Αρχική » το σιωνιστικό λόμπι στις Η.Π.Α.

το σιωνιστικό λόμπι στις Η.Π.Α.

από admin
Συγγραφέας: Της Σύνταξης
Άρδην τ. 59
Μια καταιγιστική κριτική
Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εμφανίστηκε στις αρχές Μαρτίου μια εκτεταμένη μελέτη δύο Αμερικανών καθηγητών των John Mearsheimer και Stephen Walt, με θέμα τον ρόλο του εβραϊκού-σιωνιστικού λόμπι στις ΗΠΑ. Μια συντομευμένη έκδοσή της, χωρίς την πληθώρα των σημειώσεων και παραπομπών της αρχικής, δημοσιεύτηκε στην London Review of Books στις 23 Mαρτίου 2006 και γνώρισε μια εκτεταμένη διάδοση στο διαδίκτυο. Αμέσως μετά τη δημοσίευσή του έγινε σύντομα πασίγνωστο, η γαλλική εφημερίδα Monde δημοσίευσε ένα εκτεταμένο σχετικό άρθρο, ενώ οι δύο καθηγητές αντιμετώπισαν σειρά επιθέσεων και εχθρικών άρθρων «επί αντισημιτισμώ», ενώ υπεβλήθησαν σε κριτική και από τον Τσόμσκυ.
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια κριτική αντιπάλων του καθεστώτος, τύπου Ν. Τσόμσκυ ή Ε. Σαΐντ, αλλά για μια κριτική που βγαίνει μέσα από το ίδιο το αμερικανικό κατεστημένο. Η θέση των δύο Αμερικανών ακαδημαϊκών είναι πως το σιωνιστικό λόμπι των ΗΠΑ παρασύρει την Αμερική, –τα ΜΜΕ την Κυβέρνηση και τους διανοουμένους– σε μια ασύμμετρη και ασύμφορη σχέση με το Ισραήλ. Για τον Στέφεν Γουώλτ, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Χάρβαρντ και κοσμήτορα της Σχολής, και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Τζων Μηρσάϊμερ, οπαδούς της ρεαλιστικής σχολής των διεθνών σχέσεων, τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν ταυτίζονται, και το τελευταίο οδηγεί τις ΗΠΑ σε επιλογές αρνητικές για τις ίδιες. Η αντιπαράθεση με το σύνολο των Αράβων και του μουσουλμανικού κόσμου είναι αποτέλεσμα αυτής της σχέσης. Οι ΗΠΑ, προς χάριν του Ισραήλ, ασκούν μεροληπτική πολιτική σε βάρος των Παλαιστινίων, η οποία εν πολλοίς προκάλεσε τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπετεμβρίου, ενώ το «λόμπι» και το Ισραήλ  έσπρωξαν σε πόλεμο με το Ιράκ και τώρα προσπαθούν να προωθήσουν μία επίθεση ενάντια στη Συρία και το Ιράν.
Οι συγγραφείς περιγράφουν εκτενώς τον ρόλο του σιωνιστικού λόμπι στις ΗΠΑ, τη χρησιμοποίηση της συκοφαντίας του «αντισημιτισμού» ενάντια στους αντιπά­λους του, τη «διαστροφή» της αμερικανικής πολιτικής. Άσχετα με το πόσο βάσιμη είναι μια αντίληψη που φορτώνει όλες τις αμαρτίες της πολιτικής των ΗΠΑ στην επιρροή του λόμπι, αυτό το κείμενο σηματοδοτεί μια στροφή –ή μάλλον την πιθανότητα μιας στροφής– στους εσωτερικούς συσχετισμούς των ΗΠΑ. Φαίνεται πως ένα όλο και πιο ισχυρό κομμάτι του αμερικανικού κατεστημένου απορρίπτει τη θανάσιμη και μονοδιάστατη πρόσδεση των ΗΠΑ με τους πιο ακραίους σιωνιστικούς κύκλους. Και, τωόντι, αυτή η στρατηγική πρόσδεση παροξύνει τη «σύγκρουση των πολιτισμών», ενώ αφήνει τη Λατινική Αμερική και την Κίνα σχετικά ανενόχλητες, ν’ αναπτύσσονται σε κατευθύνσεις ανταγωνιστικές με την υπερδύναμη, η οποία είναι απασχολημένη με τις «υποθέσεις του Ισραήλ».
Όμως η αξία του κειμένου βρίσκεται στο ότι παρουσιάζει όλα αυτά που όλοι μας υποπτευόμαστε αλλά λίγοι γνωρίζαμε επαρκώς, δηλαδή τη χρήση της ιδεολογικής τρομοκρατίας, την εξαγορά, τη διείσδυση, τη χρήση των ΜΜΕ, την απαγόρευση του διαλόγου.
Το Άρδην, με όλες τις διαφωνίες που μπορεί να έχει σε απόψεις των συγγραφέων, πιστό στην τακτική της παρουσίασης σημαντικών κειμένων στο ελληνικό κοινό, παρουσιάζει εξ ολοκλήρου, χωρίς συντομεύσεις, το κείμενο που δημοσιεύτηκε στη London Review of Books.

Σαν παράρτημα του κειμένου, δημοσιεύουμε ανάλυση του Χρόνη Βάρσου για την πιθανότητα επίθεσης στο Ιράν, η οποία κινείται σε μια άλλη λογική, εκείνη μιας αυτόνομης επιθετικής λογικής των ΗΠΑ και εξετάζει τα πιθανά σενάρια της σύγκρουσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