Aπό την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού
Κατάλογος Αγωνιστών του 1821 της Επαρχίας του Άργους – †Αγγελής Χρήστου Κλειώσης (1943-2015)
Η Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού δημοσιεύει τον κατάλογο των αγωνιστών της επαρχίας Άργους, που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821. Ο κατάλογος αυτός είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης και μακροχρόνιας προσωπικής έρευνας του «εξ Άργους ορμώμενου» τ. Αρχιπλοιάρχου και Λιμενάρχη Ναυπλίου, Αγγελή Χρ. Κλειώση [1943-2015].
Η Αργολική Βιβλιοθήκη ευχαριστεί τον υιόν του κ. Χρήστο Α. Κλειώση, Δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω, που της εμπιστεύθηκε την αδημοσίευτη αυτή εργασία του πατερά του, να την επιμεληθεί και να την παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό της, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στον πάνδημο εορτασμό της Αργολίδας για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα.
Η Αργολική Βιβλιοθήκη, γνωρίζοντας από τον κύριο Χρήστο Κλειώση πως ο πατέρας του θεωρούσε ότι η εργασία του δεν είχε πλήρως ολοκληρωθεί και λόγω του πρόωρου θανάτου του, καλεί κάθε δυνάμενο να βοηθήσει στην περαιτέρω ερευνά για την καταγραφή όσων αγωνιστών ο κατάλογος δεν έχει συμπεριλάβει, ώστε να ολοκληρωθεί και να μνημονευθούν όλοι οι Αγολιδείς ήρωες της Επανάστασης του ‘21.
Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν 200 έτη από την έναρξη του Ιερού Αγώνα του 1821 και ενώ προγραμματίζονται να λάβουν χώρα διάφορες επετειακές εκδηλώσεις, υπάρχει ένα ουσιώδες στοιχείο που ίσως έχει αμεληθεί: Η μαζική συμμετοχή των Ελλήνων στην εξέγερση. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που δικαίως έχει μεν ταυτιστεί με τις μεγάλες ηγετικές φυσιογνωμίες που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχαστούν οι λιγότερο επώνυμοι ή και ανώνυμοι επαναστάτες που θυσίασαν την ζωή τους ή χρόνια από την ζωή τους καθώς και τις όποιες περιουσίες διέθεταν για έναν σκοπό που όλοι τους ομόφωνα χαρακτήριζαν Ιερό.
Έχοντας υπόψη αυτή ακριβώς την λιγότερο φωτισμένη γωνιά της ιστορίας που συνδέει πλέον το πρόσωπο με την ιστορία, ο πατέρας μου, Αγγελής Χρήστου Κλειώση (1943-2015), αφιέρωσε αρκετό από τον προσωπικό του χρόνο ψάχνοντας στα Αρχεία της Επιτροπής Θυσιών και Εκδουλεύσεων του Ιερού Αγώνος (https://www.nlg.gr/collection/archeio-agoniston-archeio-epitropis-agonos/), που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη και περιέχει τους φακέλους όλων των Αργείων που υπέβαλλαν αιτήσεις για να αναγνωριστεί η στρατιωτική συμμετοχή τους. Μέλη της επιτροπής αυτής υπήρχαν επιφανείς αγωνιστές όπως ο Νικηταράς Σταματελόπουλος, ο Δημήτριος Τσώκρης, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Δημήτριος Μελετόπουλος, ο Δ. Πλαπούτας, ο Α. Παπατσιώρης, ο Π. Μπαρμπιτσιώτης και ο Α. Νέζος.
Καρπός της προσωπικής και πρωτογενούς έρευνας του πατέρα μου υπήρξε ένας κατάλογος με τα ονόματα των Αγωνιστών της επαρχίας του Άργους, τόπου της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Περιέχει αφενός τον αριθμό του φακέλου και το όνομα κάθε αγωνιστή καθώς και μια σύντομη περίληψη των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτόν με αναφορά κυρίως στις ιστορικές μάχες που συμμετείχε.
Αυτός ο κατάλογος σκόπιμο είναι να δοθεί στην δημοσιότητα αυτές τις ημέρες κατ’ αρχήν για να φανεί ότι ο Ιερός Αγώνας της Ανεξαρτησίας ήταν έργο μιας μαζικής προσπάθειας χιλιάδων αφανών αγωνιστών. Επιπλέον όμως μας δίνει την ευκαιρία να αναζητήσουν οι σημερινοί κάτοικοι του Άργους έναν ξεχασμένο πρόγονο ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα και να διεκδικήσουν «κληρονομικώ δικαιώματι» έτσι ένα προσωπικό μερίδιο στο ηθικό μεγαλείο αυτού του Αγώνα, συνδέοντας έτσι την οικογενειακή τους ιστορία με ένα κοσμοϊστορικό γεγονός. Τέλος όμως δίνεται η ευκαιρία, εφόσον υπάρχει η σχετική βούληση, να εγκαινιαστεί μια πρακτική να μνημονεύονται τα ονόματα τους από την τοπική εκκλησία κατά την επέτειο της Εθνεγερσίας, αρχής γενομένης από φέτος.
Θα ήθελα να παραδώσω στη δημοσιότητα μέσω της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας & Πολιτισμού το αδημοσίευτο και ακατέργαστο χειρόγραφο του πατέρα μου με τα ονόματα των αγωνιστών της επαρχίας Άργους με την ευχή να γίνει κάποτε η μελέτη της τοπικής ιστορίας επίσημη πολιτική της πολιτείας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης με την εισαγωγή σχετικού μαθήματος ανά επαρχία, ώστε η μνήμη της τοπικής ιστορίας να φωτίζει τις λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας μας που συνδέουν προσωπικά τον καθένα μας, μέσω των προγόνων του, με την Ελληνική Ιστορία και έτσι να δείχνει σε όλους το χρέος μας προς τους επόμενους.
Τελειώνω αυτό το σύντομο σημείωμα με μια διευκρίνιση: σκοπός μου δεν είναι η ανάδειξη της υπεροχής μιας συγκεκριμένης επαρχίας, εν προκειμένου του Άργους, έναντι άλλων επαρχιών, αλλά η παρακίνηση και άλλων επαρχιών να μιμηθούν τον ζήλο του πατέρα μου για την διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής μνήμης που μας συνδέει προσωπικά με την εθνική μας ιστορία.
Χρήστος Αγγελή Κλειώσης
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
Μητρώα Αξιωματικών κατά τον Ιερόν Αγώνα Επαρχίας Άργους
- Αρχιεπίσκοπος Αργολίδος Γεράσιμος Παγώνης. Πίνακας στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.Γεράσιμος Παγώνης ή Παγωνόπουλος (1852-1867): Αρχιερεύς Αργοναυπλίας. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα την επανάστασιν, λόγω και έργω. Διετέλεσε γραμματεύς του Π. Μαυρομιχάλη, συνέταξε την προκήρυξη του Αρχιστρατήγου και προέδρου της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς. Ως Αγωνιστής του 1821 προσέφερε πλείστας στρατιωτικάς υπηρεσίας. Επί των ημερών του μετά την απελευθέρωση, αρχιερατεύοντος αυτού εις την Αργοναυπλίαν ετέθη ο θεμέλιος λίθος του ναού του Αγίου Πέτρου την 17.7.1859 παρουσία του Βασιλέως Όθωνος ρίψαντος εις τα θεμέλια χρυσά νομίσματα, τα εγκαίνια εγένοντο την 18.4.1865 υπό του ιδίου Επισκόπου. Ως Αργοναυπλίας Αρχιερεύς διετέλεσε από το 1852 έως 1867 οπότε και εκοιμήθη εις Ναύπλιον. Ητο δε ανηψιός του μετ’ άλλων αρχιερέων μαρτυρήσαντος εν φυλακαίς Τριπόλεως επισκόπου Καλαμών Χρυσάνθου. Κατετάγη εις τα Μητρώα Αγωνιστών του 1821 με τον βαθμόν Β’ τάξεως ήτοι Αντιστράτηγος.
- Αναστάσιος Π. Τσώκρης (†1849): Αργείος. Αδελφός του στρατηγού Δημητρίου Τσώκρη. Υπηρέτησε καθ’ όλον των Αγώνα, εις διαφόρους μάχες, λόγω των υπηρεσιών του κατά τον αγώνα εγένετο μετά την απελευθέρωση το 1845 λοχαγός της Βασιλικής Φάλαγγας. Υπό της Επιτροπής αγώνος κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Δ’ Τάξεως. Απέθανε εν Άργει το 1849.
- Δημήτριος Μέντης (†1822): Αργείος. Λαμπρός και περίφημος ιππεύς, προ της επαναστάσεως είχε υπηρετήσει εις το Ρωσικό Ιππικό. Υπηρέτησε ως οπλαρχηγός εις διαφόρους μάχας. Την 27.7.1822 μαχόμενος κατά του Δράμαλη εις την θέση Γλυκειά του Ναυπλίου επληγώθη, απέθανε μετ’ ολίγας ημέρας εις Μύλους. Πολέμησε υπό τον Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις την Δ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Αναστάσιος Νέζος (†1859): Εκ Κουτσοποδίου. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, διεκρίθη εις την μάχη των Δερβενακίων, ένθα και ετραυματίσθη εις το γόνυ και εχώλαινε εις τον μετέπειτα βίον του. Πολέμησε υπό τον Δ. Τσώκρη εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας. Προήχθη εις χιλίαρχον το 1825, βραδύτερον μετά την απελευθέρωση εγένετο ταγματάρχης της Βασιλικής Φάλαγγας. Απέθανε εις το Κουτσοπόδιον το 1859. Είχε τέκνα επίσης αγωνιστάς τον Ανδριανόν, τον Κωνσταντίνον, τον Γεώργιον και Θεόδωρον. Προσέφερε εις τον Αγώνα 7.300 γρόσια. Υπό της Επιτροπής Αγώνος κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Δ’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Κακάνης (†1825): Εκ Μπουτίων. Έλαβε μέρος εις πλείστας μάχας και πολιορκίας. Εφονεύθη την 20.5.1825 εις την μάχη του Κρομμυδίου παρά τω Μανιάκι μαχόμενος κατά του Ιμπραήμ υπό τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Δικαίον ή Παπαφλέσσα όπως αναφέρεται εις πιστοποιητικόν υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Θ. Κολοκοτρώνη. Το 1824 έλαβε τον βαθμόν του χιλιάρχου. Έλαβε μέρος εις πολιορκία Τριπόλεως υπό τον Χατζή Χρήστον με 300 άνδρες, επίσης εις διαφόρους άλλας μάχας υπό τον Δ. Τσώκρη και Δ. Πλαπούτα. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Δ’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Πανάγου Παμπούκης: Αργείος. Υπηρέτησε την επανάσταση στρατιωτικά και πολιτικά. Διετέλεσε Γενικός Γραμματεύς επαρχίας Άργους το 1824 και Γενικός Γραμματεύς (Υπουργός) Δικαίου. Προσέφερε εις τον Αγώνα 5.000 γρόσια. Το 1825 έλαβε τον βαθμό του χιλιάρχου. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Δ’ τάξεως.
- Αναγνώστης Τασόπουλος: Εκ Δαλαμανάρας. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, προήχθη εις Αντιστράτηγον το 1825. Υπηρέτησε ως οπλαρχηγός εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας υπό τον Δημήτριον Τσώκρην. Εις τον ατομικό του φάκελλον υπάρχει γραμμάτιον του Εθνικού Ταμείου της προσωρινής Κυβερνήσεως της Ελλάδος ότι οφείλει το κράτος προς αυτόν χίλια γρόσια. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Δ’ τάξεως.
- Γεώργιος Μπεκιάρης (†1822): Εκ Μπουτίων. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα ως οπλαρχηγός εις τας επισημοτέρας μάχας, πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, Τριπόλεως κατά του Ιμπραήμ, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια υπό τον Δημήτριον Τσώκρην. Συμφώνως με αποδείξεις αι οποίαι υπάρχουν εις τον ατομικό του φάκελο, παρέδωσε ο ίδιος εις την προσωρινή Διοίκηση και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη το ποσόν των 8.000 γροσίων δια τον Αγώνα. Τον Μάρτιο του 1827 εξεστράτευσε εις Αττική με 180 άνδρας και την 22.4.1827 έπεσε ενδόξως μαχόμενος εις την εν Φαλήρω μάχη εις την θέση τρεις Πύργοι μετά του Γεωργίου Καραϊσκάκη, μαζί του συνεπολέμει και ο αδελφός του Ανδρέας. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Δ’ τάξεως.
Γεώργιος Μπεκιάρης
Στο τρίστρατο, που πέρασε προφήτης και πατέρας
Ο Γέρος κ’ η γενιά του
Του Παπαρσένη η συντροφιά και του Νικήτα ο αγέρας,
Αγέρας του θανάτου!
Στο τρίστρατο που πέρασε μια μέρα η Μπουμπουλίνα
Με τ’ άρματα ζωσμένη.
Του Τσόκρη η χρυσοφέρμελη, του Νέζου η καραμπίνα,
Του Γιάννουζα οι ταμμένοι.
Στο τρίστρατο τ’ Αργολικού, που βγήκαν οι Νταγραίοι
Πρώτοι και τόσοι του Μόριά σεμνοί καπεταναίοι,
Σε φέρνει ο νους μου πλάϊ τους λεβέντη καβαλλάρη
Και σένα του Φαλήρου αητέ περήφανε Μπεκιάρη.
Γ. Λογοθέτης
Πελοποννησιακή Πρωτοχρονιά 1961.
- Αντώνιος Ζωγράφος: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα. Έλαβε μέρος εις την πολιορκία του Ναυπλίου, υπό τον Παπαρσένη Κρέστα εις την Παναγία την Κατακεκρυμένη, εις πολιορκία της Τριπόλεως υπό τον ΚανέλΛο Δεληγιάννη, εις το Φρούριο του Άργους και Μύλους υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη, εις τα Δερβενάκια ήτο έφιππος εις την επίθεση της εμπροσθοφυλακής του Δράμαλη και επληγώθη εις την κνήμην, εις τας Αθήνας κατά του Κιουταχή, επίσης εις Ζεμενό, Βόνιτσα και Κραβασαρά κατά του Μουσταφάμπεη. Συμμετείχε και εις τον κατά θάλασσα Αγώνα υπό τον Υδραίον Γεώργιον Χατζή-Ανάργυρο κατά της Σάμου και πυρπόλησε τουρκικό πολεμικό πλοίο εις τον λιμένα Βαθύ της Σάμου, επίσης και κατά του Φρουρίου της Κω. Το 1830 εγένετο λοχαγός της Βασιλικής Φάλαγγας. Υπό της Επιτροπής Αγώνος κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Δ’ τάξεως.
- Τσώκρης Δημήτριος (1796 – 1875)Δημήτριος Τσώκρης (1796-1875): Υπάρχει κενό. Πληροφορίες από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη. Ο φάκελος Δ. Τσώκρη που φυλάσσεται στο Αρχείο Αγωνιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, δεν περιέχει τίποτε άλλο έκτος από το παρακάτω έγγραφο:
Άργος τη 17 Μαΐου 1865
Προς την επί του Αγώνος Σεβαστήν Επιτροπήν
Κύριοι,
Θεωρώ όλως μάταιον διά πιστοποιητικών και διπλωμάτων να σας καταδείξω όποιος είμαι, με γνωρίζετε άπαντες, και εις τούτο στηριζόμενος, έρχομαι ευτόλμως διά της παρούσης όπως παρακαλέσω υμάς να με κατατάξητε εις την αρμόζουσαν προς τας θυσίας μου τάξιν.
Υποσημειούμαι ευσεβάστως
Δ. Τσόκρης
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ειδήσεις, η οικογένεια Τσώκρη ήταν από τις παλιές οικογένειες του Άργους. Ο Δημήτριος, γιος του Πανάγου, γεννήθηκε στο Άργος το 1796. Μεγαλύτερους αδελφούς είχε πρώτο το Γεώργιο, που από μικρός είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη όπου πλούτισε και επέστρεψε στο Άργος το 1817, και τον Αναστάσιο ή Τάσο που κατοικούσε στο Άργος. Και οι τρεις αδελφοί έλαβαν μέρος στην Επανάσταση. Ο Δημήτριος πανδρεύτηκε τον Ιανουάριου του 1827 τη Μαριγώ το γένος Ιατρού και απέκτησε πολυμελή οικογένεια. Πέθανε στις 3 Απριλίου 1875… (Βλέπε και σχετικό λήμμα Δημήτριος Τσώκρης (1796-1875).
- Πάνος Οικονόμου ή Παπανικονόπουλος: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, πολέμησε ως εκατόνταρχος εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς, ανεδείχθη το 1825 εις χιλίαρχον. Το 1852 εγένετο λοχαγός της Βασιλικής φάλαγγας. Εις το ατομικό του φάκελο υπάρχει κατάλογος Αργείων στρατιωτικών της χιλιαρχίας Άργους του 1832. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Δ’ τάξεως.
- Ανδριανός Νέζος (†1825): Εκ Κουτσοποδίου. Υπηρέτησε μέχρι του 1825 εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας έπεσε ενδόξως μαχόμενος την 20.5.1825 εις την εν Μανιακίω μάχη κατά του Ιμπραήμ ως υφοπλαρχηγός του Παπαφλέσσα. Ήταν υιός του οπλαρχηγού Αναστασίου Νέζου. Κατετάγη εις την Δ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Καλαμαράς Γρηγόριος (1769-1821)Γρηγόριος Καλαμαράς Αρχιερεύς Άργους – Ναυπλίου (1769-1821): Εθνομάρτυρας (εκ Σίτσοβα της Αλαγονίας). Υπηρέτησε σπουδαίως ως εκ της θέσεώς του. Αρχιεράτευσε εν Άργει από το 1801 έως 1821. Απέθανε εκ κακουχιών και βασάνων εις τας δυσώδεις και σκοτεινές φυλακές της Τριπόλεως λίγο πριν την Άλωση της πόλεως την 23.9.1821, όπου κρατείτο ως όμηρος των Τούρκων μετ’ άλλων Αρχιερέων και Προκρίτων, οι οποίοι είχαν φυλακισθεί προληπτικός δια να εμποδιστή η Επανάσταση. Μυηθεί εν Ύδρα εις την Φιλική Εταιρεία υπό του ιερομονάχου Νικηφόρου Παμπούκη κατά τας ρωσικός εκθέσεις εις ηλικία 50 ετών την 27.6.1819 δωρίσας 500 γρόσια. Εν συνεχεία εμύησε πλείστους Αργείους εις την Φιλική Εταιρεία. Ήτο ανιψιός του προηγουμένου Μητροπολίτη Γρηγορίου. Το 1972 η πατρίς ευγνωμοσύνης ένεκεν, ανήγειρε μαρμάρινη προτομή του ιεράρχου αριστερά της εισόδου του Ναού του Αγίου Πέτρου δια τας Υφίστας υπηρεσίας προς το Έθνος τας οποίας προσέφερε ο Πρωτομάρτυς αυτός. Κατετάγη εις την Α’ τάξιν Αξιωματικών.
- Θεόδωρος Ν. Τριγκουνόπουλος ή Τριγκούνης (†1887): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλο τον Αγώνα ως οπλαρχηγός εις τας πολιορκίας Ναυπλίου, Τριπόλεως, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια υπό τον Δ. Τσώκρη και Θ. Κολοκοτρώνη. Το 1825 προήχθη εις χιλίαρχος και βραδύτερον μετά την απελευθέρωση λόγω των σπουδαίων υπηρεσιών του ονομάστηκε λοχαγός της Βασιλικής φάλαγγας. Υπό της Επιτροπής Αγώνος κατετάγη εις Αξιωματικούς Ε’ τάξεως. Απέθανε εν Άργει το 1887.
