του Ν. Γαρμπή, από το Άρδην τ. 61, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2006
Η Πανελλήνια Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας πραγματοποιείται εδώ και 13 χρόνια σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Για το έτος 2006 έγινε 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2006 (Παρασκευή έως Κυριακή) στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, στο κτίριο και στον υπαίθριο χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου.
Στόχοι της εκδήλωσης αυτής, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα, είναι:
- Να γνωρίσουν οι καταναλωτές ανθρώπους που συνεργάζονται με την φύση, χωρίς να την δηλητηριάζουν, και να δοκιμάζουν τα προϊόντα τους.
- Η δυνατότητα άμεσης επαφής των συμβατικών καλλιεργητών με αυτούς της Οικολογικής Γεωργίας, ώστε να ενθαρρυνθούν και να τολμήσουν να στραφούν προς την φιλική για το περιβάλλον γεωργία.
- Να αποτελέσει κίνητρο για τη δημιουργία παρόμοιων τοπικών εκδηλώσεων και αγορών.
- Ακόμα να αποτελέσει ευκαιρία ώστε τα οικολογικά προϊόντα να διατίθενται άμεσα στους καταναλωτές χωρίς την παρεμβολή των μεσαζόντων.
- Να εδραιωθεί η αντίληψη ότι η οικολογική γεωργία, όχι μόνο δεν αποτελεί περιθωριακή δραστηριότητα, αλλά είναι η μόνη που μπορεί να δώσει απάντηση και λύση στα αδιέξοδα της συμβατικής γεωργίας.
- Τέλος, με την οικολογική χειροτεχνία, δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να εκτιμήσουν το φυσικό, το γνήσιο, το διαφορετικό και το πρωτότυπο, και να έχουν άμεση αντίληψη των υλικών που χρησιμοποιούνται. Οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν με αμεσότητα τις τεχνικές και τις μεθόδους, ώστε να αναπτύξουν οι ίδιοι επιτηδειότητα και ικανότητες κατασκευαστικές και καλλιτεχνικές.
Για τη Γιορτή στο Αίγιο, 22-24 Σεπτεμβρίου 2006, είχαν δηλώσει συμμετοχή 55 καλλιεργητές οικολογικής γεωργίας και χειροτέχνες, από 19 νομούς: Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Εύβοια, Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία, Αχαΐα, Κορινθία, Μεσσηνία, Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι και Σάμο. Συμμετείχαν τελικά γύρω στους 40 που είχαν εκθέσει τα προϊόντα τους σε υπαίθριους πάγκους, έγιναν μερικές επιδείξεις παρασκευής προϊόντων, και στην αίθουσα-αμφιθέατρο έγιναν ενδιαφέρουσες ομιλίες, συζητήσεις και προβολές σχετικών ταινιών. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικό γλέντι το Σαββατόβραδο και με ποδηλατική διαδρομή την Κυριακή το πρωί. Κάποια βροχή που έτυχε να συμβεί δυσκόλεψε τα πράγματα, αλλά και η μη ευρεία δημοσιότητα δεν έφερε όσο κόσμο θα άξιζε η αξιόλογη και πρωτοπόρα αυτή εκδήλωση. Παρά ταύτα η όλη προσπάθεια ήταν επιτυχής και νιώσαμε τυχεροί όσοι παρευρεθήκαμε.
Θεωρούμε επίσης άξιο να τονιστεί ότι την Πανελλήνια Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας δεν την οργανώνουν βαρύγδουποι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ούτε εταιρείες και εμπορικά κυκλώματα. Έτσι παραμένει αμόλυντη από εκλογομάγειρους, κομματόσκυλα, γραφειοκράτες, θεσιθήρες και κερδοσκόπους. Στη 13η Γιορτή συμμετείχαν ευαισθητοποιημένα άτομα που εκφράζονται μέσα από τους παρακάτω φορείς:
- Δίκτυο Οικοκοινότητας.
- Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας Αχαΐας.
- Γυμνάσιο-Λύκειο Λεχαίου Κορινθίας.
- Πανελλαδική Κίνηση κατά των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.
- «Πελίτι», Συλλογή και διατήρηση ντόπιων ποικιλιών (πελίτι στην ποντιακή διάλεκτο λέγεται η βαλανιδιά).
- Πανελλαδικό δίκτυο ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα.
- «Αιγίλοπας», Δίκτυο για την βιοποικιλότητα και την οικολογία στη γεωργία.
- Κίνηση για τη δημιουργία οικοκοινότητας.
- «Σπόρος», Συνεταιρισμός για εναλλακτικό και δίκαιο εμπόριο.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Γίνεται πια κοινή η πεποίθηση ότι η Οικολογική Γεωργία και Χειροτεχνία δε μπορεί παρά συνεχώς να κερδίζουν έδαφος με ταχύ ρυθμό, αφού αποτελούν επιτακτική ανάγκη των καιρών που ζούμε. Και ως γνωστόν, «ανάγκα και θεοί πείθονται».
Νικόλαος Γερ. Γαρμπής
Γεωπόνος – Πολιτ. Μηχ/κός