Αρχική » Αντιφατικά μηνύματα από Γερμανία για τα ελληνοτουρκικά

Αντιφατικά μηνύματα από Γερμανία για τα ελληνοτουρκικά

από Αναδημοσιεύσεις
Πηγή

Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr

Αντιφατικά μηνύματα στέλνει το Βερολίνο ενόψει των εντατικών διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την διαμόρφωση κοινής στάσης για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και ενώ το Παρίσι δηλώνει έτοιμο να προτείνει ακόμη και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας λόγω της στάσης της στην Λιβύη.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας έδωσε το στίγμα της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ κατά την συνάντηση που είχε χθες στο Βερολίνο με τον Μ. Τσαβούσογλου, όπου αδυνατώντας να ικανοποιήσει το αίτημα για άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας για διακοπές των Γερμανών στην Τουρκία, προέβαλε ιδιαίτερα την αποφασιστικότητα του Βερολίνου για «ξεπέρασμα» των εμποδίων που υπάρχουν στην εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Για την γερμανική κυβέρνηση προτεραιότητα είναι να μην υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις και παράπλευρες κρίσεις που θα την αποσπάσουν από τις βασικές προτεραιότητες της προεδρίας της, που είναι η οικονομική ανάκαμψη και η αναζήτηση κοινής συνισταμένης με την Γαλλία για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Μια κρίση της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο θα υπονόμευε τον σχεδιασμό αυτό της γερμανικής προεδρίας και για τον λόγο αυτό το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να την αποτρέψει.

Με την παραδοχή ότι σε θέματα όπως «οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στα ανοικτά της Κρήτης», η Κύπρος και η Ελλάδα δεν θα συναινέσουν στην εμβάθυνση αυτής της σχέσης, ο Γερμανός υπουργός φρόντισε να «φορτώσει» στην Ελλάδα το βάρος της ευθύνης για τα προβλήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας της Γερμανίας υπάρχει σοβαρότατη αντίδραση στις τουρκικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες.

Ο κ. Μάας μάλιστα δεν απέκρυψε τις προθέσεις του Βερολίνου προσθέτοντας: «Μιλήσαμε γι’ αυτό το ζήτημα. Επιθυμούμε να εργαστούμε επ’ αυτού, ώστε να δημιουργηθεί αυτή η προϋπόθεση και να διαθέτουμε τη βάση που χρειαζόμαστε για να οργανώσουμε ένα διάλογο σε βάθος με την Τουρκία…».

Αναμένοντας από τους Γερμανούς μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στις κατάφωρες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων δυο κρατών-μελών αλλά και την σφοδρή σύγκρουση με μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες την Γαλλία, τελικά ο ο κ. Μάας εμφανίστηκε σχεδόν απολογητικός. Και έφτασε να δεσμευτεί μάλιστα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για υπερπήδηση αυτών των προβλημάτων…

Ο κ. Τσαβούσογλου βρήκε την ευκαιρία και επιτέθηκε στην Γαλλία με σφοδρότητα και αφού την κατηγόρησε με θράσος ότι είναι αυτή που παρεμβαίνει στην Λιβύη, ενώ η τουρκική παρέμβαση είναι νόμιμη, απαίτησε από το Παρίσι να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την Άγκυρα.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσαβούσογλου με την γνωστή επωδό επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και αποκάλυψε ότι σε ζητήματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος, το Κυπριακό και το Αιγαίο «υπήρξαν ορισμένες προσπάθειες διαμεσολάβησης πριν καν αναλάβει η Γερμανία την προεδρία. Επομένως, προσεγγίζουμε θετικά αυτά τα μέτρα. Το τηλεφώνημα του προέδρου μας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Μητσοτάκη, είναι αποτέλεσμα αυτού. Θέλουμε να είμαστε σε διάλογο και συνεργασία με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο μέλλον», είπε. Και προειδοποίησε ότι η Τουρκία «δεν αρνείται τα δικαιώματα κανενός αλλά δεν πρέπει κανείς να προσπαθήσει να αποκλείσει την Τουρκία σε αυτά τα ζητήματα».

Το κλίμα των δηλώσεων Μάας παρά την διαπίστωση ότι με ανοικτά τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου, των γεωτρήσεων της Τουρκίας και τις απειλές γεώτρησης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν μπορεί να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση, είναι σαφές ότι δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση. Δίνει την εντύπωση ότι απαιτείται γερμανική διαμεσολάβηση για «διάλογο» με την Τουρκία προκειμένου να υπερπηδηθούν τα «εμπόδια».

Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις θα απαιτήσουν ειδικούς χειρισμούς το επόμενο διάστημα από Αθήνα και Λευκωσία καθώς θα προβάλλεται από την γερμανική προεδρία η αυτοσυγκράτηση και η ανάγκη διαλόγου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Και φυσικά προδιαγράφει το πλαίσιο για μια νέα σύγκρουση και με την Γαλλία στο εσωτερικό της ΕΕ η οποία δεν μπορεί και για πολιτικούς λόγους να αποδεχθεί τους εκβιασμούς του κ. Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Ανδρεας 4 Ιουλίου 2020 - 22:25

Η Γερμανία έχει αλλάξει στάση απέναντι στην Τουρκία και αυτό οφείλεται στις αντιδράσεις και πιεσειςτης κοινής γνώμης για τις επιδιώξεις και τις κινήσεις της Τουρκίας, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στην διεθνή σκηνή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