- Νικόλαος Λάμπας (†1835): Εκ Καρυάς. Υπηρέτησε καθ’ όλο τον Αγώνα επικεφαλής 50 Ανδρών εις πολιορκίας Ναυπλίου, Τριπόλεως, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον όπου και επληγώθη. Διετέλεσε υπό τας διαταγές του Δημητρίου Τσώκρη, Δημητρίου Πλαπούτα και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Το 1825 προήχθη εις Υποχιλίαρχον. Επί I. Καποδιστρίου υπηρέτησε ως αξιωματικός τάγματος της εθνικής φρουράς Άργους. Απέθανε εν Άργει το 1835. Κατετάγη υπό της επιτροπής Αγώνος εις ΣΤ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Αναγνώστης Σουρήλος: Αργείος Δημότης (εξ Αβδήμπεη). Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκίαν Ναυπλίου, επολέμησε κατά Δράμαλη και Ιμπραήμ, εις την εν Φαλήρω μάχη έλαβε μέρος με 300 άνδρες μαζί με τον Γ. Μπεκιάρη παρά την θέση τρεις Πύργοι. Διετέλεσε Υπασπιστής του Γ. Καραϊσκάκη. Το 1830 έγινε υπολοχαγός της Φάλαγγος. Κατετάγη εις την Ε’ τάξιν Αξιωματικών.
- Παναγιώτης Ντούσιας: Εξ Αχλαδοκάμπου. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα εις τας μάχας Βαλτετσίου, Παρθενίου, Φούντομα Κυνουρίας, Δερβενακίου, Γράνας, Τριπόλεως, κατά του Κεχαγιάμπεη διά στρατηγήματος τον ηνάγκασε να φύγει εκ Τριπόλεως ανάψας πολλάς πυράς εις Παρθένιον και να τραπή εις Τουρνίκιον. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Θ. Κολοκοτρώνη, Δ. Τσώκρη και Νικηταρά. Ήτο στενός φίλος του Θ. Κολοκοτρώνη. Βραδύτερον έγινε λοχαγός της φάλαγγος. Κατετάγη εις την Ε’ τάξιν Αξιωματικών.
- Κωνσταντίνος Ντούσιας: Εξ Αχλαδοκάμπου. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, ήτο αδελφός του προηγουμένου έλαβε μέρος εις όλας τας μάχας και πολιορκίας τας οποίας είχε λάβει μέρος και ο αδελφός του Παναγιώτης και υπό τους ίδιους οπλαρχηγούς. Εγένετο Υποχιλίαρχος το 1824 και μετά την απελευθέρωση λοχαγός της φάλαγγος. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Ε’ τάξεως υπό της Επιτροπής Αγώνος.
- Γεώργιος Φράγκας (†1821): Αργείος. Υπηρέτησε από την αρχή της επαναστάσεως ως Μπουλουξής επικεφαλής ανδρών, επολέμησε εις Μύλους, εις Ακροκόρινθον, εις πόρτας Τριπολιτσάς, όπου εφονεύθη από βολή κανονιού μαχόμενος κατά του Κεχαγιάμπεη υπερμαχών της πατρίδος. Εγκατέλειψεν σύζυγον και ανήλικον θυγατέρα. Κατετάγη υπό της Επιτροπής Αγώνος εις Αξιωματικούς Ε’ τάξεως.
* Σημείωση: Εις πιστοποιητικόν του Αγωνιστού εντός του ατομικού του φακέλλου υπάρχει ωραία σφραγίς του Δήμου Άργους, απεικονίζουσα την Αθηνά και δόρυ και κουκουβάγια εντός πλαισίου δαφνών. Υπογράφει δημογέρων Ν. I. Κορδίας 5.2.1829.
- Ιωάννης Ζεμπέκος: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις τας πολιορκίας Ναυπλίου, Τριπόλεως, κατά του Δράμαλη, εις τα Δερβενάκια και Αθήνας. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη, Νικηταρά, Θεοδώρου και Ιωάννου Κολοκοτρώνη. Προήχθη εις τον βαθμόν του χιλιάρχου το 1825. Απέθανε ενωρίς και εγκατέλειψε σύζυγον και τρία θήλεα τέκνα. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ε’ τάξεως υπό της Επιτροπής Αγώνος.
- Γεώργιος I. Σπίγκος ή Σκαλελάς: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα ως Μπουλουξής εις πολιορκία Ναυπλίου κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ εις διαφόρους μάχας υπό τον Γ. Κολοκοτρώνη και Δ. Τσώκρη. Μετά την απελευθέρωση ωνομάσθη Υπολοχαγός. Κατετάγη εις την Ε’ τάξιν Αξιωματικών.
- Κωνσταντίνος Ν. Πάγκαλος: Αργείος. Το 1819 ευρίσκετο εγκατεστημένος εις την Σμύρνην εμπορευόμενος ένθα και έγινε Φιλικός. Το 1820 απέστειλε επιτροπή εκ Σμύρνης τους Κ. Ναύτην, Κ. Μώραλην και Μ. Καλιβουτζήν με 300 βαρέλια πυρίτιδος τα οποία προσέφερε εις την επανάσταση. Το 1821 προδωθείς εν Σμύρνη δια τον Αγώνα, εγκατέλειψε την περιουσία του και επέστρεψε εις το Άργος. Επικεφαλής 20 ανδρών επολέμησε εις πολιορκία Τριπόλεως και εις Τρίκορφα κατά του Ιμπραήμ υπό τον Δ. Τσώκρη και Δ. Υψηλάντην. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα έγινε γραμματεύς του Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Ε’ τάξεως.
- Μιχαήλ Α. Ιατρός (†1855): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις διαφόρας μάχας και πολιορκίας. Το 1825 λόγω των Υπηρεσιών του προήχθη εις χιλίαρχον. Απέθανε εν Άργει το 1855 πένης, η οικογένεια του εστερείτο και τον επιούσιον άρτον, εγκαταλείψας σύζυγον και τρία θήλεα τέκνα. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Ε’ τάξεως.
- Πέτρος – Δημήτριος Διβάνης (1799-1862): Αργείος Δημότης (καταγόμενος εκ Κωνσταντινουπόλεως). Υπηρέτησε ως ιατρός εις το πλοίο «Καρτερία», επίσης εις το σώμα των Φιλελλήνων όπου την 4.7.1822 έλαβε μέρος εις την μάχην του Πέτα, ένθα εθυσιάσθη το σώμα των Φιλελλήνων, επληγώθη εις τον πόδα. Διετέλεσε Υπασπιστής του Φαβιέρου. Το 1824 προήχθη εις Υπολοχαγόν της φάλαγγος. Κατετάγη υπό της επιτροπής Αγώνος εις την Ε’ τάξιν Αξιωματικών, μετά την απελευθέρωση διετέλεσε Δημογέρων του Άργους, εις τον ατομικόν του φάκελλον υπάρχουν τα πρακτικά της εκλογής του υπογεγραμμένα υπό δεκάδων επιφανών Αργείων. Αργότερα διετέλεσε Δήμαρχος του Άργους από το έτος 1858 μέχρι το 1861.
- Συμεών Μπουχελής ή Ξηροκαστελιώτης (†1822): Αργείος (καταγόμενος εκ Μηδέας). Ηγούμενος της ιεράς μονής Αγίου Δημητρίου Καρακαλά, απεβίωσε εκ κακουχιών κατά την διάρκεια της πολιορκίας του Ναυπλίου το 1822, υπηρέτησε υπό τον Δημήτριο Τσώκρην. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Ε’ τάξεως.
- Παναγιώτης Μπούλτωρης (†1897): Αργείος. Έλαβε μέρος εις την επανάσταση καθ’ όλον τον Αγώνα, ως επικεφαλής πολλών ανδρών εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας. Απέθανε εν Άργει το 1897. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Ε’ τάξεως.
- Αθανάσιος Μπουχελής (†1822): Αργείος κάτοικος (εκ Μηδέας). Εφονεύθη το 1822 κατά την πολιορκία του Ναυπλίου, υπηρέτησε υπό τον Δημήτριον Τσώκρην, ήτο αδελφός του Ιερομονάχου Συμεών Μπουχελή. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Στ’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Νέζος: Εκ του Κουτσοποδίου. Υιός του Αναστασίου Νέζου. Έλαβε μέρος εις την εττανάστασι καθ’ όλον τον Αγώνα, εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας υπό τον I. Θ. Κολοκοτρώνη, Δ. Τσώκρην, Νικηταράν, Χατζή Χρήστον. Το 1825 εγένετο Ταξίαρχος, το 1844 ωνομάσθη Ανθυπολοχαγός της φάλαγγος. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Στ’ τάξεως.
- Αντώνιος Παναγιώτου (†1861): Αργείος. Υπηρέτησε από αρχή μέχρι τέλους του Αγώνος ως πεντηκόνταρχος εις πολιορκίας Ναυπλίου, Ακροκορίνθου, κατά του Ιμπραήμ εις Τρίκορφα, εις Δραμπάλα και Δαβιά, κατά του Δράμαλη εις Αργολίδα. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη, Θ. Κολοκοτρώνη, Π. Γιατράκου. Ο Δ. Τσώκρης βεβαιώνει ότι ο αγωνιστής αυτός επετέθη και κατέλαβε το θαλάσσιο φρούριο Ναυπλίου με 15 άνδρες. Εις την μάχη επληγώθη βαρέως εις την δεξιάν χείραν. Μετά την απελευθέρωσι εγένετο Ανθυπολοχαγός της Βασιλικής φάλαγγος. Απέθανε εν Άργει το 1861. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Στ’ τάξεως.
- Παναγής – Ιωάννης Ζητουνιάτης: Αργείος Δημότης (εκ Στερεός Ελλάδος). Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα ως αρχαίος Σημαιοφόρος και ιππεύς εις διαφόρους μάχας, κατά του Ιμπραήμ εις Βέρβενα, εις Ναυαρίνον υπό τον Δ. Τσώκρη και εις άλλας μάχας υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσον. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Στ’ τάξεως.
- Γεώργιος Ντανταρής (†1822): Αργείος. Υπηρέτησε επικεφαλής στρατιωτών και εφονεύθη εις πολιορκία του Ναυπλίου. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Στ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Παναγιώτης Γκερεμέζης (†1825): Εκ Χώνικα. Υπηρέτησε από του 1821 μέχρι του 1825 εις διαφόρους μάχας, μαχόμενος κατά του Ιμπραήμ εις Σφακτηρία εφονεύθη το 1825. Είχε αναδεχθή εις χιλίαρχον προ του θανάτου του. Εγκατέλειψε δύο ανήλικα τέκνα και σύζυγον. Κατετάγη εις αξιωματικούς Στ’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Κωτσιάκος ή Δρυμούρας (†1863): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας υπό το Δ. Τσώκρη, εις την μάχην του Νεοκάστρου αιχμαλωτίσθη και απηλευθερώθη βραδύτερον. Το 1825 ωνομάσθη χιλίαρχος και την 29.4.1834 Ανθυπολοχαγός της Βασιλικής φάλαγγος. Απέθανε εν Άργει τον Οκτώβριον του 1863, εγκαταλείψας τρία ανήλικα τέκνα και σύζυγον. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Βασίλειος Αθανασίου (1792-1849): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, μετέσχε εις πλείστας μάχας και πολιορκίας της Πελοποννήσου, διεκρίθη εις μάχην της Δαβιάς, μαχόμενος ως αξιωματικός υπό τον Π. Μαυρομιχάλη και Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Στ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Ανδρέας Μπεκιάρης: Εκ Μπουτίων. Αδελφός του φονευθέντος Γεωργίου Μπεκιάρη, επολέμησε καθ’ όλον τον αγώνα εις πολιορκία Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη κατά του Ιμπραήμ, εις την εν Φαλήρω μάχη το 1827 μετά του φονευθέντος αδελφού του. Μετά την απελευθέρωση εγένετο λοχαγός της φάλαγγος. Κατετάγη εις Στ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Αναστάσιος Τσιρίκος ή Καπετάνιος: Εκ Κάτω Μπέλεσι Λυρκείας. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας. Προήχθη το 1825 εις τον βαθμόν του εκατοντάρχου, επροτάθη υπό του Α. Τσώκρη δια τον βαθμόν του χιλιάρχου. Απέθανε ενωρίς και εγκατέλειψε τρία τέκνα ανήλικα και σύζυγον. Κατετάγη εις Στ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Σωτήριος Παπαμιχαλόπουλος: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα. Όταν εξερράγη η επανάστασις ήταν μεγαλέμπορος εις Κωνσταντινούπολή, αμέσως επέστρεψε εις το Άργος. Έλαβε μέρος εις πολιορκία του Ναυπλίου. Εις την Άλωση του Ναυπλίου μετέσχε και ναυτικών επιχειρήσεων και εκυρίευσε επτά πλοιάρια εις τον Αργολικό Κόλπον τα οποία ανεφοδίαζον τους πολιορκουμένους Τούρκους. Βραδύτερον εγένετο γενικός φροντιστής του εν Άργει στρατοπέδου. Ούτος εγκατέλειψε όλη του την περιουσία εις Κωνσταντινούπολή. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Στ’ τάξεως.
- Δημήτριος Αναστ. Κατσαρός: Αργείος. Έλαβε μέρος εις την επανάσταση καθ’ όλον τον αγώνα με 50-100 στρατιώτας, εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον, εις Τρίκορφα, Πολιανή και εις Σάλωνα και Αγία Μαρίνα μαχόμενος ως Μπουλουξής και ιππεύς. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Νικηταρά, Α. Τζώκρη, Γ. Αγαλόπουλου, Δ. Καλλέργη, Χατζή Χρήστου. Προήχθη εις Υπολοχαγόν της φάλαγγος. Απέθανε νέος και άφησε πολυμελή οικογένεια. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Στ’ τάξεως.
- Γεώργιος Βαρβάρας (†1846): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας, υπό τον Δ. Τσώκρη. Το 1824 προήχθη εις τον βαθμόν του Εκατοντάρχου. Απέθανε εις Αθήνας το 1846. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Στ’ τάξεως.
- Δημήτριος Πέτρου Κονταξής: Αργείος Δημότης (καταγόμενος εκ Στερεός Ελλάδος). Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα επικεφαλής στρατιωτών εις Νεόκαστρον, εις Δίστομον, εις Αθήνας, εις Αράχωβα και εις Μεσολόγγιον όπου εφονεύθη. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς των Χριστοδούλου Χατζηπέτρου, Κίτζου Τζαβέλα, Γρηγορίου Λιακατά και Χατζή Χρήστου. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Στ’ τάξεως.
- Νικόλαος Καλιματιανός: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα ως επικεφαλής στρατιωτών, έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας. Υπήρξε διακεκριμένος πολεμιστής, διεκρίθη επίσης δια την αυταπάρνησίν του εν ώρα μάχης. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Στ’ τάξεως.
- Ανδρικός Αλίκουλης: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα εις πλείστας μάχας και πολιορκίας ως Μπουλουξής, επολέμησε υπό τας διαταγάς διαφόρων οπλαρχηγών και του Δ. Τσώκρη. Ο αδελφός του Γεώργιος Αλίκουλης εφονεύθη το 1821 εν Άργει μαχόμενος κατά του Κεχαγιάμττεη. Κατετάγη εις Στ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Νικόλαος Κυριάκου: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου και Ακράτας κατά του Ιμπραήμ επικεφαλής πολλών ανδρών. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του I. Μακρυγιάννη, I. Κολοκοτρώνη, Χατζή Χρήστου και Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Στ’ τάξεως.
1726α. Κωνσταντίνος Προκοπίου: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας υπό τον Δ. Τσώκρη και I. Θ. Κολοκοτρώνη. Υπηρέτησε ως φροντιστής στρατεύματος και τσαούσης του I. Θ. Κολοκοτρώνη. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Γεώργιος Δήμου: Εκ Τάτσι του Δήμου Αλέας. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας. Επροτάθη δια τον βαθμόν του Εκατοντάρχου. Βραδύτερον λόγω της ανδρείας του ανεδείχθη εις λοχαγόν της φάλαγγος. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Ιωάννης Νυστάζος: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Ναυπλίου, Τριπόλεως, εις τας μάχας Βαλτετσίου, Δερβενακίων κατά του Δράμαλη, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον, Δραμπάλα, Νησί, Αβαρίνους και εις Μπασαρά, εις Αμπιλιανή και Άστρος. Εις μίαν μάχην επληγώθη εις δεξιάν χείρα και πόδα. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη, Νικηταρά, Κ. Δεληγιάννη, Δ. Πλαπούτα και Ιωάννη Θ. Κολοκοτρώνη. Υπηρέτησε καθ’ όλο το διάστημα ως σημαιοφόρος και αξιωματικός. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Κώστας Ζήσης: Αργείος Δημότης (εκ Στερεός Ελλάδος). Υπηρέτησε καθ’ όλο το διάστημα του Αγώνος επικεφαλής στρατιωτών εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας. Εισήλθεν εκ των πρώτων μετά του Σ. Σταϊκόπουλου εις Παλαμήδιον κατά την άλωσιν αυτού. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Αναγνώστης Ψωμάς ή Μαρίνος: Εκ Λιμνών. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα επικεφαλής 80 έως 120 στρατιωτών εις πολιορκία Ακροκορίνθου, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον και Αβαρίνους. Εις την μάχην των Δερβενακίων επληγώθη εις δεξιόν βραχίονα. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Π. Μαυρομιχάλη, Δ. Τσώκρη, Ιωάννη Κολοκοτρώνη, Δ. Καλλέργη και Π. Νοταρά. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Σπυρίδων Μαρίνος (†1865): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας υπό τον Ιωάννη Θ. Κολοκοτρώνη. Το 1825 προήχθη εις εκατόνταρχον. Απέθανε εν Άργει το 1865. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Γεώργιος Ψωμάς ή Μαρίνος: Εκ Λιμνών. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, κατά του Ιμπραήμ, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια, εις Αθήνας επικεφαλής 50-60 ανδρών. Το 1825 προήχθη εις Πεντηκόνταρχο. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Π. Μαυρομιχάλη, Νικηταρά, Χατζή Χρήστου και Δ. Τσώκρη. Υπήρξε προεστός των Λιμνών προ του 1821 και μέχρι το 1836. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Παναγιώτης Κατσάμπας: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος ως επικεφαλής στρατιωτών, εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, κατά του Κεχαγιάμπεη εις Άργος, κατά του Δράμαλη εις Αργολίδα και Δερβενάκια, εις Μεσολόγγιον, κατά του Ιμπραήμ εις Ναβαρίνους, όπου ηχμαλωτίσθη από τους Αιγυπτίους το 1825 και μετήχθη ως δούλος εις την Αίγυπτον. Ηλευθερώθη θεία προνοία τον Ιούνιον του 1829 και επέστρεψε εις το Άργος. Εξώδευσε όλη την περιουσία του υπέρ του αγώνος. Έμεινε ανάπηρος εκ των κακουχιών και πληγών και απεβίωσε νέος, εν εσχάτη πενία, εγκαταλείψας ανήλικα τέκνα και σύζυγον. Επολέμησε υπό τους Θ. Κολοκοτρώνη, Δ. Τσώκρη, Νικηταρά και I. Κολοκοτρώνη. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Γεώργιος Σταμπόλης: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Το 1825 προήχθη εις Υποχιλίαρχον. Επολέμησε ως επικεφαλής στρατιωτών. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Δημήτριος Ι. Κλειώσης (1803-1907): Εκ Κουτσοποδίου. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας ως αξιωματικός. Πιστοποιητικόν της 19.2.1845 υπογεγραμμένον υπό διαφόρων οπλαρχηγών βεβαιώνει:
«Οι υπογεγραμμένοι πιστοποιούυεν ότι ο Δημήτριος Κλειώσης κάτοικος Κουτσοποδίου του Δήμου Μυκηνών, από την αρχήν της επαναστάσεως άμα ήχησεν η Σάλπιξ δια την ελευθερίαν της πατρίδος, έλαβεν τα όπλα, ετέθη υπό τας οδηγίας μας με σώμα στρατιωτών και επικεφαλής αυτών εξεπλήρωσε χρέος αξιωματικού με απερίφραστον ζήλον, γενναιότητα και υπακοήν εις τους ανωτέρους του, παρευρεθείς εις διαφόρους μάχας από το 1821 μέχρι της εντελούς ελευθερίας της πατρίδος, εις την πολιορκίαν Ναυπλίου μέχρι της πτώσεώς του, εις Ακροκόρινθον, εις την κατά του Δράμαλη, εις την κατά του Ιμπραήμ Πασά εις Νεόκαστρον, εις Δραμπάλα, εις Τρίπολιν, και τελευταίον εις Αθήνας, και αλλαγού όπου η ανάνκη της πατρίδος το απαιτούσε.-
Διο και εις ένδειξιν δίδομεν το παρόν πιστοποιητικόν δια να του χρησιμεύση όπου δει.-
Εν Άργει τη 19 Φεβρουάριου 1845 Υπογραφαί
Π. Μπαρμπιτσιώτης Νικηταράς Σταματελόπουλος
Α. Νέζος Δ. Τσώκρης
Κανέλος Δεληγιάννης
Δημήτριος Μελετόπουλος
Δ. Πλαπούτας
Α. Παπατσιώρης
Επικυρούται η γνησιότης των όπισθεν αυτών υπογραφών.
