Αρχική » Ελληνοιαπωνικά

Ελληνοιαπωνικά

από Αντώνης Βενέτης

του Αντώνη Ν. Βενέτη

Η πρόσφατη επίσκεψη της πριγκίπισσα Κάκο του Ακισίνο της Ιαπωνίας, μου δίνει την αφορμή ν’ αναφερθώ αναδρομικά σε παλαιότερες επισκέψεις Ιαπώνων στην Ελλάδα.

Έτσι, κατά την αθηναϊκή εφημερία «Παλιγγενεσία» της 28.3.1873 «…αφίκετο εκ Παρισίων ερχόμενος διά της Ιταλίας, ο G. Foukoutsi πρώτος γραμματεύς της εις Ευρώπην αποσταλείσης μεγάλης ιαπωνικής πρεσβείας. Ο Ιάπων ούτος … και παρ’ ετέρου συνοδευόμενος συμπατριώτη του, είναι ο πρώτος εκ της Ιαπωνίας επισκεπτόμενος την Ελλάδα».

Μια άλλη αξιομνημόνευτη επίσκεψη ανεύρον εις την αθηναϊκή εφημερίδα «Η Πρόοδος» της 19.9.1926, κατά την οποίαν «ο ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο (1884-1943), αρχηγός Ιαπωνικής μοίρας, προσέφερεν εις τον τότε Πρωθυπουργόν Γ. Κονδύλη, «χαριτωμένη κουκλίτσα»». Ο ναύαρχος Γιαμαμότο εσχεδίασε και εξετέλεσε την αιφνιδιαστική αεροναυτική επίθεση της χώρας του κατά της αμερικανικής βάσης του Περλ Χάρμπορ, στις 7.12.1941.

Εξάλλου, κατά τον Ρωσο-Ιαπωνικό πόλεμο του 1904-1905, κατά τον οποίον η ανερχόμενη δύναμη της Ιαπωνίας κατενίκησε στην Άπω Ανατολή την Τσαρική Ρωσία. Αρχιστράτηγος των Ρώσων ήτο ο Αλεξέι Κουροπάτκιν, ενώ των Ιαπώνων ο Ογιάμα.

Η κοινή γνώμη εις την Ελλάδα ήτο με την πλευρά της ομόδοξης Ρωσίας.

Έτσι, ένας πολυπράγμων εκδότης εφημερίδος, ο Πέτρος Κανελλίδης, με «περισπούδαστο» άρθρο του στην εφημερίδα του «ΚΙΑΡΟΙ» με τον τίτλο «Δεξιότερα Κουροπάτκιν» υπεδείκνυε εις τον Ρώσον αρχιστράτηγον πώς έπρεπε να δράσει για να νικήσει τους Ιάπωνες!!

Επίσης εις την εφημερίδα ΑΜΑΛΘΕΙΑ της Σμύρνης βρήκα μια «είδηση» κατά την οποίαν:

ΑΜΑΛΘΕΙΑ, 12.2.1905 – ΙΑΠΩΝΕΣ ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΩΝ. Ο εν Καΐρω ομογενής κ. Α. Σκάρπας γράφει σήμερον τα επόμενα. Δύο Ιάπωνες έφθασαν ενταύθα και επεσκέφθησαν τον καθηγητήν Χαράλαμπον Μεσσάρην, μετά του οποίου ο δεύτερος εξ αυτών συνδέεται διά φιλίας. Είναι υιός του στρατάρχου Ογιάμα, ονομάζεται Κουσου – Τσουκαμότο. Ο πρώτος είναι ταγματάρχης του Πυροβολικού και ο δεύτερος λοχαγός του Πεζικού. […]

Ιδού τι είπεν περί της Ελλάδος εις τον κ. Μεσσάρην.

-Είναι ωραία η πατρίς σου όπως την εφανταζόμην, ωραία όπως την ονειροπoλουν.

Κατόπιν προσέθεσε:

-Ημείς, ως οδηγόν του βίου μας του πολιτικού έχομεν την ιστορίαν του Έθνους σας!

Οι Έλληνες το αγνοείτε τούτο, διότι είμεθα τόσον μακραν… φαντάσου όμως οι τόσον μακράν ευρισκόμενοι έχομεν ως υπόδειγμα την δόξαν της αρχαιότητος. […]

Μοναστηράκι Δωρίδος

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