Στις “μικρές ειδήσεις” που συχνά περνούν απαρατήρητες πληροφορούμαστε ότι ο ιστορικός μελετητής των γκουλάγκ Γιούρι Ντμίτριεφ μεταφέρθηκε για να εκτίσει ποινή 15 χρόνων στην Καρελία, στην Β. Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Φινλανδία. Πρόκειται για μια προφανώς στημένη υπόθεση, καθώς είχε αθωωθεί από τα ρωσικά δικαστήρια, αλλά οι ρωσικές αρχές την επανέφεραν ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουν αυτό που ήθελαν, την καταδίκη και την εξορία σε σύγχρονο γκουλάγκ. Η ξεδιαντροπιά, η σκληρότητα και η ειρωνεία του πουτινικού καθεστώτος συγκρίνεται μόνο με του σταλινικού, το οποίο αποτελεί και πηγή έμπνευσής του.
Άρδην
Στην εξορία οδηγήθηκε ο ιστορικός Γιούρι Ντμίτριεφ από την Καρελία, που υπήρξε πρόεδρος της οργάνωσης Memorial, η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Inerfax ο δικηγόρος του, Βίκτορ Ανουφρίεφ.
Ο ιστορικός μεταφέρθηκε στην αποικία κρατουμένων υψίστης ασφαλείας Ν18 στο χωριό Ποτμά στην Μορδόβια, δηλαδή στην εξορία, για να εκτίσει την ποινή του κάθειρξης 15 ετών.
Στις 15 Μαρτίου του 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρελίας απέρριψε την έφεσή του με τον δικηγόρο του να δηλώνει στο BBC ότι ο Ντμίτριεφ μεταφέρθηκε στην αποικία κρατουμένων στο Ναντβόϊτσαχ στην Καρελία.
Ο Ντμίτριεφ είχε συλληφθεί το 2016, με την κατηγορία ενασχόλησης με παιδική πορνογραφία και τέλεσης ασελγών πράξεων. Το κατηγορητήριο βασίστηκε σε φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονταν γυμνή η θετή του κόρη, οι οποίες όπως δήλωσε ο ίδιος είχαν ζητηθεί από τους γιατρούς. Το 2018 το δικαστήριο δικαίωσε τον Ντμίτριεφ.
Ωστόσο σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ανακριτική Επιτροπή άσκησε νέα ποινική δίωξη κατά του Ντμίτριεφ. Αθωώθηκε δύο φορές και απηλλάγη των κατηγοριών περί «ενασχόλησης με την πορνογραφία», αλλά το φθινόπωρο του 2020 , η υπόθεσή του παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη για τρίτη φορά.
Τον Ιούλιο του 2020, δικαστήριο του Πετροζαβόντσκ καταδίκασε τον Ντμίτριεφ σε φυλάκιση 3,5 ετών σε αποικία κρατουμένων υψίστης ασφαλείας, απαλλάσσοντάς τον από τις κατηγορίες για ενασχόληση με την πορνογραφία, οπλοκατοχή και ασελγείς πράξεις.
Μερικούς μήνες αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρελίας με απόφαση του αύξησε την ποινή από τα 3,5 χρόνια στα 13 χρόνια κάθειρξης, ενώ στα τέλη του 2021 το δικαστήριο του Πετροζαβόντσκ αύξησε την ποινή στα 15 χρόνια κάθειρξης.
Οι υποστηρικτές του Ντμίτριεφ θεωρούν ότι ο ιστορικός διώκεται για το πολυετές ερευνητικό έργο που έχει κάνει για την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων των διώξεων.
Ο ιστορικός Γιούρι Ντμίτριεφ, έλαβε πέρυσι το Βραβείο Ελευθερίας Αντρέι Ζαχάρωφ από τη Νορβηγική Επιτροπή.
Στην ομιλία του που έστειλε να εκφωνήσει φίλος του έγραφε ότι «όλα αυτά τα χρόνια, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, επέστρεψα τα ονόματα και τη μνήμη σε πολλά θύματα της κομμουνιστικής αδικίας που υπήρξε στη χώρα μου τον περασμένο αιώνα. Έψαξα, βρήκα και μετέτρεψα τους τάφους των θυμάτων της πολιτικής καταστολής σε τόπους μνήμης… Έγραψα βιβλία για να κρατήσω ζωντανή αυτή τη μνήμη».
Παράλληλα επισημαίνει ότι στη Ρωσία έχουν αρχίσει και πάλι οι πολιτικές διώξεις: «Νομίζαμε ότι αυτοί οι σκοτεινοί καιροί αποτελούσαν παρελθόν. Όμως αποδείχθηκε πως είχαν δίκιο όσοι λένε ότι η ιστορία εξελίσσεται σπειροειδώς. Και πάλι άρχισε να λειτουργεί ο κατασταλτικός μηχανισμός στη Ρωσία. Και πάλι συλλαμβάνουν και ρίχνουν στις φυλακές ανθρώπους που διαφωνούν με την τρέχουσα πολιτική των κυβερνώντων. Και πάλι οι φοβισμένες αρχές χρησιμοποιούν επινοημένες προφάσεις για τις συλλήψεις. Και πάλι στη χώρα μου κατά τη βούληση των αρχών κλείνουν εφημερίδες και περιοδικά, τηλεοράσεις και διαδικτυακά μέσα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, φοβούμενοι για τη ζωή τους, για τα παιδιά τους, τους συγγενείς και τους αγαπημένους τους».
Ο Ντμίτριεφ επισημαίνει παράλληλα στην ομιλία του ότι παρ’ όλα όσα συντελούνται σήμερα στη Ρωσία, «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα» μνημονεύοντας τον διευθυντή της εφημερίδας Novaya Gazeta που πριν από μερικές μέρες τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Δεδομένου ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, ο Ντμίτριεφ δεν θεωρεί ότι «στη Ρωσία είναι όλα απαισιόδοξα και χωρίς ελπίδα». Εκφράζει την πεποίθηση ότι «η Ρωσία θα γίνει ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος. Κράτος, στο οποίο δεν θα χρειάζεται να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κράτος στο οποίο θα τηρούνται απαρέγκλιτα».
Ο ηλικίας 64 ετών Ρώσος ιστορικός έχει περάσει τριάντα χρόνια της ζωής του καταρτίζοντας κατάλογο με τα 40.000 ονόματα των ανθρώπων που εκτοπίσθηκαν και εκτελέσθηκαν υπό το καθεστώς του Στάλιν στην Καρελία, ρωσική περιοχή στα σύνορα με τη Φινλανδία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωσή της στις 24 Ιουλίου του 2020 είχε καλέσει τη Ρωσία να απελευθερώσει «άμεσα και άνευ όρων» τον ιστορικό Γιούρι Ντμίτριεφ, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των συλλήψεων και περιστατικών που έχουν στόχο να δυσφημίσουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία».
Πηγές: newsit.gr & kathimerini.gr
1 ΣΧΟΛΙΟ
Δυστυχώς, η ιστορία επαναλαμβάνεται, όχι ως φάρσα αλλά, ως τραγωδία…