Κουτσοπόδι 14 Μαΐου 1846
Ο Δήμαρχος Μυκηνών
Σωτήριος ΔΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Προ της επαναστάσεως ο πατήρ του Ιωάννης μετά την αποτυχούσα επανάσταση του Ορλώφ 1770 εις την οποία συμμετείχε κατέφυγεν εις Ύδραν μετ’ άλλων Αργείων και επέστρεψεν εις Άργος βραδύτερον. Ο αδελφός του Αγγελής έπεσε μαχόμενος με τον Δημήτριον, εις Δερβενάκια κατά του Δράμαλη την 26.7.1822. Ο Δημήτριος προσέφερε εις την Φιλικήν Εταιρείαν εις την οποία είχε μυηθή 540 γρόσια και δια το στρατιωτικών σώμα 117 ανδρών το οποίον συνετήρει εξ ιδίων εδαπάνησε 5.800 γρόσια. Το 1825 προήχθη εις Υποχιλίαρχον. Κατετάγη εις τους αξιωματικούς Ζ’ τάξεως υπό της Επιτροπής Αγώνος. Απέθανε υπεραιωνόβιος εις το Κουτσοπόδιον το 1907 εις ηλικίαν 104 ετών.
- Ιωάννης Ν. Πάγκαλος: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα. Έλαβε μέρος επικεφαλής στρατιωτών εις πολιορκίας Τριπόλεως, Ναυπλίου, Κορίνθου, κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ εις διαφόρους μάχας και εις Μεσολόγγιον. Υπό τους Π. Μαυρομιχάλη, Χατζή Χρήστον, Θ. Κολοκοτρώνην, Νικηταράν και Δ. Τσώκρην. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Δημήτριος Παπαχρηστόπουλος: Ιερεύς. Εκ Λάλουκα. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα με τον Τίμιον Σταυρόν και τα όπλα ανά χείρας. Έλαβε μέρος εις πολιορκίας Τριπόλεως, Ακροκορίνθου, Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη και του Ιμπραήμ εις διαφόρους μάχας, υπό τους Νικηταράν, Χατζή Χρήστον, I. Κολοκοτρώνη και Δ. Τσώκρη. Προ της επαναστάσεως ήτο Δημογέρων εις Λάλουκα. Προσέφερε 2.000 γρόσια εις τον Αγώνα. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Δημήτριος N. Γαρδελίνος ή Πλατανίτης: Αργείος Δημότης (εκ Θυρεάτιδος Κυνουρίας). Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Ναυπλίου, Τριπόλεως, εις Λιθοβούνι, Άγιον Σώστη, κατά του Ιμπραήμ εις Τρίκορφα ως επικεφαλής στρατιωτών και υπό τας διαταγάς του Χριστόδουλου Χατζηπέτρου, Νικηταρά, Π. Μαυρομιχάλη και Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις την Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Αθανάσιος Κατσούλας: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος ως επικεφαλής στρατιωτών εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, κατά του Δράμαλη εις τας εν Αργολίδι και εν Κορίνθω μάχας, κατά του Ιμπραήμ εις Τρίκορφα και Δαβιά και εις την Άλωση της Ναυπάκτου το 1829, ως Μπουλουξής υπό τον Δ. Τσώκρην. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Σταμάτιος Μιχαλόπουλος: Αργείος Δημότης (καταγόμενος εκ Σπάρτης). Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Το 1825 προήχθη εις τον βαθμόν του χιλιάρχου. Μετά την απελευθέρωση επροικοδοτήθη με τον βαθμόν του Ανθυπολοχαγού της Φάλαγγος. Κατετάγη εις την Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Ιωάννης Σμυρλής ή Καρλαυτάκης: Αργείος, προερχόμενος εκ της Αργειακής παροικίας της Σμύρνης. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος πολιορκίας Ναυπλίου και Φρουρίου Άργους και Παλαιών Πατρών, κατά του Δράμαλη, εις κάτω Ναχαγιέ ως λοχαγός ιππικού υπό τους Γ. Αγαλόπουλον, I. Κολοκοτρώνη, Χατζή Χρήστον, Κ. Δεληγιάννη και Π. Μαυρομιχάλη, Δ. Τσώκρη, Νικήτα Φλέσσα (αδελφόν του Παπαφλέσσα) και Γρηγόριο Παπαφλέσσα όπως βεβαιώνει ο αδελφός του Νικήτας. Το 1824 προήχθη εις τον βαθμόν του Ταξιάρχου, το 1833 ως Ανθυπολοχαγός και το 1848 ως λοχαγός της Βασιλικής Φάλαγγος. Επροικοδοτήθη με 42 δρχ., ο ίδιος εις αναφοράν του ισχυρίζετο ότι δεν επήρκει δια τεμάχιον ξηρού άρτου. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Γεώργιος Κακάνης: Εκ Άνω Μπουτίων. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις τας πολιορκίας Τριπόλεως, Ακροκορίνθου, Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη εις Αργολίδα και κατά του Ιμπραήμ εις Δραμπάλα επικεφαλής στρατιωτών. Ήτο αδελφός του πεσόντος εις Μανιάκι Κωνσταντίνου Κακάνη το 1825. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη, Χατζή Χρήστου και Γ. Αγαλόπουλου. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Ροδόπουλος: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου, εις την μάχην κατά του Κεχαγιάμπεη εις Άργος υπό τον Δ. Τσώκρη επικεφαλής στρατιωτών. Ήτο ανηψιός του Μητροπολίτου Κορίνθου ο οποίος προσέφερε πλείστας υπηρεσίας εις τον αγώνα και κάθε είδους εκδούλευσι εις την επανάστασι μαζί με 84.000 γρόσια μυθώδες ποσόν δια την εποχήν, ο επίσκοπος και Αγωνιστής υπήρξαν μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Ο φάκελλος του αγωνιστού αφορά και τον ιεράρχην. Ο Κων/νος Ροδόπουλος διετέλεσε και δήμαρχος Άργους 1848-1852. Κατετάγη εις την Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Θεόδωρος Ρετσίνας ή Ρετσινόπουλος (†1821): Αργείος. Έπεσε μαχόμενος κατά την εισβολήν του Κεχαγιάμπεη εις Άργος τον Απρίλιον του 1821, ως επικεφαλής 50 στρατιωτών. Ο υιός του Σωτήριος εσυνέχισε τον αγώνα του πατρός του, λαβών μέρος εις διαφόρους μάχας υπό τον Π. Μαυρομιχάλη, Απόστολον Κολοκοτρώνην και Δ. Τσώκρην. Ο Σωτήριος Ρετσίνας θεωρείται μαζί με άλλους Αργείους από τους πρώτους οικιστάς του Πειραιώς. Ο ήρως Θεόδωρος Ρετσίνας κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικός.
- Ιωάννης Αθανασόπουλος (1795-1865): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Ναυπλίου, Τριπόλεως, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον, εις Αθήνας κατά του Κιουταχή, εις Σάλωνα, εις Δίστομον, εις πέντε όρνια και εις Πειραιά ως Μπουλουξής υπό τους Ν. Κριτζώτη, Κων/νον Μαντά, Σπύρο Μήλιον, Χατζή Χρήστον, Αναγνώστην Καναβόν, Νικηταράν και Β. Μπούσγον, συντηρών εξ ιδίων εκστρατευτικόν σώμα. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Γεώργιος Νικολόπουλος: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος με 19 άνδρες εις πολιορκίας Ναυπλίου, Ακροκορίνθου κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ εις διαφόρους μάχας υπό τον Δ. Τσώκρην, Ν. Πετμεζάν, Π. Νοταράν, Π. Μαυρομιχάλη και Νικηταρά. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Παπαγιάννης Σταθόπουλος (1799-1858): Εκ Τάτσι του Δήμου Αλέας. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκία Τριπόλεως, εις Βαλτέτσιον υπό τον Θ. Κολοκοτρώνη, εις Φάληρον υπό τον I. Νοταράν, εις Τρίκορφα κατά του Ιμπραήμ υπό τον Δ. Τσώκρην. Ο Δ. Τσώκρης εις πιστοποιητικόν βεβαιώνει ότι ο αγωνιστής εδαπάνησε την περιουσία του εις τον αγώνα, απέθανε εν πενία το 1858 και εγκατέλειψε τρία ορφανά τέκνα και σύζυγον. Ο αγωνιστής Π. Σταθόπουλος εις αναφοράν του προς την επιτροπήν αγώνος γράφει: «η πατρίς μας Σεβαστή Επιτροπή άμα ήρατο τα όπλα κατά του Οθωμανικού Δεσποτισμού και της Τυρρανίας ουδέν άλλο σύνθυμα είχε ή αποθανούμε υπέρ πίστεως και πατρίδος». Κατετάγη εις αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Αναγνώστης – Αναστάσιος Χατζής: Εκ Κουτσοποδίου. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις την επανάσταση από μικράς ηλικίας εις πολιορκίας Τριπόλεως, Ναυπλίου κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον, Πολιανή, κατά του Κιουταχή εις Αθήνας. Υπηρέτησε υπό τον Δ. Τσώκρη και Νικηταρά οι οποίοι βεβαιώνουν «ότι ουδέποτε ηθέλησε μισθόν, αλλά υπηρέτησε πατριωτικώς». Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Κωνσταντίνος Μπιλιάρας: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Ναυπλίου, Ακροκορίνθου, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια, κατά του Ιμπραήμ εις διαφόρους μάχας, υπό τους Δ. Τσώκρη, Χατζή Χρήστον, Γ. Αγαλόττουλον και Νικηταράν. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Ιωάννης Πετρόπουλος: Αργείος Δημότης (εκ Λαγκαδιών). Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκία Τριπόλεως, εις μάχην της Γράνας ως Μπουλουξής με 50 άνδρες υπό τον Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Τσώκρην. Διετέλεσε και φροντιστής στρατοπέδων. Εις την μάχην της Τριπόλεως επληγώθη βαρέως δια ξίφους και εις τας δύο χείρας. Προσέφερε εις τον αγώνα 1.060 γρόσια. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Αθανάσιος Φιλιππόπουλος: Εκ Γυμνού. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας ως μπουλουξής εις ελαφρόν τάγμα υπό τον Γ. Κολοκοτρώνην και Δ. Τσώκρην. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Παναγιώτης Λυμπερόπουλος (†1865): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις μάχας Μεσολογγίου, Κραβασαρά, Βόνιτσα, Αράχωβα, Κερατσίνιου, Καρύστου, Αθηνών με 300 άνδρας, μετέσχε των ναυτικών επιχειρήσεων εις Χίον υπό τον Δημήτριον Δράμαλην, εις πλείστας μάχας και πολιορκίας υπηρέτησε υπό τον Δ. Τσώκρην και Γ. Αγαλόπουλον. Μετά την απελευθέρωση εγένετο ταγματάρχης της 18ης Βασιλικής φάλαγγος. Απέθανε εν Άργει το 1865. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Ιωάννης Αθ. Μπάκας: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας ως αξιωματικός επικεφαλής στρατιωτών υπό τον I. Μακρυγιάννη, Χατζή Χρήστον και Δ. Σκυλοδήμον. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Ιωάννης Μπουρλέκης (†1850): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος με 10 άνδρες εις πολιορκίας Ακροκορίνθου υπό τον Α. Πετμεζά, εις Ξυλόκαστρον κατά του Κεχαγιάμπεη, εις Σαραβάλι υπό τον Θ. Κολοκοτρώνην, εις Μεσολόγγιον υπό τον Μπούρμπαχη, κατά του Δράμαλη υπό τον I. Νοταράν, επίσης υπηρέτησε υπό τον Ιωάννην και Αποστόλην Κολοκοτρώνην. Το 1840 υπέστη ημιπληγία και έμεινε παράλυτος και πένης. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Δημήτριος Καλιοντζής (†1821): Εφονεύθη έξωθεν του Άργους τον Απρίλιον του 1821 μαχόμενος κατά του Κεχαγιάμπεη. Ο πατήρ του Γεώργιος συλληφθείς την ιδίαν ημέρα εκάη ζων από τους Τούρκους του Κεχαγιάμπεη, η οικία των επυρπολήθη και σύζυγός του Δέσπω και μία του θυγατέρα αιχμαλωτισθείσαι επωλήθησαν ως δούλαι, απελευθερωθείσαι μετά δύο έτη. Η σύζυγος Δέσπω έλαβε σύνταξι 5 δρχ. Ο αγωνιστής κατετάγη εις την Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Κυριάκος Οικονόμου – Παπαδόπουλος: Ιερεύς. Εξ Αχλαδοκάμπου. Έλαβε μέρος καθ’ όλον τον αγώνα εις πολιορκία Ναυπλίου, εις Τρίκορφα, Νεόκαστρον, Μπολιανή, Αβαρίνους κατά του Ιμπραήμ, εις Βαλτέτσιον, Γράνα, Δολιανά, Άγιον Σώστην, και Άργος υπό τους Π. Ζαφειρόπουλον, Νικηταράν, Γ. Κολοκοτρώνη επικεφαλής 25 ανδρών, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια με 50 άνδρες. Συμμετείχε και εις τας εκστρατείας της Ρούμελης. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Κωνσταντίνος Αθ. Παραβάντης: Εξ Αχλαδοκάμπου. Έλαβε μέρος καθ’ όλον τον Αγώνα ως οπλαρχηγός εις Τρίκορφα, Μπολιανή και Αβαρίνους κατά του Ιμπραήμ, εις Βαλτέτσιον, εις Δολιανά, εις Γράνα και εις Άγιον Σώστη, κατά του Δράμαλη και εκστρατείας της Ρούμελης με 40 άνδρες. Διετέλεσε υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Ανδριανός Νυστάζος: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Τριπόλεως, Ναυπλίου, Φρούριον Άργους υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Δημήτριος ή Αναγνώστης Οικονόμου – Παπαθανασίου: Ιερεύς, Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Κορίνθου, Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη εις Αργολίδα και Κόρινθον, κατά του Ιμπραημ εις Νεόκαστρον. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Νικηταρά και Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Σπύρος Κατζώνης (†1856): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας υπό τον Δ. Τσώκρην. Απέθανε εν Άργει το 1856. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Παπαδημήτριος ή Αναγνώστης Μ. Παπαγεωργόπουλος: Ιερεύς. Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκία Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ εις διαφόρους μάχας της Αργολίδος ως λαϊκός υπό τον Δ. Τσώκρην και Νικηταράν. Μετά την επανάσταση εχειροτονηθεί ιερεύς. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Εμμανουήλ Ζορμπανάς: Αργείος Δημότης (εκ Κρήτης). Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας της Κρήτης μετά την αποτυχίαν αυτών κατέφυγεν εις Άργος. Μετά την απελευθέρωση εγένετο Υπολοχαγός της φάλαγγος. Εις την αναφοράν του προς την Επιτροπήν Αγώνος παρουσιάζει τα αισθήματα του φλογερού πατριώτου. «Η φωνή της πατρίδος όταν ήχησε εις τα βάθη της καρδίας μου μ’ αφύπνησε από τον λήθαργον εις ον ευρισκόμουν ζων υπό την τυραννίαν του επαράτου εχθρού των Χριστιανών των Οθωμανών. Η φωνή αύτη τόσον γλυκερώς ηχούσε ως λέγουσα εις τα γνήσια αυτής τέκνα «μάχεσθε υπέρ πατρίδος» με ενθουσιασμόν εις τας καταφρονήσεις, κακουχίας, στερήσεις και ωδύνας, έλαβα τα όπλα το 1821 και έφθασα εις το πεδίον του Άρεως και εξετέλεσα το στρατιωτικόν καθήκον μου έως το τέλος του αγώνος». Κατετάγη ως αξιωματικός Ζ’ τάξεως.
- Νικόλαος Ζέρβας (†1846): Εκ Δαλαμανάρας. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα ως μπουλουξής, έλαβε μέρος εις πολιορκίαν της Τριπόλεως, κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ εις διαφόρους μάχας της Αργολίδος. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη, Νικηταρά, Ιωάννη Κολοκοτρώνη. Απέθανε εν Άργει το 1846. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος: Εκ Λιμνών. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Τριπόλεως, Ακροκορίνθου, κατά του Δράμαλη, κατά του Ιμπραήμ εις Μανιάκι και κατά του Κιουταχή εις Αθήνας όπου εις μίαν μάχην εφονεύθη και ο πατήρ του. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη και Κανέλου Δεληγιάννη. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Γιαννάκης Μπεξής (1790-1846): Εξ Άνω Μπέλεσι Λυρκείας. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος με 15-25 στρατιώτας εις πολιορκίαν Ναυπλίου ως μπουλουξής, κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ εις διαφόρους μάχας υπό τον Δ. Τσώκρην, Νικηταράν, Χατζή Χρήστον. Απέθανε εις Α. Μπέλεσι εις ηλικίαν 56 ετών. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Παναγιώτης Αναστασίου Τζερέπης (†1847): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκία Ναυπλίου, εις Νεόκαστρον κατά του Ιμπραήμ, κατά του Δράμαλη και εις Στυλίδα ως μπουλουξής με 50 στρατιώτες. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη, Κ. Δεληγιάννη και Δ. Πλαπούτα από το 1821 έως το 1827. Απέθανε το 1847 εν Άργει εγκαταλείψας τρία ανήλικα τέκνα και σύζυγον. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος – Χρυσικός (†1858): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα ως μπουλουξής, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Κορίνθου, Ναυπλίου, εις Άργος κατά του Κεχαγιάμπεη τον Απρίλιον του 1821 ένθα ηχμαλωτίσθη και απηλευθερώθη αργότερον, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον και κατά του Δράμαλη εις διαφόρους μάχας, επληγώθη δις εις διάφορα μέρη του σώματός του. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς των Δ. Τσώκρη, Ιωάννη Μακρυγιάννη και Χατζή Χρήστου. Απέθανε εν Άργει το 1858 εκ παλαιών σωματικών κακουχιών εν εσχάτη και ανεκφράστη ενδεία. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Χριστόπουλος (1796-1864): Εκ Τάτσι του Δήμου Αλέας. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα επικεφαλής στρατιωτών, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Τριπόλεως, Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον, Πολιανή, κατά του Κιουταχή εις Αθήνας υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη και Νικηταρά, οι οποίοι βεβαιώνουν «ότι δεν ηθέλησε να λάβη μισθόν και υπηρέτησε πατριωτικώς». Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Σπυρίδων Ζαχαριάς – Σκουριάς: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, εις κρίσιμους μάχας και πολιορκίας ως επικεφαλής στρατιωτών υπό τον Δημήτριον Τσώκρην. Είχε δε προ της επαναστάσεως εις φιλικήν εταιρείαν. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Σωτήριος Δαγρές: Εκ Καρυάς Λυρκείας. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, εις Ναβαρίνους και Πολιανήν κατά του Ιμπραήμ και Δράμαλη εις διαφόρους μάχας και κατά του Κιουταχή εις Αθήνας. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Γιαννάκη Δαγρέ, Δ. Τσώκρη, Κανέλου Δεληγιάννη, Νικηταρά και Δ. Πλαπούτα. Μέλη της ιδίας οικογένειας ήσαν ο Κωνσταντίνος Δαγρές και ο Σωτήριος Δαγρές, οι οποίοι ηγωνίσθησαν γενναίως ως αξιωματικοί εις την επανάστασιν.
- Παναγιώτης Περρούκας: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα ως μπουλουξής, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Τριπόλεως, Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια, κατά του Ιμπραήμ, Πολιανήν, Αβαρίνους, Νεόκαστρον, Βέργα Δηρρού, εις Αντίρριον και πτώσι Ναυπάκτου το 1829, εις Μπασαρά, εις Αμπιλιανήν. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη Νικηταρά, Δ. Πλαπούτα. Κατετάγη εις Ζ’ τάξιν Αξιωματικών.
- Αντώνιος Δαρίβας: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον των αγώνα, έλαβε μέρος εις την επανάσταση της Μολδοβλαχίας υπό τον Αλέξανδρον Υψηλάντην και ετραυματίσθη βαρέως εις την εν Σκουλενίω μάχην παρά την όχθην του Προύθου. Διασωθείς επέστρεψεν εις Άργος και επολέμησε εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας υπό τον Πανούτσον Νοταράν. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Παντελής Γ. Κολοπανάς: Εκ Δαλαμανάρας. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκίας Τριπόλεως, Κορίνθου, Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον όπου εφονεύθη και ο πατήρ του Γεώργιος. Επολέμησε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη και Χατζή Χρήστου με 10-15 στρατιώτες επικεφαλής αυτών. Κατετάγη εις Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως.
- Θεοδόσιος Παπαγεώργη Καραμούζας: Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας ως επικεφαλής στρατιωτών υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις τους Αξιωματικούς Ζ’ τάξεως. Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε δήμαρχος Άργους.
Εκ του Μητρώου Αγωνιστών κατά θάλασσα
- Δημήτριος Αθανασίου: Αργείος. Έλαβε μέρος εις διαφόρους ναυτικάς επιχειρήσεις, μαζί με άλλους Αργείους εις Υδραϊκά πλοία.
- Γεώργιος Διαμαντόπουλος: Αργείος διέμενε εις Ύδρα. Διέπρεψε εις τας ναυτικός επιχειρήσεις, υπηρέτησε εις πυρπολικό του Λαζάρου Μουσιού εις τον Αργολικόν Κόλπον, Μίλητον, Κάλυμνον, Καφηρέα και εις Σάμο όπου το 1826 διεσκορπίσθη ο Τουρκικός στόλος. Διεκρίθη ως πυροβολητής.
Μητρώα Υπαξιωματικών του κατά Ξηράν Ιερού Αγώνα
Επαρχίας Άργους
- Πέτρος Σταυρόπουλος: Αργείος. Έλαβε μέρος εις την επανάσταση ως στρατιώτης, πολέμησε εις Τρίπολιν, Τρίκορφα, κατά του Δράμαλη, εις Κόρινθον, εις Π. Πάτραι, Δαβιά και εις άλλας μάχας κατά των Αράβων. Κατετάγη υπό της Επιτροπής Αγώνος εις Α’ τάξιν Υπαξιωματικών.
- Σωτήριος Γεωργίου Δαμιανός: Εκ Κουτσοποδίου. Επολέμησε υπό τους Γ. Παπαφλέσσα, Γ. Γρίβα, Δημήτριον Γ. Καρατάσον, Νικηταρά Σταματελόπουλον και Χριστόδουλον Χατζηπέτρον. Μαχόμενος υπό τον Παπαφλέσσα εις Νεόκαστρον επληγώθη εις την κεφαλή και αιχμαλωτίσθη από τους Άραβες, μετά την απελευθέρωσή του επολέμησε εις Αράχωβα υπό τον Γρίβα Γαρδικιώτη, εις τα Τρίκορφα υπό τον Δ. Καρατάσο. Μαχόμενος εις τα Τρίκορφα τραυματίσθηκε και πάλιν εις την κεφαλήν. Κατετάγη εις τους Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Πέτρος Αναστασόπουλος: Αργείος. Επολέμησε εις Μεσολόγγιον, Παλαιάς Πάτρας, Πολιορκία Κορίνθου, Μονεμβάσια, και Νεόκαστρον γενναίως και αφιλοκερδώς. (Ο αδελφός του Νικόλαος εφονεύθη εις Πάτρας μαχόμενος κατά των Τούρκων υπό τον Παναγιώτη Κανακάρη). Υπηρέτησεν ως Μπουλουξής ελαφρού τάγματος. Έλαβε μέρος εις τον κατά θάλασσα αγώνα υπό τον Σπετσιώτη Ιωάννη Γεωργίου Κούτζη παρευρεθείς εις διαφόρους εκστρατείας, την 16.4.1821 εις Χίον, την 27.5.1821 επυρπόλησε τουρκικόν πλοίον εις Τένεδον, εις Βόλον και εις άλλας Ναυμαχίας. Επίσης κατά ξηρά υπηρέτησε υπό τον Ιωάννην Γκούραν, Χριστόδουλον Χατζηπέτρον, Γ. Ρούφον. Κατετάγη εις τους Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Αθανάσιος Κολιζέρας: Εκ Χαρβατίου του Δήμου Μυκηνών. Επολέμησε εις πολιορκία Ναυπλίου, Π. Κορίνθου, κατά του Δράμαλη, κατά του Ιμπραήμ Πασά εις Νεόκαστρον, εις Δραμπάλα, εις Τρίκορφα ως αξιωματικός υπό τους Νικηταρά, Δ. Τσώκρη, Χατζή Χρήστο, Γιατράκο. Κατετάγη υπό της επιτροπής Αγώνος εις Α’ τάξι Υπαξιωματικών.
- Κωνσταντίνος Λ. Οικονομίδης: Αργείος. Επολέμησε ως Μπουλουξής εις Μαντινεία, Ναύπλιον, Νεόκαστρον υπό τους Νικηταρά, Χατζή Χρήστο, Γ. Αγαλόπουλο. Κατετάγη υπό της επιτροπής Αγώνος εις Α’ τάξι Υπαξιωματικών.
- Ιωάννης Α. Οικονομίδης: Αργείος αδελφός του προηγουμένου. Επολέμησε πλησίον του αδελφού του παρευρεθείς εις τας ιδίας μάχας ως Μπουλουξής και υπό τους ιδίους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις τους Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Ιωάννης Δ. Καραγιάννης: Δημότης Αργείος (εξ Ιωαννίνων). Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Αθανάσιος Λιτζόπουλος: Δημότης Αργείος, εκ της παροικίας των Αργείων της Σμύρνης. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας υπό τον Δ. Καλλέργη και επληγώθη εις ωμοπλάτη και κνήμη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Μιχαήλ Θανόπουλος: Αργείος. Εφονεύθη εις μία των μαχών κατά τον ιερόν Αγώνα. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Παναγιώτης Μιχαλόπουλος: Αργείος. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Ρετσίνας: Αργείος. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Δημήτριος Λειβαδίτης (†1831): Αργείος. Επολέμησε εις πολιορκία Ναυπλίου, Άλωσι Τριπόλεως, Δολιανά, Άργος Δραμαλικά, Αθήνας, Μεσολόγγιον και κατά του Ιμπραήμ υπό τους Θ. Γρίβα, Νικηταρά, Δ. Καλλέργη, Π. Γρίβα, Π. Μαυρομιχάλη, Δ. Τσώκρη, Χατζή Χρήστο, απέθανε το 1831 και εγκατέλειψε 2 θήλεα και 1 άρρεν τέκνα. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Μιχαήλ Ανδρέου: Εκ Δαλαμανάρας (Μικρασιατικής καταγωγής). Διετέλεσε το 1823 Ιπποκόμος του Δημητρίου Υψηλάντου. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Σωτήριος Γεωργαντόπουλος: Αργείος Δημότης (εξ Αγριδίου Καλαβρύτων). Επολέμησε εις Καλάβρυτα, Κόρινθον, Ακράτα, Τρίκορφα, Πολιορκίαν Ναυπλίου, κατά του Ιμπραήμ μαχόμενος τραυματίσθηκε εις δεξιόν οφθαλμόν και βραδύτερον απώλεσε την όρασίν του και από τον αριστερόν οφθαλμόν. Υπηρέτησε υπό τον Β. Πετμεζά. Κατετάγη εις την Β’ τάξι Υπαξιωματικών.
- Κωνσταντίνος Μπιτζής: Εκ Κουτσοποδίου. Επολέμησε ως Αξιωματικός εις πολιορκία Ναυπλίου, Ακροκορίνθου, εις Τρίπολι, εις Αθήνας, κατά Δράμαλη και κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρο και Δραμπάλα υπό τους Αναστάσιο Νέζιο, Δ. Τσώκρη, Νικηταρά, Κανέλο Δεληγιάννη, Δ. Μελετόπουλο, Δ. Πλαπούτα. Κατετάγη υπό της Επιτροπής Αγώνος εις Α’ τάξι Υπαξιωματικών.
- Παναγιώτης – Αναγνώστης Παπαϊωάννου: Εκ Λιμνών. Επολέμησε υπό τους Θ. Κολοκοτρώνη, Δ. Τσώκρη εις πολιορκία Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη εις Κορινθία και Αργολίδα, εις Τρίκορφα, εις Νεόκαστρο κατά του Ιμπραήμ. Επικεφαλής δε 25 Λιμνιατών επολέμησε κατά του Δράμαλη εις Κλεισούρα Αγιονορίου υπό τον Νικηταρά. Κατετάγη εις τους Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Αντώνιος Ζυγούρης ή Αντωνόπουλος: Εξ Αχλαδοκάμπου. Έλαβε μέρος επικεφαλής ανδρών υπό τον Π. Ζαφειρόπουλο και Γ. Κολοκοτρώνη εις μάχας Δολιανών, Βαλτετσίου, Αγίου Σώστη Τριπόλεως και Γράνας. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Χρήστος Φλεβάρης (1809-1865): Εξ Αχλαδοκάμπου. Επολέμησε εις εκστρατεία Καρύστου, Χαϊδάρι, Χίον, υπό τους Μαμούρη, I. Μακρυγιάννη και Γκριζιώτη και εις πολιορκία των Αθηνών υπό τον Κ. Φαβιέρον. Από την 5.7.1825 υπηρέτησε εις Τακτικόν Σώμα Β’ τάγματος Γραμμής. Κατετάγη υπό της Επιτροπής Αγώνος εις τους Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως. Μετά την απελευθέρωση υπηρέτησε εις τον Βασιλικόν Πεζικόν Στρατόν.
- Ιωάννης Μάρας: Εξ Αχλαδοκάμπου. Επολέμησε επικεφαλής στρατιωτών υπό τους Π. Ζαφειρόπουλο, Γ. Κολοκοτρώνη εις μάχας Αγίου Σώστη, Παρθένι, Γράνα, Δολιανά, Άργος, πολιορκία Ναυπλίου. Το 1825 του απενεμήθη το δίπλωμα του 50άρχου αλλά δεν το απεδέχθη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Γεώργιος Γκιγκίλας: Εξ Αχλαδοκάμπου. Επολέμησε ως στρατιώτης εις Βαλτέτσι υπό τον Π. Ζαφειρόπουλο και υπό τον Νικηταρά εις Δολιανά. Εφονεύθη εις πολιορκία της Τριπόλεως. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Νοικοκύρης (1800-1872): Εξ Αχλαδοκάμπου. Επολέμησε επικεφαλής 25 στρατιωτών εις Άγιο Σώστη Τριπόλεως υπό τον Π. Ζαφειρόπουλο, εις Δολιανά υπό τον Νικηταρά, εις Γράνα και Τρίπολι υπό Π. Ζαφειρόπουλο και Θ. Κολοκοτρώνη, υπό τον Νικηταρά εις τα Ντερβένια Κορίνθου όπου επληγώθη από πυροβόλο όπλο και ξίφος εις την χείραν του. Προσέφερε εις τον Αγώνα 300 γρόσια. Κατετάγη υπό της Επιτροπής Αγώνος εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Δημήτριος Ντάνος: Αργείος. Επολέμησε ως σημαιοφόρος υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Εις Ρεσάλτο του Ναυπλίου υπό τον Νικόλαον αδελφόν του Νικήτα, εις Ακροκόρινθον υπό Μπεκζαντέ, εις τα Στούρα υπό τον Οδυσσέα, επίσης εις Αγία Μαρίνα και Αθήνας υπό τον Οδυσσέα, εις Τζερατζίνη και Χίον υπό τον Γρίβα Γαρδικιώτην, εις Κρήτη υπό τον Φαβιέρον, εις Μεσολόγγιον υπό τον Τομπάζην, εις Κραβασαρά και Βόνιτσα υπό τον Γρίβα Γαρδικιώτην, εις Στυλίδα, Αράχωβα υπό τον Οδυσσέα. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Zαχαρίας Ιωάννου: Αργείος. Επολέμησε εις Βαλτέτσιον υπό τον Κυριακούλην Μαυρομιχάλην, εις την Αργολίδα κατά του Δράμαλη υπό τον Π. Μαυρομιχάλη, εις Δερβενάκια και κατά του Ιμπραήμ υπό τον Κ. Μαυρομιχάλην, εις πολιορκίαν Ναυπλίου υπό τον Αναγνώστην Μαυρομιχάλην. Παρευρέθη εις πλείστας μάχας από 1821 μέχρι 1828. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Αναστάσιος Αργύρης (1795-1870): Εξ Αχλαδοκάμπου. Επολέμησε υπό τους Π. Ζαφειρόπουλον και Θ. Κολοκοτρώνη εις Βαλτέτσιον, Άγιον Σώστην Τριπόλεως, Δολιανά και Γράνα ως Στρατιώτης.
- Κωνσταντίνος Γκιγκίλας: Εξ Αχλαδοκάμπου. Κατετάγη εις Γ’ τάξι υπαξιωματικών.
- Δημήτριος Παναγάκης: Εξ Αχλαδοκάμπου. Επολέμησε ως στρατιώτης εις Μπολιανή κατά του Ιμπραήμ υπό τον Π. Ζαφειρόπουλον και Γ. Κολοκοτρώνη, εις Ντερβένια ή Χάνι Τσάκωνα κατά του Ιμπραήμ υπό τους Νικηταρά, Μήτρο Πέτροβα και κατά του Δράμαλη υπό τον Π. Ζαφειρόπουλον.
- Αθανάσιος Παναγάκης: Εξ Αχλαδοκάμπου. Επολέμησε ως στρατιώτης εις Γράνα, Λούκα Μαντινείας υπό τον Π. Ζαφειρόπουλο, εις Τρίπολιν, κατά του Ιμπραήμ, εις Παρθένιον Όρος, εις Ντερβένια υπό τους Π. Ζαφειρόπουλον και Γ. Κολοκοτρώνην. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Ανδριανός Τζίτζος: Αργείος. Επολέμησε ως στρατιώτης εις πολιορκία Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη εις όλας τας μάχας, Άγιου Σώστη, Ακροκόρινθου και κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον, Δαβιά, Πολιανή, Βέργα, Μπασαρά υπό τους Νικηταρά και Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Αντώνιος Κ. Μπεζιώτης: Αργείος. Εφονεύθη μαχόμενος κατά του Δράμαλη. Εις λάβει μέρος εις πολιορκία Ναυπλίου, επολέμησε υπό τους Δ. Τσώκρη, Γ. Αγαλόπουλον, Νικηταρά, Νοταρά Π. ως εκατόνταρχος. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Παναγιώτης Σκαρπέντζος (†1863): Εκ Δαλαμανάρας. Επολέμησε υπό τον Δ. Τσώκρη εις διαφόρους μάχας κατά των Οθωμανών. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Δήμος Σακελαρίου: Αργείος. Επολέμησε επικεφαλής 10 έως 20 ανδρών υπό τους Κανέλον Δεληγιάννην, Δ. Τσώκρην, Γ. Λύκον εις Δερβενάκια, Άγιον Σώστην, Νεόκαστρον. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Ιωάννης Στρουμπούλης (†1860): Αργείος. Επολέμησε ως Μπουλουξής εις πολιορκίας Τριπόλεως, Ναυπλίου, Κορίνθου, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια και κατά του Ιμπραήμ υπό τους Δ. Τσώκρη, Γ. Αγαλόπουλον, Χατζή Χρήστον, Νικηταράν, Ιωάννην Θ. Κολοκοτρώνην. Εγκατέλειψε ανήλικα τρία θήλεα και ένα άρρεν τέκνα και σύζυγον. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Γεώργιος Σακολέβας: Εκ Χώνικα. Επολέμησε επικεφαλής στρατιωτών υπό τον Δ. Τσώκρη και Νικηταρά εις πολιορκίαν Ναυπλίου, εις Νεόκαστρον κατά του Ιμπραήμ, εις Δερβενάκια κατά του Δράμαλη, εις Άγιον Σώστην, εις Ακροκόρινθον, κατά του Ιμπραήμ εις Τρίκορφα, Δαβιάν, Δραμπάλαν, Άστρος, Βέργα, Μπασαρά. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως. Μετά την απελευθέρωση, το 1846 εγένετο Δήμαρχος Χώνικα του Δήμου Ιναχίας.
