Αρχική » Santa Claus και Άι-Βασίλης!

Santa Claus και Άι-Βασίλης!

από Βασίλης Στοϊλόπουλος

Του Βασίλη Στοϊλόπουλου

Η εικόνα του ευτραφούς «υπερβόρειου» Santa Claus («Άι-Βασίλης»), με τα κόκκινα κουστούμια και τη λευκή γούνα, με την κατάλευκη γενειάδα, τα έλκηθρα και τα ελάφια κυριαρχεί παντού τις πρωτοχρονιάτικες ημέρες. Συνήθως τον συναντάμε εκεί που θριαμβεύει ο καταναλωτισμός και η διαφήμιση, χωρίς να προσφέρει οποιοδήποτε «πνευματικό» ή «κοινωνικό» μήνυμα.

Η διαφορά με τον «δικό» μας, τον λιτό Αϊ-Βασίλη από την Καισαρεία είναι «ηλίου φαεινότερη» – και μόνο από την ανάγνωση των τριών παρακάτω «γνωμικών» του Καππαδόκη Πατέρα της Εκκλησίας, για την παιδεία, την εξουσία και τις «Γραφές»

Ι. «Παιδεία μόνη τῶν κτημάτων ἀναφαίρετον καὶ ζῶντι καὶ τελευτήσαντι παραμένουσα». (Η παιδεία είναι η μόνη από τα αποκτήματα που δεν αφαιρείται κι όσο ζει ο άνθρωπος, αλλά κι όταν πεθάνει).

ΙΙ. «Ἀκρισία δήμου τὸν χείριστον εἰς ἀρχὴν προΐστατο.» (Η έλλειψη κρίσης του λαού, ανέδειξε στην εξουσία τον χειρότερο.)

ΙΙΙ. «Ἀνέγνως, ἀλλ’ οὐκ ἔγνως· εἰ γὰρ ἔγνως, οὐκ ἂν κατέγνως». (Διάβασες (τις Γραφές), αλλά δεν κατάλαβες• γιατί αν είχες καταλάβει δεν θα (τις) είχες απορρίψει). (Απάντηση σε σχόλιο του Ιουλιανού του Παραβάτη εναντίον του Χριστιανισμού)

Καλή Χρονιά να έχουμε όλοι! Με υγεία, αγάπη και – ει δυνατόν – στο πνεύμα του Άι-Βασίλη από την Καισαρεία!

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: