεί ένας ντόπιος νέος, κάποιος που θέλει να επενδύσει ακόμα και ο τουρίστας που θέλει να τα επισκεφτεί; Ότι αυτά τα νησιά, είναι παντρεμένα με το μεταναστευτικό και είναι αιώνια στιγματισμένα ως χώροι εγκλωβισμού μεταναστών. Έτσι, αντί να πριμοδοτούνται οι κάτοικοι των συνόρων ώστε να παραμείνουν σε αυτά, ωθούνται σε έξοδο και μάλιστα σε περίοδο με έντονο το δημογραφικό πρόβλημα. Ποιος θα παραμείνει όταν αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα από την Τουρκία και η ίδια η ελληνική Πολιτεία, αντί να τα θωρακίζει, τα υπονομεύει;
Η ΕΕ χρηματοδοτεί δομές οι οποίες όμως δεν έχουν καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση. Οι Χιώτες, μέσω της οργάνωσης “Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ” τόνισαν στο Ευρωκοινοβούλιο πριν από τέσσερα χρόνια, ότι τα χοτσπότ θα πρέπει να μεταφερθούν εκτός ΕΕ και ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτός ο σχεδιασμός που μετατρέπει τα νησιά σε φίλτρο των μεταναστευτικών ροών.
Οι κάτοικοι της Χίου και της Λέσβου έχουν αποδείξει με σθεναρό τρόπο την αντίθεσή τους σε τέτοιες κατασκευές, από τον Φεβρουάριο του 2020. Σήμερα βλέπουμε ότι η Δανία και πιθανά το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης, προσανατολίζεται στην δημιουργία καμπ εκτός ΕΕ για την εξέταση της αίτησης ασύλου. Αν οι Σοσιαλδημοκράτες της Δανίας, η οποία γειτνιάζει με την Σουηδία και την Γερμανία, δεν θέλουν το άσυλο, εμείς γιατί θα το βιδώσουμε πάνω στα σύνορα;
Επομένως η εξέταση ασύλου είναι εθνική ανάγκη να φύγει από τις ακριτικές περιοχές. Η εκάστοτε κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πειραματισμούς πάνω στα σύνορα. Οποιοδήποτε έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ χρειάζεται μια σειρά εγκρίσεων για να είναι σύννομο. Όμως, με βάση τους νόμους που έχουν ψηφιστεί, τα έργα για τις πόλεις που κατασκευάζουν για να εγκαταστήσουν μουσουλμάνους μετανάστες, δεν χρειάζονται καμία αδειοδότηση(!) παρότι τα έργα γίνονται μέσα σε δάσος!