- Ανδριανός Καλαματίτζας (†1863): Αργείος. Επολέμησε εις πολιορκίαν Ναυπλίου, Δερβενάκια, Τρίπολιν, Βαλτέτσιον, Ακροκόρινθον, Δραμπάλαν, Νεόκαστρον, Αμπιλιανήν, εις Αβαρίνους όπου μόλις διέφυγε την αιχμαλωσίαν υπό τους Β. Πετμεζά, Δ. Τσώκρη, Νικηταρά. Επροτάθη για αξιωματικός το 1844. Μετά την απελευθέρωσιν υπηρέτησε εις Δασοφυλακήν-Αγροφυλακήν. Εδολοφονήθη εν Άργει το 1863 υπό συναδέλφου του. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Νυσταζόπουλος: Αργείος. Έλαβε μέρος εις πολιορκίαν Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη και εις άλλας πολλάς μάχας υπό τους Δ. Τσώκρη, Κανέλλον Δεληγιάννη, Π. Νοταρά, Νικηταρά, Π. Μαυρομιχάλη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Παντελής Χωσιαδάς: Δημότης Άργους (εκ Ζυγού Αγγελοκάστρου). Επολέμησε ως στρατιώτης κατά του Ιμπραήμ εις Βέρβαινα, Άργος, Μεσολόγγιον πολιορκία 1826 υπό τον Νικηταρά και άλλους οπλαρχηγούς. Εις Μεσολόγγιον απώλεσε τον αριστερόν οφθαλμόν του. Εις την επανάστασι έχασε δύο αδελφούς του. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Μπουντούρης: Εκ Καρυάς. Επολέμησε εις πολιορκίαν Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη, εις Κόρινθον, Ναυαρίνους, υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Ιωάννης Κοντογιαννόπουλος: Αργείος. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Α’ τάξιν Υπαξιωματικών.
- Φώτιος Τζίφας ή Ρουμελιώτης: Εκ Πασιά του Δήμου Ιναχίας (εκ Στερεός Ελλάδος). Επολέμησε εις Νεόκαστρον, Πολιανή, Αράχωβα, Ελευσίνα, Χίον, αιχμαλωτίσθη εις Ναύπακτον. Διετέλεσε υπό διαφόρους οπλαρχηγούς Δ. Τσώκρη, Χατζή Χρήστον, Μάρκο Μπότσαρην, Ανδρέαν Λόντον, Γεώργιον Καραϊσκάκην, Γενναίον Κολοκοτρώνην και Κ. Φαβιέρον. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Γρηγόριος Καπρουλής: Αργείος. Επολέμησε ως μπουλουξής εις πολιορκίαν Ναυπλίου, Δερβενάκια, Νεόκαστρον, κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ υπό τους Νικηταράν, Χατζή Χρηστόν, Γ. Αγαλόπουλον, Κίτσο Τζαβέλα, Χριστόδουλον Χατζηπέτρον, Σ. Γρίβα, Π. Ζαφειρόπουλον και Δημήτριον Τσώκρην. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Σταμάτιος Γεωργαντόπουλος (†1821): Εκ Καρυάς. Ιερεύς. Έπεσε μαχόμενος τον Αύγουστον του 1821 εις μάχην λαβούσα χώρα μεταξύ Τσιπιανών και Λούκα Τριπόλεως. Επίσης εις την επανάστασιν εφονεύσθησαν δύο αδελφοί του Δημήτριος και Ιωάννης. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως. Ο υιός του Δημήτριος έγινε και αυτός ιερεύς με το επώνυμον «Παπασταματίου» εκ του επικρατήσαντος μικρού ονόματος του πατρός Σταματίου.
- Σπύρος Μαρούτζος: Εξ Αχλαδοκάμπου. Επολέμησε ως Στρατιώτης εις Άγιον Σώστην, Γράνα, Δολιανά, Βαλτέτσιον υπό τον Π. Ζαφειρόπουλον. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Αθανάσιος Μαρούτζος: Εξ Αχλαδοκάμπου. Επολέμησε ως στρατιώτης υπό τους Π. Ζαφειρόπουλον και Θ. Κολοκοτρώνην εις Άγιον Σώστην, Δολιανά, Βαλτέτσιον, Γράνα. Εις Άγιον Σώστη Τριπόλεως επληγώθη εις τον πόδα και κατέστη ανίκανος προς Υπηρεσία. Επροικοδοτήθη με μισθόν 12 δρχ. κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Γεώργιος Λούγκης: Εξ Αχλαδοκάμπου. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Κυριάκος Στέφος: Εξ Αχλαδοκάμπου. Επολέμησε ως στρατιώτης εις Άγιον Σώστην Τριπόλεως, Βαλτέτσιον, Γράνα, Δολιανά. Εφονεύθη μαχόμενος κατά του Δράμαλη. Διετέλεσε υπό τους Π. Ζαφειρόπουλον, Παναγιώτη Άκουρον και Θ. Κολοκοτρώνην. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Ιωάννης Μαντής (1766-1866): Εξ Αχλαδοκάμπου. Επολέμησε ως στρατιώτης εις Άγιον Σώστη, Παρθένιον Όρος, Γράνα, υπό τους Π. Ζαφειρόπουλον, Π. Άκουρον, Γ. Κολοκοτρώνην. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Παναγιώτης Σεϊνταγιαννόπουλος: Αργείος, ιερεύς. Επολέμησε επικεφαλής στρατιωτών εις Μπασαραβίαν το 1821 υπό τον Αλέξανδρον Υψηλάντην και εις Σκουλένιον, διασωθείς επέστρεψε εις την Πελοπόννησον μετά την αποτυχίαν της επαναστάσεως εις Μολδοβλαχίαν και επολέμησε εις Τρίκορφα, πολιορκία Τριπόλεως, Κόρινθον, Ναύπλιον, Νεόκαστρον, κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ. Μετά την απελευθέρωση έγινε ιερεύς εις Νεμέα. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Ηλίας Ζωγράφος: Αργείος. Επολέμησε κατά του Κεχαγιάμπεη εις Άργος, εις Τρίπολιν, Ακροκόρινθον, πολιορκία Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη, εις Αφεντικούς Μύλους, Κλεισούρα υπό τους Νικηταρά, Π. Νοταρά, Δ. Τσώκρη. Διετέλεσε μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Γεώργιος Κιούσης: Αργείος. Επολέμησε ως στρατιώτης εις διαφόρους μάχας υπό τους Π. Πετμεζά, Α. Κουδάκη, Αναγνώστην Τασόπουλον. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Αθανάσιος Τακανίκος: Εκ Δαλαμανάρας. Επολέμησε εις Ακροκόρινθον, Ναβαρίνους, εις Αθήνας, εις Αγία Μαρίνα, κατά του Δράμαλη και κατά του Ιμπραήμ υπό τους Δ. Τσώκρη και I. Θ. Κολοκοτρώνη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Ευθύμιος Βαρδής: Αργείος. Επολέμησε εις Δερβενάκια, Μέγαρα, Αβαρίνους, Νεόκαστρον, Τρίκορφα και Μπασαρά κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Tζύριος (Κυριάκος) Μουσταῒρας: Εκ Δαλαμανάρας. Επολέμησε επικεφαλής στρατιωτών εις πολιορκίας Ναυπλίου, Ακροκορίνθου, κατά των Αθηνών, εις Αγία Μαρίνα, κατά του Δράμαλη και κατά του Ιμπραήμ. Διετέλεσε υπό τους Δ. Τσώκρη και I. Θ. Κολοκοτρώνη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Γεώργιος Ρούσος: Εκ Δαλαμανάρας. Επολέμησε επικεφαλής συγχωρίων του, εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, εις Αβαρίνους, Αθήνας, Αγία Μαρίνα, κατά του Δράμαλη και κατά του Ιμπραήμ, υπό τους Α. Τσώκρη και I. Θ. Κολοκοτρώνη. Προσέφερε εις τον Αγώνα 4.000 γρόσια. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Αλέξιος Γεωργιάδης: Αργείος Δημότης (εξ Ολυμπίας). Επολέμησε εις πολιορκίας Τριπόλεως, Ναυπλίου, Ακροκορίνθου, εις Ναβαρίνους, κατά του Δράμαλη και κατά του Ιμπραήμ υπό διαφόρους οπλαρχηγούς με 25 άνδρες. Διετέλεσε υπό τους Π. Μαυρομιχάλη, Β. Πετμεζά, Δ. Πλαπούτα, Κ. Δεληγιάννη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Θεόδωρος Νικολάου Καζάκος: Αργείος. Επολέμησε ως Μπουλουξής εις όλας κατά των Αράβων μάχας και αρίστευσε εις Τρίκορφα, Πολιανή, Δερβενάκια και Αβαρίνους υπό τους Δ. Τσώκρη, Χατζή Χρήστον και Νικηταράν. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος (†1865): Αργείος Δημότης (εκ Δημητσάνης). Επολέμησε εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, Παλαιών Πατρών, Κρομμυδιού, Ναυαρίνο, Αθήνας, εις Καρύταινα, Δερβενάκια με 50 άνδρες υπό τους Π. Μαυρομιχάλη, Δ. Καλλέργη, Δ. Τσώκρη, Δ. Πλαπούτα, Θ. Καραμουτζά, Αναγνώστη Τασόπουλον και Χατζή Χρηστόν. Απέθανε το 1865 και εγκατέλειψε σύζυγον και οκτώ τέκνα. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Σταμάτιος Μαυράκης: Αργείος Δημότης (εκ Χίου). Επολέμησε εις Νεόκαστρον, εις Τρίπολιν, εις Κάρυστον, εις Αράχωβα, εις Δίστομον, εις Αθήνας και εις Πέτρα των Θηβών υπό διαφόρους οπλαρχηγούς Ν. Γκριζώτη, Νικηταρά, Χατζή Χρήστον. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Παναγής Κόλια Πανάγου ή Σκάλτσας: Εκ Κάτω Μπουτίων. Επολέμησε ως Αξιωματικός εις πολιορκίας Ναυπλίου, Ακροκορίνθου, Τριπόλεως, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον, Δραμπάλα κατά του Δράμαλη υπό τους Δ. Τσώκρη, Χατζή Χρήστο, Νικηταράν. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Γεώργιος Πετρόπουλος: Αργείος. Επολέμησε με 15 στρατιώτες επικεφαλής τους οποίους συνετήρει εξ ιδίων, διετέλεσε υπό τας διαταγάς των I. Μακρυγιάννη, Νικηταρά, Χατζή Χρήστου και Κ. Δεληγιάννη εις διαφόρους μάχας. Εις τα Δερβενάκια εφονεύθη μαχόμενος κατά του Δράμαλη ο αδελφός του Σάββας. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Χρήστος Βάθης: Αργείος. Επολέμησε επικεφαλής 10 στρατιωτών, εις ελαφρόν τάγμα αμισθί, εις διαφόρους μάχας υπό τον Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Γεώργιος Οικονόμου: Εκ Λιμνών, ιερεύς. Επολέμησε εις φρούριον Κορίνθου, εις την συμπλοκήν της Αγίας Μαρίνης, Κριεκούκι, Κλεισούρα, Αγιονόρι υπό τους Γ. Λύκον, Κανέλον Δεληγιάννην. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Γεώργιος Π. Μελέτης: Εκ Λιμνών. Επολέμησε ως στρατιώτης υπό τον Γ. Λύκο και Κανέλον Δεληγιάννην εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Γεώργιος Κολεβέντης: Εκ Λιμνών. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Ιωάννης Αναγνώστη Παπαϊωάννου ή Μακρής: Εκ Λιμνών. Επολέμησε υπό τους Γ. Κολοκοτρώνη, Δ. Τσώκρη, Κ. Δεληγιάννη και Γ. Λύκον εις διαφόρους μάχας. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Μήχος Π. Μελέτης (1819;-1870): Εκ Λιμνών. Επολέμησε ως στρατιώτης υπό τους Γ. Λύκον, Κ. Δεληγιάννην εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Σπυρίδων Τζάγκος: Αργείος. Επολέμησε εις Κρομμύδιον, Δαβιά, Τρίκορφα κατά του Ιμπραήμ, εις Κρήτη, εις Μεσοβούνι, κατά του Ομέρ Βρυώνη εις Πέτρα της Βοιωτίας. Επίσης κατά του Ιτζάτ Πασά εις Βοιωτία. Διετέλεσε υπό διαφόρους οπλαρχηγούς, Νικηταρά, Γ. Κολοκοτρώνη, Γ. Κακάνη, Σ. Σταϊκόπουλο, Χατζημιχάλη, Χριστόδουλο Χατζηπέτρο, Σπύρο Μήλιο και Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Σταμπόλης (†1850): Αργείος. Επολέμησε ως στρατιώτης και ως Μπουλουξής, ως ιπποκόμος του Χατζή Χρήστου, κατά τας μάχας του Δράμαλη, επίσης εις άλλην μάχην κατά του Δράμαλη υπό τον Νικηταρά, υπό τον Ν. Γκριζιώτη εις Κάρυστον, υπό τον Χορμόβα και Καραϊσκάκη εις Αράχωβα. Επίσης επολέμησε εις Κρήτη, Αθήνας, Νεόκαστρον, Αχούρια Τριπόλεως υπό τον Χατζημιχάλη. Εις άλλας μάχας υπό τον I. Μακρυγιάννη και Θ. Γρίβα. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Παναγιώτης Κωστόπουλος: Αργείος. Επολέμησε ως στρατιώτης υπό τους Νικηταρά, Γ. Κολοκοτρώνη, Κίτσον Τζαβέλαν, Θ. Κολοκοτρώνη εις ελαφόν τάγμα εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Διονύσιος Ντιντιμήγας: Αργείος. Επολέμησε ως στρατιώτης εις Μεσολόγγιον, εις διαφόρους μάχας κατά του Δράμαλη, εις Δίστομον, Αράχωβα, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον όπου ηχμαλωτίσθη υπό των Αράβων πληγωθείς εις αριστερά χείρα και ωμοπλάτη. Βραδύτερον απελευθερωθείς συνέχισε τον Αγώνα. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου, Θ. Τριγκούνη, Α. Κουδάκη και Κων/νου Χάϊδα. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Ψυχογιός: Εκ Καπαρελίου Λυρκείας. Επολέμησε με 10 στρατιώτες εις Ναύπλιον, Τρίπολιν, Νεόκαστρον όπου εις την τελευταίαν μάχην ηχμαλωτίσθη και απεστάλη δούλος εις Αίγυπτον, εκεί παρέμεινε 4 έτη αιχμάλωτος και απηλευθερώθη μετά την έλευσιν του I. Καποδιστρίου χάρις εις επιτευχθήσαν συμφωνία. Έζησε εν εσχάτη πενία. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας: Αργείος. Επολέμησε ως πεντηκόνταρχος εις πολιορκίαν Ναυπλίου, κατά του Κεχαγιάμπεη εις το Άργος, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια και Κόρινθον, κατά του Ιμπραήμ εις Τρίκορφα, εις Ροϊνό, κατά Κιουταχή εις Αθήνας υπό τους Δ. Τσώκρη, Α. Νέζιον, Γ. Αγαλόπουλον, Α. Κουδάκη, Νικόλαον Γκίκα Λάμπρου. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Πέτρος Κωστόπουλος: Εξ Ανυφίου. Έλαβε μέρος εις την επανάστασιν εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Μήτρος Χατζόπουλος ή Γατσόπουλος: Εκ Χαρβατίου του Δήμου Μυκηνών. Διέπρεψε ως Μπουλουξής εις πολιορκίαν Ναυπλίου, Κορίνθου, Τριπόλεως, κατά του Δράμαλη και κατά του Ιμπραήμ εις διαφόρους μάχας, υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Δημήτριος Κοφινάς ή Λεβέντης: Αργείος. Επολέμησε ως στρατιώτης εις πολιορκία Ναυπλίου, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον, Πολιανή και Δαβιά υπό τους Δ. Τσώκρη, και Νικηταρά. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Γεώργιος Αργέντος: Εκ Πασά του Δήμου Ιναχίας. Επολέμησε εις πολιορκία Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη, εις Αθήνα, Πειραιά, Βοστίτσα, Δούμβρενα, Λιθάρια Ευρίπου, Αλαμάνα, Πέτρα και Σέκου υπό τους Π. Νοταρά, Ιωάννη Κολοκοτρώνη, Δ. Μορφόπουλο και Ιωάννη Στράτον. Εις μία των μαχών επληγώθη εις την χείραν. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Αναστάσιος Σταύρου ή Μπαρμπαλιάς: Εκ Χώνικα. Επολέμησε εις όλας τας μάχας κατά του Δράμαλη και εις Δερβενάκια υπό τον Δ. Τσώκρη, εις όλας τας μάχας κατά του Ιμπραήμ υπό τον Π. Νοταρά, εις Αθήνας, Πειραιά, Σέκου, Πρόδρομος Βοστίτσης, υπό του Δ. Μορφόπουλου εις Δούμβρενα, Μονή Σεραφείμ, εις Λιθάρια Ευρίπου, Γέφυρα Αλαμάνας. Εχρησιμοποιήθη ως έξαρχος της χιλιαρχίας του Ιωάννου Στράτου εις Θήβας, Πέτρα κατά του Ιτζάτ Πασά. Επολέμησε μέχρι τέλους του Αγώνος. Εις πολιορκίαν του Ναυπλίου ετραυματίσθη εις χείραν. Διετέλεσε επίσης υπό τας διαταγάς του Ιωάννου και Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Ιωάννης Χρηστόπουλος: Εκ Χώνικα. Επολέμησε ως στρατιώτης εις πολιορκίαν Ναυπλίου, εις Δερβενάκια όπου επληγώθη εις τον αριστερόν οφθαλμόν μαχόμενος υπό τον Δ. Τσώκρη, επίσης εις Πολιανή κατά του Ιμπραήμ υπό τον Δ. Τσώκρη, εις Αθήνας, Πειραιά υπό τον Π. Νοταρά, εις Πρόδρομον Βοστίτσης κατά του Ιμπραήμ υπό τον Δ. Μορφόπουλον. Επίσης εις Αμπαζαγάϊ, Ντούμπρενα, Μονή Σεραφείμ, Λιθάρια Ευρίπου, Γέφυρα Αλαμάνας. Εχρημάτισε έξαρχος υπό την χιλιαρχία του I. Στράτου. Επίσης επολέμησε εις Θήβας και Πέτρα Βοιωτίας κατά του Ιτζάτ πασά, Καματερό και Σέκον. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Παναγιώτης Καραντζάς: Εκ Χώνικα. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Αγγελής Λέκας ή Μπουλούκος: Εκ Λιμνών. Επολέμησε ως στρατιώτης υπό τον I. Νοταρά εις πολιορκία των Αθηνών, υπό Γ. Λύκον εις Αγία Μαρίνα, εις πολιορκία Ναυπλίου, και Κορίνθου και υπό τον Νικηταρά εις Νταβιά. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Παναγιώτης Λέκας ή Μπουλούκος: Εκ Λιμνών. Επολέμησε εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Γ’ τάξι Υπαξιωματικών.
- Ιωάννης Κονδύλης: Εκ Λιμνών. Επολέμησε ως Αξιωματικός επικεφαλής 50 ανδρών υπό τους Νικηταρά, Οδυσσέα, I. Κολοκοτρώνη, Δ. Τσώκρη, I. Νοταρά, Χατζή Χρήστο, Γ. Λύκο μέχρι το 1832 εις Ναύπλιον, Κόρινθον, Τρίπολι, Νεόκαστρον, Μοναστήρι Διακοφτού, Χάνι Γραβιάς, Αγία Μαρίνα, Πειραιάς, Κλεισούρα, Υπάτη, Στυλίδα κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ. Το βεβαιώνουν 100 συγχωριανοί – συμπολεμιστές του. Κατετάγη εις Γ’ τάξι Υπαξιωματικών.
