Αναδημοσιεύουμε ανάρτηση του συγγραφέα, μεταφραστή και εκδότη του περιοδικού Στέπα, Δημήτρη Τριανταφυλλίδη για τον Ουκρανικό λιμό, καθώς έπειτα από κινητοποίηση των γνωστών φιλορωσικών κύκλων το Facebook τον τιμώρησε με… 30 μέρες αποκλεισμό για την δημοσιοποίησή της.
Στην είσοδο του πάρκου μνημείου στο Κιέβο, υπάρχει ένα γλυπτό ενός εξαιρετικά λεπτού κοριτσιού με πολύ λυπημένο βλέμμα που κρατά στα χέρια της μια χούφτα στάχια σιταριού.
Πίσω από την πλάτη της υπάρχει το Candle of Remembrance, ένα μνημείο με λεπτομέρειες που θυμίζουν αυθεντικά κεντήματα που μπορούν να βρεθούν στις παραδοσιακές ουκρανικές φορεσιές. Πρόκειται για ένα μνημείο που μνημονεύει ένα ιστορικό γεγονός γνωστό ως Holodomor.
Τι είναι το Holodomor;
Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ουκρανία ήταν ανεξάρτητο κράτος, αλλά το 1919 η Σοβιετική Ένωση το «ρούφηξε» στην κοινότητα των σοβιετικών κρατών. Οι Ουκρανοί, οι οποίοι ακόμη και τότε θεωρούσαν τους εαυτούς τους λαούς της Κεντρικής Ευρώπης, όπως οι Πολωνοί, και όχι Ανατολικοευρωπαίοι όπως οι Ρώσοι, προσπάθησαν να επαναφέρουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Το 1932, μη θέλοντας να χάσει τον έλεγχο της κύριας σιταποθήκης της Ευρώπης, ο Στάλιν κατέφυγε σε μία από τις πιο ειδεχθείς μορφές τρόμου εναντίον ενός έθνους. Στη διαδικασία της εθνικοποίησης, αφαίρεσε τη γη που παράγει σιτηρά από τους Ουκρανούς αγρότες, αλλά και όλη την υπόλοιπη γεωργική παραγωγή, δημιουργώντας έτσι έναν τεχνητό λιμό. Στόχος ήταν να «μάθουν στους Ουκρανούς να είναι έξυπνοι» ώστε να μην αντιτίθενται πλέον στην επίσημη Μόσχα. Έτσι οι άνθρωποι που παρήγαγαν τα περισσότερα σιτηρά στην Ευρώπη έμειναν χωρίς ψίχουλο ψωμί. Η κορυφή του Χολοντόμορ ήταν την άνοιξη του 1933. Στην Ουκρανία εκείνη την εποχή, 17 άνθρωποι πέθαιναν από πείνα κάθε λεπτό, περισσότεροι από 1.000 κάθε ώρα, και σχεδόν 24.500 κάθε μέρα! Οι άνθρωποι κυριολεκτικά πέθαιναν από την πείνα στους δρόμους.
Ο Στάλιν εγκατέστησε τον ρωσικό πληθυσμό στα άδεια ουκρανικά χωριά. Κατά την επόμενη απογραφή υπήρξε μεγάλη έλλειψη πληθυσμού. Ως εκ τούτου, η σοβιετική κυβέρνηση ακύρωσε την απογραφή, κατέστρεψε τα έγγραφα της απογραφής και οι απογραφείς πυροβολήθηκαν ή στάλθηκαν στα γκουλάγκ, προκειμένου να αποκρύψουν εντελώς την αλήθεια.
Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Χίτλερ των Ουκρανών ήταν ο Στάλιν. Το Ολοκαύτωμα τους ήταν το Holodomor. Για αυτούς, το φασιστικό Βερολίνο ήταν η Σοβιετική Μόσχα, και τα στρατόπεδα συγκέντρωσής τους ήταν τα Σοβιέτ.
Σήμερα, 28 χώρες σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν το Holodomor ως γενοκτονία εναντίον Ουκρανών, για την οποία δεν μπορούσε κάποιος να μάθει στο σχολείο, επειδή σχεδόν όλα τα στοιχεία καταστράφηκαν, τα θύματα συγκαλύφθηκαν για δεκαετίες, οι επιζώντες σιώπησαν με το ζόρι.
Το Χολοντόμορ εκείνη την εποχή έσπασε την ουκρανική αντίσταση, αλλά έκανε αιώνια την επιθυμία για ανεξαρτησία της Ουκρανίας από τη Ρωσία.”