Με πρόσχημα – άλλοθι την ανεξέλεγκτη διασπορά του κορονοϊού στην Τουρκία, η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προχωρά πέραν της επιθετικής ρητορικής του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και απειλεί ανοικτά μια από τις πιο σίγουρες πηγές εισοδήματος για την χειμαζόμενη τουρκική οικονομία: Τον τουριστικό κλάδο. Πρόκειται καταφανώς για την οργανωμένη ρωσική απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ουκρανία, κυρίως όμως την πώληση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων Bayraktar. Κι όλα αυτά τις παραμονές των ημερομηνιών που εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες ξεκινούν και επισκέπτονται τουρκικά θέρετρα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές…
Από το defence-point.gr
Το επιχειρησιακό αρχηγείο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού αποφάσισε να αναστείλει την εναέρια κυκλοφορία με Τουρκία και Τανζανία, δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα. Διευκρίνισε ότι οι πτήσεις προς αυτές τις χώρες θα ανασταλούν από τις 15 Απριλίου μέχρι την 1η Ιουνίου, αναφέρει το RIA Novosti.
“Αποφασίσαμε να περιορίσουμε τις τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις από ρωσικά διεθνή αεροδρόμια προς και από την Τουρκία, από τις 15 Απριλίου μέχρι την 1η Ιουνίου. Εξαιρούνται οι προορισμοί που απαιτούνται για [τη ρωσική] συμμετοχή στην κατασκευή της πυρηνικής μονάδας στο Ακούγιου και την απομάκρυνση Ρώσων πολιτών που είναι σε διακοπές στην Τουρκία. Επίσης διατηρούνται δυο πτήσεων την εβδομάδα από Μόσχα-Κωνσταντινούπολη σε αμοιβαία βάση”.
Υπενθυμίζεται, ότι η επικεφαλής του Rospotrebnadzor, Άννα Πόποβα προειδοποίησε για απότομη αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της μόλυνσης από κοροναϊό στην Τουρκία. Μέσα σε λίγες εβδομάδες “η συχνότητα εμφάνισης στη χώρα αυξήθηκε κατά 3,5-4 φορές”. Σημείωσε επίσης ότι τα περισσότερα από τα νέα στελέχη του κορονοϊού εισέρχονται στη Ρωσία από την Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, οι αναγνώστες της εφημερίδας Vzglyad στο Telegram εξέφρασαν τη στάση τους για την αναστολή των αεροπορικών υπηρεσιών με την Τουρκία. Το 64% των ψηφοφόρων στήριξε αυτή την απόφαση, το 9% αντιτάχθηκε στην αναστολή των πτήσεων, ένα άλλο 27% ανέφερε ότι δεν ενδιαφέρεται.
Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Θανάσης Αυγερινός, μετέδωσε:
Η Ρωσία διακόπτει όλες τις αεροπορικές συνδέσεις, κανονικές και έκτακτες (τσάρτερ), με την Τουρκία κατά το διάστημα από 15 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου με περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης. Αυτό ανακοίνωσε η αρμόδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα.
«Αποφασίσαμε να περιορίσουμε την τακτική και έκτακτη αεροπορική σύνδεση, που πραγματοποιείται από τα ρωσικά διεθνή αεροδρόμια προς και από αεροδρόμια της Τουρκικής Δημοκρατίας», είπε η Τ. Γκόλικοβα εξαιρώντας μόνο τις απαιτούμενες ειδικές πτήσεις για τη λειτουργία της εταιρείας «Holding Titan-2», η οποία κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου, τις πτήσεις για την απομάκρυνση των Ρώσων τουριστών, που ήδη κάνουν τις διακοπές τους στην Τουρκία.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα διατηρηθούν μόνον στη βάση της αμοιβαιότητας δύο τακτικές πτήσεις μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αντίστοιχες αναφορές σε σχέση με την τουρκική πρωτεύουσα.
Η Ρωσίδα αντιπρόεδρος δήλωσε ότι επίσης διακόπτονται οι πτήσεις προς την Τανζανία και υπογράμμισε ότι «με τον πλέον προσεκτικό τρόπο θα παρακολουθούμε την κατάσταση και εφόσον αυτή σταθεροποιηθεί, τότε θα ενημερώσουμε άμεσα τους πολίτες μας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τουριστικά πακέτα προς αυτά τα δύο κράτη».
«Συνιστάται στους τουριστικούς πράκτορες της Ρωσία να διακόψουν τη δραστηριότητά τους ως προς την πώληση πακέτων για ταξίδια στην Τουρκία» για το προαναφερθέν διάστημα με σκοπό την αποφυγή της εισαγωγής στη Ρωσία της νέας παραλλαγής του ιού.
Νωρίτερα η επικεφαλής της συναρμόδιας υπηρεσίας για την προστασία των καταναλωτών Άννα Ποπόβα δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ ότι η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού είναι κυρίαρχη στο έδαφος της Τουρκίας και έχει καταγραφεί και στις 81 επαρχίες της.
Ωστόσο, παρατηρητές στην Αθήνα αφήνουν να εννοηθεί ότι η απόφαση αυτή της Μόσχας ίσως να μην είναι τυχαία μετά και τις σαφέστατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, με αφορμή την πρόθεση της Τουρκίας να αναμειχθεί στο ζήτημα της Ουκρανίας.