- Παναγιώτης Μεκριζής: Εκ Λιμνών. Επολέμησε ως στρατιώτης υπό τον Γ. Λύκον και Κ. Δεληγιάννην εις πολιορκία Κορίνθου, εις Αγία Μαρίνα, εις Κλεισούρα και Δερβενάκια. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Αναστάσιος Τζακότος: Αργείος. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Αναγνώστης Π. Μποναπάρτης: Εκ Δαλαμανάρας. Επολέμησε ως μπουλουξής εις πολιορκίας Ναυπλίου και Κορίνθου, εις Δερβενάκια, κατά του Ιμπραήμ, υπό τους Δ. Τσώκρη, Χατζή Χρήστο, Νικηταρά. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Δημήτριος Βουρλεξής: Αργείος. Υπηρέτησε εις ελαφρόν τάγμα και έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας υπό τον Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Γεώργιος Μωραῒτης: Αργείος Δημότης (εκ Πατρών). Επολέμησε υπό τον Π. Μαυρομιχάλη, Νικηταρά, Δ. Τσώκρη, Θ. Γρίβα, Δ. Χρυσανθόπουλον, Β. Πετμεζά και Κ. Δεληγιάννη, ως επικεφαλής στρατιωτών εις πολλάς μάχας, κατά των Αθηνών με 50 άνδρες επικεφαλής, επίσης εις Χάνι της Γραβιάς, Π. Πάτρας, Ακράτα, κατά του Δράμαλη κατά του Ιμπραήμ εις Τρίκορφα, Δαβιά, Μεσσήνη και Αθήνας το 1827 μαχόμενος ως εκατόνταρχος επληγώθη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Ιωάννης Καμπίτης (†1859): Αργείος. Επολέμησε ως Μπουλουξής εις πολιορκία Ναυπλίου, εις Βαλτέτσιον, επληγώθη εις την αριστερόν χείραν εις θέσι Κεφαλάρι όπου κατέλαβε ως λάφυρα 15 ίππους, εις Άγιον Σώστη, Ακροκόρινθον, Μεγάλα Δερβένια, Αμπιλιανήν, Κρομμύδιον, Νεόκαστρον, Σφακτηρία, Π. Αβαρίνους, Δραμπάλα, Δαβιά, Τρίπολι, Νεοχώρι, Μπασαρά κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ υπό διαφόρους οπλαρχηγούς Δ. Τσώκρη, Νικηταρά, Γ. Αγαλόπουλο, Α. Νέζιο. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Αγγελής Ντοροβίνης: Εκ Άνω Μπουτίων. Επολέμησε εις πολιορκίας Ναυπλίου, Ακροκορίνθου, εις όλας κατά του Δράμαλη μάχας και κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον και Δραμπάλα και εις Στερεά Ελλάδα ως Αξιωματικός όμως, η Επιτροπή Αγώνος τον κατέταξε εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Αθανάσιος Περιβολάρης ή Γεωργιτσόπουλος: Εκ Κουρτακίου. Επολέμησε εις διαφόρους μάχας ως στρατιώτης. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Χρήστος Περιβολάρης ή Γεωργιτσόπουλος: Εκ Κουρτακίου, επολέμησε ως στρατιώτης και έπεσε μαχόμενος εις την πολιορκία του Ναυπλίου κατά την έφοδον, ετέλη υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη και Σ. Σταϊκόπουλου. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Mήτρος Παντελής: Αργείος. Επολέμησε ως στρατιώτης εις διαφόρους μάχας, έπεσε μαχόμενος κατά του Ιμπραήμ εις θέσι Μανιάτη ενδόξως εις το πεδίον της μάχης. Υπηρετούσε υπό τας διαταγάς του Κων/νου Κακάνη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Δημήτριος Κ. Δογραμμιτζής: Αργείος. Επολέμησε με σώμα στρατιωτικών με χρέος Αξιωματικού εις πολιορκίας Ναυπλίου, Ακροκορίνθου, κατά του Δράμαλη, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον και Δραμπάλα και Τρίπολι υπό τους Δ. Τσώκρη, Νικηταρά, Χατζή Χρήστο. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Γιαννάκης Θανασόπουλος: Εκ Μπόρσα. Επολέμησε εις πολιορκία Ναυπλίου, Τριπόλεως, εις Μεγάλα Δερβένια, εις Νεόκαστρον, Τρίκορφα, Σφακτηρία, Τσιπιανά, Δαβιά, εις Ναύπακτον κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ, υπό τους Δ. Σουρήλον, Α. Τασόπουλον, Θ. Τριγκουνόπουλον, Γ. Αγαλόπουλον, Ανδ. Μπεκιάρην. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Γιαννάκης Καλιούλης: Αργείος. Επολέμησε εις πολιορκία Ναυπλίου, εις Αράχωβα, κατά του Δράμαλη, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον και εις Πέτρα Βοιωτίας υπό διαφόρους οπλαρχηγούς και τον Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Πανάγος Καραμάνος: Εκ Λιμνών. Επολέμησε επικεφαλής 30 στρατιωτών εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, εις Κλεισούρα, Δερβενάκια, Στυλίδα, Άγιο Σώστη, Μύλους Άργους, Μαύρα Λιθάρια, Αγία Μαρίνα και Αθήνας. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Νικηταρά, Γ. Λύκου, Π. Νοταρά, Οδυσσέα, Γ. Καραϊσκάκη και Δ. Τσώκρη. Επίσης ηγωνίσθη κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Γεώργιος Μεϊντάνης: Εκ Λιμνών. Επολέμησε εις διαφόρους κρισίμους μάχας ως στρατιώτης υπό τον Γ. Λύκον και διαφόρους άλλους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Ιωάννης Δημ. Παπαϊωάννου: Εκ Λιμνών. Επολέμησε επικεφαλής 25 στρατιωτών εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, εις Κλεισούρα, Αγιονόρος, Μεγάλα Δερβένια, Άγιον Σώστη, Κριεκούκι, Στυλίδα, κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Νικηταρά, Δ. Τσώκρη, Γ. Λύκου, Π. Νοταρά. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Μήχος Κυμπούρης: Εκ Λιμνών. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Γεώργιος Αθ. Ηλιάδης: Εκ Λιμνών. Ιερεύς. Επολέμησε κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ, κατά του Κιουταχή εις Αττική μετέσχε πλείστων μαχών προκινδύνευον. Μετά τον αγώνα της Ανεξαρτησίας εχειροτονήθη ιερεύς. Επίσης αγωνισταί ήσαν ο πατήρ του Αθανάσιος και τα αδέλφια του Ιωάννης και Αναστάσιος. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Αθανάσιος Ηλιάδης: Εκ Λιμνών. Πατήρ του προηγουμένου. Επολέμησε ως επικεφαλής 200 ομοχωρίων του εις διαφόρους κρισίμους μάχας, μετέσχε εκ των πρώτων του Αγώνος. Το 1821 διωρίσθη φροντιστής των στρατευμάτων Κορινθίας και αργότερα των Δερβενακίων. Διετέλεσε και Δημογέρων των Λιμνών. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Αναστάσιος Κλιάτης: Εκ Πουλακίδας. Επολέμησε εις διαφόρους μάχας από του 1821 έως του 1827 υπό τον Κ. Δεληγιάννη, Γ. Λύκον και Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς B’ τάξεως.
- Δημήτριος Αναστ. Κολιαλέξης: Αργείος. Επολέμησε επικεφαλής Αργείων συμπολιτών του εις πολιορκίαν Ναυπλίου, εις Δερβενάκια, εις Κόρινθον, εις Τρίπολιν, εις Νεόκαστρον και Άργος κατά του Δράμαλη, Κεχαγιάμπεη και Ιμπραήμ υπό τον Δ. Τσώκρη, Νικηταρά, Δ. Πλαπούτα, Χατζή Χρήστο. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Νικόλαος Δόκος: Εκ Κουτσοποδίου. Επολέμησε ως Αξιωματικός καθ’ όλον τον Αγώνα εις πολιορκίας Ναυπλίου, Ακροκορίνθου, Τριπόλεως, κατά του Δράμαλη, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Νικηταρά, Δ. Τσώκρη, Κ. Δεληγιάννη, Δ. Μελετόπουλου, Μπαρμπιτσιώτου, Παπατσιώρη, Δ. Πλαπούτα. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Μήτρος Μακρής ή Κατζίλας: Εκ Κουτσοποδίου. Επολέμησε ως Αξιωματικός καθ’ όλον τον Αγώνα εις πολιορκίας Ναυπλίου, Ακροκορίνθου, εις Τρίπολιν, κατά του Δράμαλη, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον, Δραμπάλα και τελευταία εις Αθήνας υπό τους Μπαρμπιτσιώτη, Νικηταρά, Δ. Τσώκρη, Κ. Δεληγιάννη, Δ. Μελετόπουλον, Δ. Πλαπούτα και Παπατσιώρη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Γεώργιος Μπετζάλης: Εκ Δαλαμανάρας. Επολέμησε ως στρατιώτης εις πολιορκίας, Ναυπλίου, Ακροκορίνθου, Τριπόλεως και κατά του Δράμαλη υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη, I. Κολοκοτρώνη, Χατζή Χρήστου. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Μήχος Ταγαράς: Εκ Δαλαμανάρας. Επολέμησε εις πολιορκίας Ναυπλίου, Τριπόλεως, Ακροκορίνθου, κατά του Δράμαλη, κατά του Ιμπραήμ εις Ναβαρίνους υπό τον Δ. Τσώκρη, Χατζή Χρήστον, Δ. Πλαπούτα, Νικηταρά, Π. Νοταρά, Γ. Γρίβα. Κατετάγη εις Α’ τάξιν Υπαξιωματικών.
- Αθανάσιος Κατζαντώνης: Εκ Δαλαμανάρας. Επολέμησε ως εκατόνταρχος εις Ναβαρίνους, εις πολιορκία Ναυπλίου υπό τον Παπαρσένη Κρέστα όπου και επληγώθη εις τον αριστερόν πόδα, εις Τρίκορφα κατά του Ιμπραήμ όπου και επληγώθη εις αριστερόν χείραν υπό τον Χατζή Χρηστόν. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Γεώργιος Αναστ. Πορτοκάλης: Εκ Δαλαμανάρας. Επολέμησε ως Αξιωματικός με 50-100 στρατιώτας εις πολιορκίαν Ναυπλίου, εις μάχας Αργολιδοκορινθίας, κατά του Ιμπραήμ εις Τρίκορφα, εις Νεόκαστρον, εις Πολιανή και εις Αθήνας το 1827. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς των Δ. Τσώκρη, Κ. Δεληγιάννη, Δ. Πλαπούτα, Χατζή Χρήστου και Γ. Γρίβα. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Ιωάννης Αργυροκαστρίτης: Εκ Δαλαμανάρας (καταγωγή Αργυρόκαστρον Β. Ηπείρου). Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Αναγνώστης Σταύρου Αργυροκαστρίτης: Εκ Δαλαμανάρας (καταγωγή Αργυρόκαστρον Β. Ηπείρου). Επολέμησε εις πολιορκία Ναυπλίου, εις Μεσολόγγιον επικεφαλής συγχωριανών του υπό τον Φωτομάρα και Κίτσο Τζαβέλα, επίσης εις Λομποτικά, Ζεμενό, Αράχωβα, Ναύπακτο και Θερμοπύλας. Το 1825 ωνομάσθη εικοσιπένταρχος. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Ιωάννης Ρίκος ή Κερκυραίος: Αργείος. Επολέμησε εις Σούλι, Λάμαρη, Πάργα, Πέντε Πηγάδια, εις Παλαιός και Αβαρίνους, εις Τρίκορφα, εις Βέρβαινα και Δαβιά κατά του Ιμπραήμ. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Χατζή Χρήστου, Νικηταρά, Κίτσου Τζαβέλα και Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Ανδριανός Γεωργίου: Αργείος. Αρχιτέκτων προσέφερε πλείστας υπηρεσίας εις την επανάστασι ως επιδιορθωτής και πρωτεργάτης οχυρωματικών έργων, επισκευής κανονιών και άλλων μηχανικών έργων, διέθεσε 10.883 γρόσια για μισθούς των μαστόρων μέχρι το 1825. Ετέλει αγωνιστής αυτός υπό την επίβλεψη του Μηχανικού Θ. Βαλιάνου. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Μιχαήλ Θεοφανόπουλος: Αργείος. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Νικόλαος Καραβίδας: Αργείος. Επολέμησε ως Εκατόνταρχος εις Μεσολόγγιον, Νεόκαστρον, Κρήτη και Αθήνας, υπό τον Χατζή Χρήστον, Δ. Τσώκρη, Π. Ζερβουδάκη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως. Μετά την απελευθέρωσι κατετάγη εις την Ελληνικήν Βασιλικήν Χωροφυλακήν και το 1836 πολεμώντας κατά του αρχιληστού Γ. Κοντοβουνησίου έπεσε μαχόμενος κατ’ αυτού εις κάποια καταδίωξι, άφησε τρία ανήλικα τέκνα και σύζυγον. Επροικοδοτήθη η οικογένειά του με 13 δραχμές.
- Αναστάσιος Καπερλόκης: Εκ Δαλαμανάρας. Επολέμησε εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, Τριπόλεως, κατά του Δράμαλη, εις όλας κατά του Ιμπραήμ μάχας, εις Πολιανή, Αγία Μαρίνα, κατά των Αθηνών με 50 άνδρες. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη, Νικηταρά, Χατζή Χρήστου, Α. Παπατσιώρη και I. Μελετόπουλου. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Σταύρος Ρούσος: Εκ Δαλαμανάρας. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Β’ τάξιν Υπαξιωματικών.
- Ιωάννης Ρούσος: Εκ Δαλαμανάρας. Έλαβε μέρος εις επανάστασι εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Γ’ τάξιν Υπαξιωματικών.
- Μήτρος Κούμας: Εκ Δαλαμανάρας. Επολέμησε εις πολιορκίαν Ναυπλίου υπό τον Σ. Σταϊκόπουλον και έστησε πρώτος την ελληνική σημαία της επαναστάσεως εις το Παλαμήδι, επολέμησε κατά του Δράμαλη εις Αγιονόρι, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον, επληγώθη εις την αριστερόν χείραν μαχόμενος τρεις ημέρας εις την μάχην του Άργους. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη, Χατζή Χρήστου, υπό τον Αθανάσιον Σταϊκόπουλο, αδελφόν του πορθητού. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Δημήτριος Κωστουγόπουλος ή Μανδυλιώτης: Αργείος, Ιερεύς, ισαπόστολος της Φιλικής Εταιρίας, κατηχηθείς υπό του Μητροπολίτου Γρηγορίου Καλαμαρά. Επληγώθη μαχόμενος κατά του Δράμαλη εις τον δεξιόν οφθαλμόν, επολέμησε εις το φρούριον του Άργους, κατά του Κεχαγιάμπεη και κατά του Ιμπραήμ. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Στάικος: Αργείος. Επολέμησε επικεφαλής 20 στρατιωτών εις Μεσσηνία, Δραμπάλα, Τρίκορφα και Δαβιά κατά του Ιμπραήμ, εις πολιορκία Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη, Χατζή Χρήστου, Γ. Αγαλόπουλου. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Γεωργιάδης: Αργείος, καταγόμενος εκ της Αργειακής Παροικίας Σμύρνης. Ιατρός, προσέφερε πολυτίμους υπηρεσίας εις πλείστας μάχας. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Κυριάκος Μπαλαμπάνης: Αργείος Δημότης (εκ Κρανιδίου). Επολέμησε επικεφαλής στρατιωτών υπό τον Θ. Κολοκοτρώνη, I. Μήτσα, Λέκκα και Δ. Τσώκρη εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας. Κατετάγη εις Α’ τάξι Υπαξιωματικών.
- Νικόλαος Μοθωνιός: Αργείος. Επολέμησε εις πολιορκία Ναυπλίου, εις Μύλους, εις Μεσολόγγιον, κατά του Δράμαλη υπό τον Δ. Τσώκρη. Αυτός και ο αδελφός του Θεόδωρος Μοθωνιός ήσαν μέλη της Φιλικής Εταιρίας. Ο Θεόδωρος ηχμαλωτίσθη από τον Ιμπραήμ. Ο Νικόλαος προσέφερε 500 γρόσια εις Φιλικήν Εταιρία και 1.600 γρόσια εις την Επανάστασι. Διετέλεσε Δημογέρων το 1821 και προσέφερε πλείστας υπηρεσίας εις τον Αγώνα. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Ιωάννης Καραγιάννης: Αργείος, ιερεύς, οπλαρχηγός μέλος της Φιλικής Εταιρίας, κατά πληροφορίας μη εξακριβωμένας κατώρθωσε να μύηση εις την Φ.Ε. και στελέχη της αυλής του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Έλαβε μέρος εις την Επανάστασι υπό τας διαταγάς διαφόρων οπλαρχηγών εις διαφόρους μάχας. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Πέτρος Μακρυπουκάμισος: Εκ Πυργέλας. Επολέμησε εις πολιορκίας Ναυπλίου, Τριπόλεως, Κορίνθου, κατά του Δράμαλη εις τα Δερβενάκια και κατά του Ιμπραήμ εις διαφόρους μάχας. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Νικηταρά και Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Νικόλαος Γεωργόπουλος: Αργείος. Επολέμησε επικεφαλής στρατιωτών εις πολιορκίας Ναυπλίου, Τριπόλεως, Κορίνθου, Αγία Μαρίνα, εις Πάτρας, εις Δερβενάκια και Αβαρίνους, κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ υπό τον Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Γαλάνης: Εκ Καρυάς. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας υπό τας διαταγάς των αδελφών Δαγρέ και Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Ιωάννης Δεληπαναγιώτης: Εκ Λιμνών. Επολέμησε εις πολιορκία Κορίνθου, κατά του Δράμαλη και Ιμπραήμ υπό τον Γ. Λύκον και Κ. Δεληγιάννη. Κατετάγη εις Β’ τάξιν Υπαξιωματικών.
- Γεώργιος Κονδύλης: Εκ Λιμνών. Επολέμησε ως Μπουλουξής εις πολιορκία Κορίνθου, κατά του Δράμαλη, εις Αθήνας υπό τον Γ. Λύκον και Κ. Δεληγιάννη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Μήτρος Κατεμής: Εκ Λιμνών. Επολέμησε εις Φρούριον Κορίνθου, κατά του Δράμαλη και εις Αθήνας υπό τον Γ. Λύκον και Κ. Δεληγιάννην. Κατετάγη εις Β’ τάξι Υπαξιωματικών.
- Ιωάννης Πότης: Εκ Λιμνών. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Ιωάννης Μπαστούνης: Εκ Λιμνών. Έλαβε μέρος ως στρατιώτης εις πολιορκία Κορίνθου, κατά του Δράμαλη και εις Αθήνας υπό τον Γ. Λύκον και Κ. Δεληγιάννην. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Γεώργιος Πιατζίκος: Εκ Λιμνών. Επολέμησε ως στρατιώτης εις φρούριον Κορίνθου, κατά του Δράμαλη και εις Αθήνας υπό τον Γ. Λύκον και Κ. Δεληγιάννην. Κατετάγη εις Γ’ τάξιν Υπαξιωματικών.
- Μήτρος X. Βλάχος: Εκ Λιμνών. Επολέμησε ως στρατιώτης εις πολιορκία φρουρίου Κορίνθου, κατά του Δράμαλη, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον υπό τον Γ. Λύκον και Κ. Δεληγιάννην. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Αναστάσιος X. Βλάχος: Εκ Λιμνών. Επολέμησε ως στρατιώτης κατά του Δράμαλη, εις Αθήνας, εις πολιορκίαν Κορίνθου, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον, υπό τον Κ. Δεληγιάννη και Γ. Λύκον. Κατετάγη εις Γ’ τάξιν Υπαξιωματικών.
