Από το capital.gr
Τη δυσαρέσκεια της Κίνας φέρεται να έχει προκαλέσει η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αποστολή τουλάχιστον 3.000 Βορειοκορεατών στρατιωτών σε ρωσικό έδαφος, πιθανότατα για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι κινεζικές πηγές.
Ακόμη και πριν την απόφαση του Κιμ Γιονγκ Ουν να στείλει στρατεύματα προς ενίσχυση του πολεμικού μετώπου του Βλάντιμιρ Πούτιν, υπήρχαν ενδείξεις ότι ενισχυόμενοι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας προκαλούσαν δυσαρέσκεια στην Κίνα, σημειώνει η εφημερίδα.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ευχαρίστησε, με επιστολή του, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ για το συγχαρητήριο μήνυμα που του απέστειλε για την 75η επέτειο ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παραλείποντας όμως να χαρακτηρίσει τη Βόρεια Κορέα “φιλική γειτονική χώρα” όπως έκανε σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Τον Ιούλιο, επίσης, σύμφωνα με τους FT, ο πρεσβευτής της Κίνας στη Βόρεια Κορέα απουσίασε από τις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πιονγιάνγκ για το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), στον οποίο μάλιστα είχαν λάβει μέρος και είχαν χάσει τη ζωή τους εκατομμύρια Κινέζοι στρατιώτες, τους οποίους είχε στείλει προς ενίσχυση της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με τους FT, η κίνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν “απειλεί να αποσταθεροποιήσει παράλληλα και την ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στην Κορεατική Χερσόνησο”.
Η προσέγγιση, δηλαδή, Ρωσίας-Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να ωθήσει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους συνεργασία στην ανατολική Ασία, πράγμα το οποίο δεν θα άρεσε καθόλου στο Πεκίνο.
Κινέζοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να επιστρέψει στους διαχωρισμούς της πρώιμης ψυχροπολεμικής περιόδου, προ του σινοσοβιετικού σχίσματος, που έθεταν τη Σοβιετική Ενωση, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα από τη μία πλευρά, και τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ από την άλλη.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας έχουν εκτιμήσει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα έχει αποστείλει τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες στη Ρωσία, με βάση άτυπη διμερή συμφωνία.