Κομμουνιστικό Μανιφέστο
Το οικολογικό και κοινωνικό κόστος
Η πρώτη αφορά τον υπολογισμό του κόστους που έχει η λειτουργία της οικονομικής μεγαμηχανής για την κοινωνία και το περιβάλλον. Στα πλαίσια της επικρατούσας εκδοχής της οικονομικής επιστήμης, το κόστος παραγωγής υπολογίζεται με την στενότερή του έννοια. Αφορά τα έξοδα της επιχείρησης –η οποιασδήποτε άλλης οικονομικής μονάδας– για την εξασφάλιση όλων των παραγωγικών συντελεστών (πόροι, εργασία, λειτουργικά έξοδα κ.ο.κ.). Αυτό όμως δεν είναι το πραγματικό κόστος για την παραγωγή ενός προϊόντος. Οι παραγωγικές και καταναλωτικές διαδικασίες συνεπάγονται ένα κοινωνικό και ένα οικολογικό κόστος το οποίο δεν καταγράφεται στους ισολογισμούς και δεν επιβαρύνει την ίδια την επιχείρηση-παραγωγό αλλά ολόκληρη την κοινωνία και το περιβάλλον. Αντίστοιχα, παρόμοιο κόστος έχει και η κατανάλωση των προϊόντων, το οποίο φυσικά δεν καταγράφεται στους οικονομικούς δείκτες.
«Ο Χέρμαν Ντάλι έχει δημιουργήσει ένα σύνθετο δείκτη, τον Αυθεντικό Δείκτη Προόδου (ΙΡΑ: Genuine Progress Indicator), ο οποίος διορθώνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, αφαιρώντας το κόστος που συνεπάγεται η ρύπανση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Εφάρμοσε δε αυτόν τον δείκτη στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών από τη δεκατία του 1970: ενώ το ΑΕΠ της χώρας ακολουθεί ανοδικούς ρυθμούς, ο ΑΔΠ βρίσκεται σε στασιμότητα ή είναι αρνητικός2».
Η ανάπτυξη δημιουργεί φτώχεια στον Τρίτο Κόσμο
Η δεύτερη αδυναμία συνίσταται στον άνισο τρόπο με τον οποίο εντάσσεται στο παγκόσμιο σύστημα ο λεγόμενος υπανάπτυκτος κόσμος. Η κυρίαρχη ρητορική περί παγκοσμιοποίησης θέλει την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου και τη διεθνοποίηση της παραγωγής να ωφελεί κυρίως τον τρίτο κόσμο μίας και: α) στον παγκόσμιο καταμερισμό αναδεικνύει πολλές από τις υπανάπτυκτες χώρες ως παραγωγούς βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων β) οι επενδύσεις σ’ αυτές τις χώρες φέρνουν πληθώρα κεφαλαίων στις οικονομίες τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο, λένε, περιορίζεται το χάσμα της φτώχειας ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο.
Για την Κοινωνία της Ποιότητας και όχι της Ποσότητας
Πως μπορούν ν’ αντιστραφούν αυτές οι διαδικασίες; Αυτό που απαιτείται είναι ένα ολόκληρο σχέδιο που θα αναπροσανατολίσει τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε άλλες κατευθύνσεις- πέρα από τη συσσώρευση πλούτου και προϊόντων. Οι ακόλουθες κινήσεις συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς όμως να συνιστούν μία ολοκληρωμένη πρόταση.
• Περιορισμό του παγκόσμιου εμπορίου και τοπικοποίηση της παραγωγής. Αναδιοργάνωση των οικονομιών με κριτήριο την αυτάρκεια και όχι τις εξαγωγές.
• Αποεμπορευματοποίηση αγαθών και υπηρεσιών που ικανοποιούν ανάγκες τις οποίες μέχρι πρότινος η κοινωνία κάλυπτε και μπορεί να καλύψει μέσα από συνεργατικές σχέσεις αλληλεγγύης (όπως είναι η βιομηχανία της ψυχαγωγίας, η βιομηχανία της ψυχικής υγείας).
• Περιορισμός των αναλώσιμων καταναλωτικών προϊόντων, προσανατολισμός στην κατασκευή ανθεκτικών πολυχρηστικών προϊόντων που να καλύπτουν ταυτόχρονα πολλές ανάγκες. Προώθηση της συλλογικής κατανάλωσης έναντι της ατομικής.
• Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας με ταυτόχρονη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων εκείνων που ενισχύουν την συνοχή και προάγουν συλλογικές μορφές οργάνωσης για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
• Υιοθέτηση ήπιων εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
• Αποκέντρωση – αποσυμφόρηση των μητροπόλεων. Δραστικός περιορισμός της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου και ριζική αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Σέρζ Λατούς, Κοινωνία της Ποσότητας ή της Ποιότητας;, Εφημερίδα Ελευθεροτυπία 22/02/2004
2. Σέρζ Λατούς, Κοινωνία της Ποσότητας ή της Ποιότητας;, Εφημερίδα Ελευθεροτυπία 22/02/2004
3. François Partant, 1982- La Fin du Développement. François Maspero Paris 1982.