- Αναννώστης Κονδύλης: Εκ Λιμνών. Επολέμησε ως Μπουλουξής εις πολιορκία Κορίνθου, εις Αθήνας, κατά του Δράμαλη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Δημήτριος Ψύχας: Εκ Τουρνικίου, του Δήμου Θωρακίων επαρχίας Άργους. Έπεσε μαχόμενος εις την μάχην της Γράνα. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Αναστάσιος Κούρος: Εκ Καρυάς. Επολέμησε εις πολιορκία Τριπόλεως, εις Άργος κατά του Δράμαλη, εις Βέρβαινα, εις Μεσσηνιακόν Φρούριον επικεφαλής 50 ανδρών, κατά των Αιγυπτίων εις Βέργα Δηρού. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Κ. Δεληγιάννη, Χατζή Χρήστου, Δ. Μαυρομιχάλη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Μιχάλης Ανδριανόπουλος: Αργείος. Έλαβε μέρος εις πολιορκίας Ναυπλίου, Τριπόλεως, Κορίνθου, Μονεμβάσια και Μύλους, όπου επληγώθη εις την αριστερά του χείραν, επίσης επολέμησε εις Αράχωβα. Υπηρέτησε εις ελαφρόν τάγμα και διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Γ. Αγαλόπουλου, Νικηταρά και Χατζή Χρήστου. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Θεοδόσιος Καρακίζης: Αργείος. Επολέμησε ως Μπουλουξής, επικεφαλής στρατιωτών υπό τον I. Θ. Κολοκοτρώνη, Δ. Τσώκρη, Νικηταρά, Κ. Δεληγιάννη, Δ. Πλαπούτα και Δ. Μελετόπουλον. Εφονεύθη μαχόμενος κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Γεώργιος Θ. Καρακίζης: Αργείος. Υιός του προηγουμένου. Επολέμησε μετά του πατρός του Θεοδοσίου και ιδίοις όμμασι είδε αυτόν πίπτει μαχόμενος εις τα Δερβενάκια. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς των ιδίων οπλαρχηγών που υπηρέτησε και ο πατήρ του. Κατετάγη εις Α’ τάξι Υπαξιωματικών.
- Νικόλαος Καλιακούδας: Εκ Καρυάς. Παρευρέθη εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Β’ τάξιν Υπαξιωματικών.
- Ιωάννης Κλιάτης: Εκ Πουλακίδας. Επολέμησε ως στρατιώτης εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, εις Δερβενάκια κατά του Δράμαλη και εις Μύλους Άργους κατά του Ιμπραήμ υπό τας διαταγάς του Κ. Δεληγιάννη και Δ. Τσώκρη. Παρέμεινε εις την τάξιν του απλού Αγωνιστού στρατιώτου.
- Δημήτριος Λάσκαρης: Αργείος. Έλαβε μέρος εις τον Αγώνα ως πεταλωτής και θεραπευτής πασχόντων στρατιωτικών ίππων αμισθί και ίδια εργαλεία. Παρευρέθη εις διαφόρους μάχας υπό τας διαταγάς του Νικηταρά, Χρ. Φωτομάρα, Δ. Γρίβα, Χατζή Χρήστου, I. Μακρυγιάννη, Γ. Αγαλόπουλου, Δ. Πλαπούτα και Δ. Τσώκρη. Ακολουθόντας τον Χατζή Μιχάλη εις Τρίπολι ετραυματίσθη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Μιχαήλ Ν. Νικολάου (†1846): Αργείος. Επολέμησε επικεφαλής στρατιωτών ιδίοις εξόδοις εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, Τριπόλεως, κατά του Δράμαλη, εις ναυμαχίαν Μεσσηνιακού κόλπου, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον, Παλαιάς Πάτρας, Ναβαρίνους. Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Π. Γιατράκου, Θ. Κολοκοτρώνη, Π. Μαυρομιχάλη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Γεώργιος Σάνος ή Σανόπουλος: Αργείος. Επολέμησε εις Άργος, Αττικήν, Κάρυστον υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Α’ τάξιν Υπαξιωματικών.
- Γεώργιος Λουκαῒτης: Αργείος. Επολέμησε ως ιππεύς από το 1821 έως 1828 εις πολιορκία Ναυπλίου, εις Δερβενάκια κατά του Δράμαλη, εις Νεόκαστρον και Πολιανή υπό τον Δ. Τσώκρη. Από το έτος 1829 έως 1833 υπηρέτησε εις τον Βασιλικόν Ελληνικόν Στρατόν ξηράς, εις το σύνταγμα λογχιστών με διαγωγή εξαίρετον. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Γ’ τάξεως.
- Χαράλαμπος Α. Μωρέλας: Αργείος. Επολέμησε επικεφαλής 50 ανδρών εις πολιορκία Ναυπλίου, Τριπόλεως, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατά την διάρκεια του Αγώνα απώλεσε άπασα την οικογένεια και την περιουσία του. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
Εκ του Νέου Μητρώου των κατά τον Ιερόν Αγώνα
Υπαξιωματικών
- Αναστάσιος Γκόγκος: Εκ Κουτσοποδίου. Έλαβε μέρος εις την εττανάστασι καθ’ όλον τον Αγώνα, επικεφαλής στρατιωτών εις πολιορκίας Ναυπλίου, Ακροκορίνθου, Τριπόλεως, κατά του Δράμαλη εις όλας τας μάχας, κατά του Ιμπραήμ εις Νεόκαστρον και Δραμπάλαν. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Α. Νέζιου, Νικηταρά, Κ. Δεληγιάννη, Δ. Μελετόπουλου, Α. Παπατσιώρη, Μπαρμπιτσιώτη, Δ. Πλαπούτα και Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Ιωάννης Μπιλίνης: Αργείος. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Α’ τάξιν Υπαξιωματικών.
- Γεώργιος Κατεμής: Εκ Λιμνών. Επολέμησε επικεφαλής 50 ανδρών ως Αξιωματικός από 1821 μέχρι 1832 εις πολιορκίας Ναυπλίου, Κορίνθου, Τριπόλεως, εις Νεόκαστρον, κατά του Δράμαλη, εις Χάνι Γραβιάς, Αγία Μαρίνα, Κλεισούρα, Υπάτη, Στυλίδα, Πειραιά. Την δράσιν του επιβεβαιώνουν 98 συμπολεμιστές του και κάτοικοι των Λιμνών. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη, Νικηταρά, I. Κολοκοτρώνη, Νοταρά, Χατζή Χρήστου, Γ. Λύκου και Οδυσσέα Ανδρούτσου. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Μιχαήλ Βήρλος: Αργείος. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και υπό
διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Α’ τάξι Υπαξιωματικών. - Μιχαήλ Θεονόπουλος: Αργείος. Επολέμησε επικεφαλής ιδίου στρατιωτικού σώματος ως αξιωματικός εις πολιορκίας Ναυπλίου, Τριπόλεως, κατά του Δράμαλη εις Δερβενάκια, κατά του Ιμπραήμ εις Πολιανή. Διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Π. Μαυρομιχάλη, Νικηταρά, Χατζή Χρήστου και Δ. Τσώκρη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Νικόλαος Γιαμόπουλος: Αργείος. Επολέμησε εις διαφόρους μάχας υπό τον Δ. Τσώκρην. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Απόστολος Νάσσης: Εκ Τάτσι του Δήμου Αλέας. Έπεσε μαχόμενος ενδόξως εις την μάχην της Γράνας, συμπολεμιστής του ήταν και ο υιός του Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος εις ηλικίαν 16 ετών. Ο φονευθείς διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τ σώκρη, εγκατέλειψε απροστατεύτας τρεις αδελφός, σύζυγο μητέρα και υιόν. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Αποστόλου Αποστολόπουλος: Εκ Τάτσι του Δήμου Αλέας. Έλαβε μέρος εις την επανάστασιν από ηλικίας 16 ετών, είδε ιδίοις όμμασι τον πατέρα του Απόστολον Νάσση να πίπτει μαχόμενος ενδόξως εις την μάχην της Γράνας. Εις τον ατομικόν φάκελλον του Αγωνιστού υπάρχει καταλόγιον ομοχωρίων του οι οποίοι επιβεβαιώνουν τον θάνατον ενυπογράφως. Ο Αγωνιστής ούτος έλαβε το όνομα Αποστολόπουλος εκ του επικρατήσαντος ως επωνύμου του μικρού ονόματος του ήρωος πατρός του. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Νικόλαος Αναστασιάδης (†1873): Αργείος. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Έλαβε προικοδότησι 26 δρχ., μετά θάνατον εγκατέλειψε δύο άρρενα και δύο θήλεα τέκνα επίσης και σύζυγον. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Γεώργιος Παπαδημητρίου Κατσαρός: Εκ Κάτω Μπέλεσι του Δήμου Λυρκείας. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Κωνσταντίνος Φασουλής: Εκ Λυρκείας. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Α’ τάξι Υπαξιωματικών.
- Αναστάσιος Κατεμής: Εκ Λιμνών. Επολέμησε εις Φρούριον Κορίνθου, κατά του Δράμαλη, εις Αθήνας υπό τον Γ. Λύκον και Κ. Δεληγιάννην. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
- Γεώργιος Ζούπας (1795-1866): Εξ Αχλαδοκάμπου. Επολέμησε ως στρατιώτης εις πολιορκία Τριπόλεως, εις Γράνα, εις Δολιανά, εις Ντερβένια Κορίνθου, εις πολιορκία Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη υπό τους Π. Ζαφειρόπουλον, Π. Νοταράν και Νικηταρά. Παρέμεινε εις την τάξιν του απλού στρατιώτου.
- Ανδρέας Ντούλιας (†1859): Αργείος. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Κατετάγη εις Β’ τάξιν Υπαξιωματικών.
- Ιωσήφ Καλαράς: Αργείος γέννημα και θρέμμα. Μοναχός επολέμησε ως επικεφαλής 20 ανδρών κατά του Δράμαλη, εις Μεγάλα Ντερβένια, εις φρούριον του Άργους, Αθήνας, εις πολιορκίαν Ναυπλίου αν και μοναχός με ίδιον ίππον με μεγάλη γενναιότητα και επληγώθη εις το στήθος και κεφαλή, διετέλεσε υπό τας διαταγάς του Δ. Τσώκρη, I. Κολοκοτρώνη, Π. Νοταρά, Δ. Πλαπούτα και Γ. Λύκον. Μετά την απελευθέρωσι απεσύρθη εις την ιεράν μονήν των Αγίων Αναργύρων Ερμιονίδος όπου εκοιμήθη το 1859. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Α’ τάξεως.
- Δημήτριος Ανδριανού Τσώκρης: Αργείος. Επολέμησε εις πολιορκία Ναυπλίου, κατά του Δράμαλη, εις Παναγία κατακεκρυμένη Άργους, όπου επληγώθη εις τον πόδα και μετ’ ολίγον απέθανε, είχε αδελφό του τον Μιχαήλ Τσώκρη επίσης αγωνιστή. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως.
Εκ παλαιοτέρων Μητρώων Υπαξιωματικών – Οπλιτών
- Παναγής Πορτοκάλης (†1856): Κάτοικος Κουτσοποδίου (καταγόμενος εκ Κυδωνιών Μ. Ασίας). Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς. Έλαβε επίσης μέρος εις την επανάστασι της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 εις Αθήνας υπό τον Δ. Καλλέργη. Κατετάγη εις Υπαξιωματικούς Β’ τάξεως. Εγκατέλειψε ορφανά 3 άρρενα και δύο θήλεα τέκνα και σύζυγον απροστάτευτους.
- Γεώργιος Μπουγιούκας: Αργείος. Αγωνιστής. Αγνώστων λοιπών στοιχείων.
- Ευθύμιος Μητρόπουλος: Αργείος. Αγωνιστής. Αγνώστων λοιπών στοιχείων.
- Πανάγος Σουρτοπάννης: Εξ Αχλαδοκάμπου. Επολέμησε ως στρατιώτης υπό τον Π. Ζαφειρόπουλο εις Γράνα και Βαλτέτσιον. Εφονεύθη το 1822 εις Άγιον Σώστη μαχόμενος κατά του Δράμαλη.
- Ιωάννης Τσατσαφούλης: Αργείος Αγωνιστής. Αγνώστων λοιπών στοιχείων.
- Δημήτριος Ντούνης: Αργείος Αγωνιστής. Αγνώστων λοιπών στοιχείων.
- Αναγνώστης Βασιλάκος: Αργείος Αγωνιστής. Αγνώστων λοιπών στοιχείων.
- Μήτρος Πορπυρός: Αργείος.
Εκ των Γενικών Αρχείων του Κράτους
- Αναστάσιος Τζαρδακλής: Εκ του φακέλλου Αριστείων Γ.Α.Κ.-Φ.3.
- Ανδριανός Βαϊκούσης: Εκ του φακέλλου Αριστείων Γ.Α.Κ.-Φ.3.
Μητρώα Αργείων Πολιτικώς Αγωνισθέντων
κατά τον Ιερόν Αγώνα
- Ιωάννης Περρούκας: Αργείος, Προεστός και μέλος της Φιλικής Εταιρίας κατά την τελευταίαν δεκαετία της Τουρκοκρατίας. Κατά την έκρηξι της ετταναστάσεως μαζί μετ’ άλλων προεστώτων και αρχιερέων το 1821 ερρίφθη ως όμηρος εις φυλακάς της Τριπόλεως, όπου λόγω των κακουχιών και βασάνων απέθανε ολίγον μετά την απελευθέρωσίν του γενόμενος εθνομάρτυς. Υπήρξε δια την πόλιν του Άργους σπουδαία προσωπικότητα και μεγάλος ευεργέτης της πόλεως.
- Μιχαήλ Κάββας (†1840): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, ως οπλαρχηγός και ιατρός. Προ της επαναστάσεως διέμενε εις Τρίπολιν ως Αρχίατρος των Βεζυρών, ολίγον προ της εκρήξεως της επαναστάσεως εφυλακίσθη υπό των Τούρκων και ηλευθερώθη ολίγον προ της αλώσεως της πόλεως. Ήτο μεμυημένος εις την Φιλικήν Εταιρίαν από το 1819 και διετέλεσε παραστάτης (βουλευτής) το 1824 Άργους. Εις την επανάστασιν προσέφερε ανεκτημήτους υπηρεσίας ως επίσης 33.038 γρόσια, μία οκά ασήμι, το διαμαντένιο του δακτυλίδιον για μισθούς 10 καραβιών αποσταλέντων εις Μεσολόγγιον.
Πιστοποιητικόν της εποχής εκείνης μαρτυρεί:
«Ο εν μακαρία τη λήξει Δόκτωρ Μιχαήλ Κάββας εκ της πόλεως του Άργους ως εκ των προκριτοτέρων αυτής διέπρεψε επί Τουρκίας, ως αρχίατρος της Πελοπονήσου εις πλησίον και πολλούς κατά καιρούς πασάδες αυτής, καταταχθείς εις τα μυστήρια της επαναστάσεως μας, υπήρξε εις των μετά ζήλου προσφερθέντων εις τας περί ταύτης προετοιμασίας και εις εκ των πρωτεργατών αυτής άμα εξερράγη, καταφρονήσας τα πάντα και αδράξας τα όπλα υπέρ της πατρίδος δι’ ανδρών θυσιών και κινδύνων, με την προσωπικήν του παρουσία εις την πολιορκία της Τριπολιτζάς και εις άλλας κρίσιμους περιστάσεις στρατιωτικώς και πολιτικώς θεωρείται ως εις των Αρχηγών της πολιτικής και εις των πληρεξουσίων βουλευτών, διαπρέψας ούτω καθ’ όλο το διάστημα του ιερού Αγώνος με πλήρη πατριωτισμόν, ζήλον και ακάματον προσπάθειαν και θυσίαν επίσης της καταστάσεως του, συνετέλεσε και ούτος μετά των λοιπών πατριωτών του, όλα τα αποτελέσματα των πυρκαΐών, λεηλασιών, και εν γένει δυστυχημάτων της πατρίδος του. Αποθανών δε εγκατέλειψε φαμελία εν δυστηχία ταύτων ως συμπολίτες του μακαρίτου και συναγωνιστών γνωρίζοντες εκ του πλησίον πιστοποιούμεν χάριν αληθείας και Δικαιοσύνης. Άργος 1845.
Θ. Κολοκοτρώνης Α. Λόντος
Π. Μαυρομιχάλης Α. Μεταξάς
Β. Χριστακόπουλος Κ. Δεληγιάννης
Χρήστος Βλάβης
Κατετάγη εις Β’ τάξιν πολιτικώς και στρατιωτικώς αγωνισθέντων.
- Δημήτριος Ν. Περρούκας: Αργείος. Υπηρέτησε τον αγώνα με πλείστας εκδουλεύσεις. Διετέλεσε Βεκίλης του Μωρέως παρά τη Υψιλή Πύλη, μέλος της Α’ Βουλής του Έθνους, γραμματεύς (υπουργός) Δικαστικών και Εσωτερικών. Κατά την έκκρηξι της επαναστάσεως, ευρίσκετο ως Βεκίλης εις την Κωνσταντινούπολή επειδή ηγέρθησαν υποψίαι εναντίον του υπό των Τούρκων, εφυγαδεύθη εις Πελοπόννησον. Διετέλεσε Σύμβουλος Επικράτειας το 1843, Γερουσιαστής και μέλος της Δ’ και Ε’ της Εθνοσυνελεύσεως και της τοιαύτης του 1843. Εδολοφονήθη εν Άργει εις την οικίαν του την 13.11.1891. Το Αρχείο του τηρείται εις το Ιστορικό Εθνολογικό Αρχείον. Κατετάγη εις τους Αγωνιστάς Β’ τάξεως.
- Ιωάννης Θ. Βλάσης: Αργείος. Προύχων του Άργους, προ της Επαναστάσεως ήτο εγκατεστημένος εις Σμύρνην, κατά την επανάστασιν ήλθε εις το Άργος και εθυσίασε την περιουσία του υπέρ του Αγώνος. Οι δύο υιοί του Θεόδωρος και Διονύσιος έπεσαν εις τον Αγώνα. Κατετάγη εις αγωνιστάς Δ’ τάξεως.
- Νικόλαος Οικονόμος: Αργείος. Δημογέρων και ιερεύς από του 1824 μέχρι και της ελεύσεως του Ιωάννου Καποδιστρίου, ικανός, τίμιος, ευσυνείδητος, απαράμιλλα γενναιότατος εις δυσχερής περιστάσεις της πατρίδος, ακραιφνής πατριώτης, άμισθος και εις τας οικονομικάς ανάγκας της πατρίδος προσέφερε και τον τελευταίον του οβολόν. Το βεβαιώνουν πλείστοι κάτοικοι του Άργους ενυπογράφως και ο δήμαρχος Άργους Θ. Καραμουτζάς. Διετέλεσε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και ιεραπόστολος αυτής, από το 1816 εγκατέλειψε το Άργος μεταβάς εις Βλαχίαν και Ρωσία όπου έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας δια του φοβερού όρκου. Παρευρεθείς εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας, επληγώθη τρεις φοράς. Απέθανε πενέστατος εγκαταλείψας απροστάτευτα τέκνα και σύζυγον. Βραδύτερον με απόφαση της ιερός συνόδου επροικοδοτήθη η οικογένειά του με 20 δρχ. Ούτος δεν απέβλεπε ποτέ εις το ατομικόν συμφέρον. Εις Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος μετείχαν ο Αργολίδας Κύριλλος, ο Κυνουρίας Διονύσιος ως πρόεδρος, ο Αττικής Νεόφυτος, ο Κυκλάδων Άνθιμος, Γραμματεύς ήτο ο Θεόκλητος Φαρμακίδης την 24.2.1836. Ο Αγωνιστής ιερεύς είχε διατελέσει και ιερεύς Α’ τάγματος πεζικού. Κατετάγη εις Δ’ τάξιν Αγωνιστών.
- Εμμανουήλ Βασιλειάδης: Στ’ τάξεως.
- Θεόδωρος Βλάσης: Αργείος (καταγόμενος εκ Κοτίτσης Σπάρτης). Υπηρέτησε πολιτικώς την επανάστασιν και προσέφερε σπουδαίας υπηρεσίας. Διετέλεσε μέλος της Φιλικής Εταιρείας, ενώ εις την αρχήν ήταν διατακτικός, προσεχώρησε εις την επανάστασι, διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης το 1822 προσενεγκών μεγάλας υπηρεσίας. Επίσης είχε τρεις υιούς οι οποίοι προσέφεραν σπουδαίας υπηρεσίας: α) Χρήστον Δ’ Δήμαρχον Άργους, β) Κωνσταντίνον ο οποίος προσέφερε 23.000 γρόσια το 1827 εις τον Αγώνα και γ) τον Ιωάννην ο οποίος είχε σπουδάσει ιατρός και επολιτεύθη βραδύτερον. Κατετάγη εις τους Αγωνιστάς Β’ τάξεως.
- Χρήστος Θ. Βλάσης: Αργείος. Υπηρέτησε την επανάστασιν πολιτικώς και προσέφερε πολλάς εκδουλεύσεις. Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και προεστός της πόλεως προ της ενάρξεως του Αγώνος, εχρημάτισε πληρεξούσιος εις όλας τας εθνικός συνελεύσεις της επαναστάσεως, μέλος ωσαύτως της προσωρινής διοικήσεως, γερουσιαστής και πρώτος Δήμαρχος Άργους (1835-1838). Κατετάγη εις τους Αγωνιστάς Δ’ τάξεως.
- Xαpάλαμπος Ν. Περρούκας: Αργείος. Υπηρέτησε καθόλον τον αγώνα στρατιωτικώς και πολιτικώς, διεκρίθη εις τους πολέμους κατά του Δράμαλη, συμμετείχε ενεργώς εις την επανάστασιν του 1821. Διετέλεσε πληρεξούσιος της Α’ Εθνοσυνελεύσεως, γερουσιαστής και το 1823 Υπουργός Οικονομικών. Κατετάγη εις Αγωνιστάς Α’ τάξεως.
- Αναννώστης Μακρυπουκάμισος: Εκ Πυργέλας Άργους. Προσέφερε σπουδαίας εκδουλεύσεις εις την επανάστασιν. Προσέφερε 25 κουβέλια κριθαριού την 8.5.1826 και 950 γρόσια εις το Εθνικόν Ταμείον. Διετέλεσε Βουλευτής το 1826 και πληρεξούσιος εις τας Εθνοσυνελεύσεις Άργους, Επιδαύρου, Τροιζήνος. Κατετάγη εις τους Αγωνιστάς Δ’ τάξεως.
- Νικόλαος Περρούκας: Αργείος. Δημογέρων του Άργους, και άλλοτε Βεκίλης (είδος Βουλευτού) της επαρχίας Άργους εις την Υψιλήν Πύλην είχε υιούς τον Ιωάννην, τον Χαράλαμπον και τον Δημήτριον, ένεκα των μεγάλων του Υπηρεσιών, κατετάγη εις την Γ’ τάξιν Αγωνιστών.
Παναγιώτης Πασχαλινόπουλος: Αργείος. Διετέλεσε Δημογέρων της πόλεως την 17.4.1821, μέλος της Φιλικής Εταιρείας εις την οποίαν προσέφερε 300 γρόσια, προσέφερε πλείστας υπηρεσίας εις την επανάστασιν. Ο υιός του Μιχαήλ Πασχαλινόπουλος διετέλεσε δήμαρχος του Άργους 1866-1870. Υπάρχει ατομικός φάκελλος Δημογέροντος άνευ Α.Μ. εις Ε.Β.Α.
Νικόλαος Ζεγκίνης: Αργείος. Ούτος διετέλεσε ταμίας ( ) και δημογέρων του Άργους επί Τουρκοκρατίας και επαναστάσεως του 1821 και μετά ταύτα Ειρηνοδίκης και συμβολαιογράφος. Προσέφερε πολλάς υπηρεσίας ως προεστός του Άργους εις τον Αγώνα, επί δε της Τουρκοκρατίας επροστάτευε τους Αργείους από τους δυσβάστακτους φόρους των τουρκικών Αρχών.
Δημογέροντες κατά την διάρκειαν της Επαναστάσεως κατά χρονικά διαστήματα από του 1828 – 1831 εκτός των αναφερομένων ήσαν:
Ο Θεόδωρος Μοθωνιός, Γ. Αλμπανόπουλος, Α. Καλογερόπουλος, γραμματεύς της Δημογεροντίας ο Ν. Κορδίας.
Αργείοι Αγωνισταί του 1821
Πληροφορίαι ληφθείσαι εκ διαφόρων Εγκυκλοπαιδειών
και άλλων Βοηθημάτων
Αθανάσιος Ασημακόπουλος – Καϋμένος: Αργείος. Υπηρέτησε στρατιωτικά και πολιτικά την Επανάστασιν. Είχε μυηθή εις την Φιλικήν Εταιρίαν, διετέλεσε μέλος της υπό τον Σταματέλον Αντωνόπουλον ιδρυθείσης καγκελαρίας του Άργους, εξώπλισε μετ’ αυτού τους Σπηλιοτόπουλους τους Αργείους και πριν ακόμη εκραγή επισήμως η επανάστασις εσχημάτισε το πρώτο στρατιωτικόν Σώμα. Εις το τείχος του Ξηριά προέταξε αντίστασι με 700 άνδρας περίπου κατά του Κεχαγιάμπεη τον Απρίλιον του 1821. Μαχόμενος εν συνεχεία εις το Μοναστήριον της Παναγίας του Βράχου ηναγκάσθη πληγωθείς να συνθηκολόγηση.
Σταματέλος Αντωνόπουλος (1795-1839): Αργείος. Υπηρέτησε την επανάστασι στρατιωτικώς και πολιτικώς, ούτος κατήγετο εκ Κοντίτσης του Ταϋγέτου. Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρίας, άμα τη εκρήξει της επαναστάσεως εξήγειρε τους χωρικούς περί το Άργος και εξηνάγκασε τους Τούρκους να καταφύγουν εις την πόλιν [Ναύπλιο]. Ο Σ. Αντωνόπουλος προητοίμασε ακολούθως την πολιορκία του Ναυπλίου και μετέσχε της πολιορκίας της Ακροκορίνθου. Κατά την επανάστασι εκπροσωπούσε την επαρχία Άργους εις την Β’ και Δ’ Εθνοσυνέλευσιν, μετά την λήξιν του Αγώνος υπηρέτησε ως δικαστής. Απέθανε εις ηλικίαν 80 ετών εν Ναυπλίω. Εις το τηρούμενον βιβλίον ποιότητος υποψηφίων δικαστών τηρουμένου υπό του Κυβερνήτου ανεφέρετο «ως Αργείος, αγαθός γέρων, φιλήσυχος, ευϋπόλυπτος και διελθών εντίμως τα διάφορα Υπουργήματα».
Ευάγγελος Δαλάκης (†1824): Αργείος. Υπηρέτησε την Επανάσταση μέχρι και το 1824, οπότε και έπεσε μαχόμενος εις Παλαιάς Πάτρας.
Ηλίας ή Λιάκος Θεοδωρόπουλος: Αργείος. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και επληγώθη το 1825 προ της Τριπόλεως μαχόμενος κατά των Αράβων του Ιμπραήμ.
Χατζηγιάννης Αθανασίου (†1870): Αργείος. Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας υπό τον Δ. Τσώκρην, Νικηταράν, Γενναίον Κολοκοτρώνην, Β. Πετμεζάν και Κανέλον Δεληγιάννην, απέθανε εν Άργει το 1870.
Δημήτριος Θεοφανόπουλος: Αργείος. Υπηρέτησε εις διαφόρους μάχας και υπό διαφόρους οπλαρχηγούς, προήχθη εις χιλίαρχον το 1825. Υπηρέτησε υπό τον Δ. Τσώκρην.
Ανδρέας Αλμπάνης: Αργείος. Υπηρέτησε εις το πλοίον του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη ως οπλοποιός εν Πελοποννήσω και Κρήτη.
Γιαννάκος Δαγρές: Εκ Καρυάς Λυρκείας. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις πολιορκία του Ναυπλίου, εις την πολιορκίαν της Τριπόλεως επικεφαλής 300 Αργείων και Μαντινέων φυλάττων την περιφέρειαν Τσιπιανών, εις την μάχην της Γράνας εις τον Μύτικαν τοποθετηθείς εις επιμέρους θέσεις και κινδυνεύσας συνετέλεσεν εις την μεγάλην νίκην. Εις την μάχην αυτήν εφονεύθη ο αδελφός του Αθανάσιος. Προ της επαναστάσεως ήτο κλέφτης. Έλαβε επίσης μέρος εις τας μάχας κατά του Δράμαλη. Διεκρίθη εις όλας τας μάχας δια την απαράμιλλον ανδρείαν του. Κατά την άλωσιν της Τριπόλεως εφόνευσε μετά τας ιδίας του τας χείρας τον τελευταίον Μωραγιάννην της Τριπόλεως Σωτηράκην Κουγιάν θεωρηθέντα ως προδότην της Φιλικής Εταιρείας προς τους Τούρκους. Εκ της ιδίας οικογένεια διέπρεψαν ως αγωνισταί οι Παναγιώτης, Σωτήριος και Κωνσταντίνος και ωνομάσθησαν λοχαγοί της φάλαγγος.
Ανδριανός Γρόσης ή Γκρόσιος: Εκ Γυμνού. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας υπό τον Δ. Υψηλάντην και Νικηταράν εις σημείωμα του στρατηγού Δ. Τσώκρη εις τον σωζόμενον αρχείον του υπό ημερομηνία 9.10.1824 επροτάθη δια τον βαθμόν του Υποχιλιάρχου.
Αναγνώστης Ζαφείρης (†1827): Έλαβε μέρος εις διαφόρους μάχας υπό τον Λύκον Χελιώτην. Μαχόμενος εις το Χαϊδάρι Αττικής ετραυματίσθη την 8.8.1826, κατά την εν Φαλήρω μάχην το 1827 έπεσε μαχόμενος εις Ανάλατον.
Μερκούριος Κάβρας (†1832): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, έλαβε μέρος εις την μάχην του Αγίου Σώστη και Χαϊδαρίου το 1826 έπεσε θύμα των εμφυλίων συρράξεων του 1832. Υπηρέτησε υπό τον Νικηταρά με τον οποίο συνεδέετο από την εποχήν όπου ευρίσκετο εις Ζάκυνθον εμπορευόμενος. Ο πατήρ του Ευθύμιος Κάβρας (†1820) προύχων του Άργους, έλαβε μέρος εις την επανάστασιν του 1769, εξηναγκάσθη δε μετά την αποτυχίαν ταύτης να αποδημήση εις Βενετίαν εις συγγενείς του, οπόθεν επανελθών, χάρις εις την προστασία παλαιού του φίλου τούρκου γαιοκτήμονα Κορινθίου Χουσέϊν Μπέη, εμυήθη το 1819 εις την Φιλικήν Εταιρείαν και διέθεσε αρκετά χρήματα υπέρ του σκοπού αυτής. Απέθανε προ της εκρήξεως της επαναστάσεως του 1821.
Ανδριανός Κλαδούρης: Εξ Άνω Μπέλεσι Λυρκείας. Ήτο πρωτοπαλλήκαρον του Γιαννάκη Δαγρέ. Το 1826 κατέλαβε τα χωρία Άνω και Κάτω Μπέλεσι και ημπόδιζε τους Αιγυπτίους του Ιμπραήμ να εισέρχονται εντός της Αργολίδος και να την λεηλατούν.
Αθανάσιος Βισβίκης: Αργείος. Υπηρέτησε υπό τον Δ. Τσώκρη καθ’ όλον τον αγώνα εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας. Μετά την απελευθέρωσι εγένετο λοχαγός της Φάλαγγας.
Μιχαήλ Κωνσταντίνου: Αργείος. Υπηρέτησε υπό τον Δ. Τσώκρην εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας, εις σημείωμα του Στρατηγού Δ. Τσώκρη υπό ημερομηνία 9.10.1824 προτείνεται δια τον βαθμόν του χιλίαρχου.
Ανανγώστης Αναγνωστόπουλος (†1825): Εξ Αχλαδοκάμπου. Προεστός. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον αγώνα, η δράσις του διαχωρίζεται εις δύο διαφόρου σημασίας περιόδους: α) Κατά τας αρχάς της επαναστάσεως, δυσπιστών φαίνεται ως προς την έκβασι του Αγώνος και εν πάσει περιπτώσει, δια να περισώση το χωρίον του από την εκ μέρους των τούρκων καταστροφήν, επέδειξε συμπεριφοράν τουρκόφιλον και επιπλέον έκρυψε εις την οικίαν του σημαίνοντος Τούρκους τους οποίους απέστειλε προς τον κατερχόμενον δια Κορίνθου και Άργους Κεχαγιάμπεη αφού απέσπασε από αυτούς την υπόσχεσι ότι οι χιλιάδες κατερχόμενοι Τουρκαλβανοί δεν θα διήρχοντο δια του Αχλαδοκάμπου, β) Όταν όμως 500 τούρκοι της Τριπόλεως μεταβαίνοντες εις Άργος δια να συνενωθούν με τον Κεχαγιάμπεη ελεηλάτησαν τον Αχλαδόκαμπον και προσπάθησαν να φονεύσουν τον Αναγνώστην ο οποίος μετεβλήθη εις φλογερόν αγωνιστήν, εξόχως συνετόν, και γενναίον εξακολουθών να μάχεται μέχρι του θανάτου του επισυμβάντος επί των ημερών του Ιμπραήμ το 1825 εις την καταστροφήν του Αχλαδοκάμπου.
Παναγής Δαλαμαναριώτης: Εκ Δαλαμανάρας. Υπηρέτησε ως ναυτικός και πυρπολητής Υδραϊκών πλοίων. Διεκρίθη το 1826 κατά την πυρπολικήν επίθεσιν του πλοιάρχου Θ. Μπρούσκου εις Φώκαιαν της Μ. Ασίας, έσωσε δια της ψυχραιμίας του το πλοίον από της επιθέσεως του Αυστριακού στολίσκου καταδιώκοντας τους Πειρατάς.
Ευστράτιος Δράμαλης (†1860): Αργείος. Υπηρέτησε καθ’ όλον τον Αγώνα εις διαφόρους μάχας. Έλαβε το προσωνύμιον Δράμαλης διότι ωμοίαζεν προς τον ομώνυμον Πασάν. Ηγωνίσθη υπό τον Θεόδωρον και Γενναίον Κολοκοτρώνην. Απέθανε εν Άργει το 1860.
Μαντάς, αγνώστου υικρού ονόματος, (†1822): Αργείος. Οπλαρχηγός, γεννηθείς εις Άργος. Έλαβε μέρος εις την πολιορκία του Ναυπλίου ένθα και εφονεύθη το 1822.
Παναγιώτης Ιωάννου: Αργείος. Υπηρέτησε υπό τον στρατηγό Δ. Τσώκρη εις διαφόρους μάχας και πολιορκίας, εις σημείωμα του στρατηγού υπό ημερομηνία 9.10.1824 προτείνεται δια τον βαθμόν του υποπλοιάρχου.
Αιγιάτλης (αγνώστου μικρού ονόματος): Αργείος. Υπηρέτησε υπό τον στρατηγόν Δημ. Τσώκρην, εις σημείωμα του στρατηγού υπό ημερομηνία 9.10.1824 προτείνεται δια τον βαθμόν του χιλίαρχου.
Εκ πληροφοριών – Εφημερίς «Τελέσιλα» 26.10.1930
Κωνσταντίνος Μούλος: Εκ Κουτσοποδίου, αναδειχθής εις αξιωματικόν της Φάλαγγας μετά την επανάστασιν.
Δημήτριος Πύρλας: Εκ Κουτσοποδίου, Αγωνιστής.
Παναγής Μούστος: Εκ Κουτσοποδίου, Αγωνιστής.
Ανδρέας Ζεγκίνης: Αργείος. Έλαβε μέρος εις την επανάστασιν ως οπλαρχηγός, το 1824 προήχθη εις Ταξίαρχον.
Ιωάννης Ν. Ζεγκίνης (1817-1864): Αργείος. Έλαβε μέρος εις την επανάστασιν περί το τέλος προφανώς, διεκρίθη όμως εις επανάστασιν της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, ως λοχαγός του πεζικού.
Αναστάσιος Αναγνωστόπουλος (†1825): Εξ Αχλαδοκάμπου. Έλαβε μέρος εις πολλάς μάχας διακριθείς δια την ανδρείαν του. Το 1823 προήχθη εις Υποχιλίαρχον, κατά δε τον εμφύλιον πόλεμον του 1825, εις μίαν σύρραξιν εφονεύθη υπό των ανδρών του Γ. Καραϊσκάκη.
Αγγελής Χρήστου Κλειώσης (1943-2015)
Ο Αγγελής Χρήστου Κλειώσης γεννήθηκε το 1943 στο Άργος Αργολίδας και ήταν ο πρώτος από 5 αδέλφια. Υπηρέτησε στο Λιμενικό Σώμα αρχικά ως αξιωματικός και στη συνέχεια εισήχθη στη σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος όπου συνέχισε την καριέρα του φτάνοντας τον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου. Παράλληλα σπούδασε και αποφοίτησε από τη σχολή Πολιτικών Επιστημών της Παντείου ενώ υπήρξε ενεργό μέλος του Συνδέσμου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και άλλων πολιτιστικών συλλόγων.
Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του (1992-1993) υπήρξε λιμενάρχης Ναυπλίου όπου κλήθηκε να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα όπως το θέμα του βιολογικού καθαρισμού της πόλεως και την διάσωση του μικρού τότε Βασίλη Δοσούλα στο ατύχημα στο Τολό που συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Αποστρατεύθηκε από τη θέση του Διευθυντή Ναυτικών Μητρώων του ΥΕΝ στον Πειραιά.
Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του είχε ασχοληθεί με ζητήματα τοπικής ιστορίας του Άργους και είχε συντάξει το έργο «Αργείων Βασιλέων Μέλαθρον, Λύκαυγες – Λυκόφως», που αφορά στην γενεαλογία των αρχαίων βασιλέων του Άργους ενώ κατά καιρούς δημοσίευσε μελέτες για ζητήματα της ιστορίας του Άργους, ενώ δεν προλαβε να δημοσιεύσει την εργασία του σχετικά με τους αγωνιστές του 1821 της επαρχίας του Άργους.
Απεβίωσε το 2015 σε ηλικία 71 ετών αφήνοντας πίσω 4 τέκνα, τον Χρήστο, την Σοφία, τον Δημήτριο και την Μαρία Πατρικία.
Διαβάστε ακόμη:
- Αγωνιστές Επαρχίας Άργους το 1821, από το βιβλίο του Οδυσσέα Κουμαδωράκη, «Άργος το πολυδίψιον» Εκδόσεις Εκ Προοιμίου, Άργος 2007.