Αρκετοί θάνατοι αναφέρθηκαν σε μια ακόμη ημέρα αναταραχής στο Ιράν, ενώ για ακόμα μια μέρα γυναίκες και άνδρες ξεχύθηκαν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν τις ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας.
Από την ιστοσελίδα Al-Monitor | Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022
Σφαίρες, δακρυγόνα, συμπλοκές και λοκντάουν από τις επιχειρήσεις έφεραν πολλές ιρανικές πόλεις σε ακινησία το Σάββατο, καθώς η χώρα συγκλονίστηκε από έναν ακόμη γύρο διαδηλώσεων που ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της Μάσα Αμίνι.
Στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, σε σημεία-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων που οδηγούν στο παραδοσιακό Μεγάλο Παζάρι, σημειώθηκαν συγκρούσεις. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προτού δεχθούν επίθεση από τα ΜΑΤ. Βίντεο από τις ίδιες τοποθεσίες έδειχναν επίσης διαδηλωτές να αποκλείουν δρόμους, ενώ ένα τεράστιο σύννεφο καπνού υψωνόταν από ένα περίπτερο της αστυνομίας που φέρεται να πυρπολήθηκε.
«Αυτό δεν είναι απλά μια διαμαρτυρία, είναι μια πραγματική επανάσταση», φώναζαν κάποιοι. Άλλοι ακούστηκαν να φωνάζουν κατά του γιου του Χαμενεΐ, Μοτζταμπά, εκφράζοντας την προσδοκία ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα ανατραπεί πριν συντελεστεί η διαδοχή, και ο γιός του σημερινού ανώτατου ηγέτη του Ιράν διαδεχθεί τον πατέρα του.
Στην κουρδική πόλη Σανάντατζ, σύμφωνα με πολλαπλές αντικυβερνητικές πηγές και βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο, σημειώθηκαν τα χειρότερα επεισόδια, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινά πυρομαχικά. Σε μια διαδήλωση, ο Ντάριους Αλιζαντέχ, οδηγός, πυροβολήθηκε θανάσιμα γιατί κόρναρε σε ένδειξη συμπαράστασης υπέρ των διαδηλωτών. Αναφέρεται επίσης ο θάνατος ενός εφήβου, ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν σε πέντε τον αριθμό των νεκρών από τις σημερινές ταραχές στην πόλη. Άλλα βίντεο έδειχναν οργισμένους διαδηλωτές να ξυλοκοπούν και να καταδιώκουν κάποιο ανώτερο στέλεχος της διαβόητης πολιτοφυλακής Basij, η οποία συμμετέχει ενεργά στη εντεινόμενη καταστολή.
Η συντηρητική πόλη Μασχάντ ήταν επίσης ο τόπος πολλών περιστατικών βίαιης καταστολής, από την επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε μια έγκυο και τον ξυλοδαρμό μιας άλλης με κλομπ, μέχρι την
Βίντεο από την ίδια πόλη έκαναν το γύρο του κόσμου με μια γυναίκα πυροβολημένη και ξαπλωμένη στο δρόμο περιτριγυρισμένη από ουρλιάζοντες συμπολίτες της. Παρέμενε ασαφές αν είχε χάσει τη ζωή της, αλλά σε πολλούς Ιρανούς η στιγμή που καταγράφηκε παρουσίασε ομοιότητες με την τραγική και εμβληματική στιγμή του θανάτου μιας άλλης διαδηλώτριας, της Νένα Αγιά-Σουλτάν, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2009.
Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από πανεθνικά καλέσματα και παρά τις αλλεπάλληλες διακοπές λειτουργίας του διαδικτύου από την κυβέρνηση, που προσπαθεί να εμποδίσει τη ροή της πληροφόρησης και της επικοινωνίας. Ταυτόχρονα απεργίες και λοκντάουν χτύπησαν την δημοφιλή αγορά χαλιών της Τεχεράνης, καθώς και το επιχειρηματικό κέντρο Λαλεχζάρ. Καταστήματα σε πολλές άλλες επαρχιακές πρωτεύουσες έκλεισαν επίσης ως πράξη πολιτικής ανυπακοής.
Διαδηλώτριες εναντίον του προέδρου
Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, εκφωνούσε μια πύρινη ομιλία στο πανεπιστήμιο Αλ-Ζάρχα της Τεχεράνης, όπου μόνο γυναίκες συμμετείχαν. Για άλλη μια φορά συνέδεσε τις ταραχές με τον ξένο παράγοντα.
Έξω από την αίθουσα της ομιλίας, βίντεο έδειχναν φοιτήτριες να βγάζουν μαντίλες και να φωνάζουν «οι κληρικοί πρέπει να εξαφανιστούν», επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα για την ανατροπή του θεοκρατικού κατεστημένου.
Ο Ραΐσι επαίνεσε τους Ιρανούς φοιτητές για την «επαγρύπνησή» τους στην εξουδετέρωση εχθρικών συνωμοσιών. Στις πρόσφατες διαμαρτυρίες πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες, της λεγόμενης Γενιάς Ζ, έκαψαν τις μαντίλες τους σε πανεπιστημιουπόλεις, σχολικές αυλές και σε δρόμους, τσαλαπατώντας πορτρέτα του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.
Αύξηση του αριθμού των νεκρών
Τουλάχιστον 19 ανήλικοι συγκαταλέγονται στους 185 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (IHR) που έχει ως έδρα της το Όσλο, και καταγράφει τους θανάτους κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων ταραχών. Οι ιρανικές αρχές αρνούνται ότι σκότωσαν τους διαδηλωτές, υποστηρίζοντας ότι οι αστυνομικές δυνάμεις φέρουν «μη θανατηφόρα όπλα».
Σε ορισμένες από τις πρόσφατες μεταδόσεις των κρατικών μέσων ενημέρωσης που σκοπό έχουν να αποδώσουν αυτούς τους θανάτους σε άλλα αίτια, μια γυναίκα παρουσιάστηκε μπροστά στις κάμερες την Παρασκευή, ανακοινώνοντας ότι η κόρη της, Σαρίνα Εσμαϊλζαντέχ, δεν σκοτώθηκε αλλά αυτοκτόνησε. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι έχασε τη ζωή της εξαιτίας σοβαρών χτυπημάτων που είχε από κλομπ στο κεφάλι.
Πολλοί Ιρανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησαν σοβαρά την κυβερνητική εκδοχή. Μετά από έρευνα σε βίντεο που είχε αναρτήσει νωρίτερα η Σαρίνα Εσμαϊλζαντέχ στα προσωπικά προφίλ που διατηρούσε στο YouTube και στο Telegram, διαπίστωσαν μεγάλες διαφορές μεταξύ της συνεντευξιαζόμενης και μιας άλλης γυναίκας που, όπως ισχυρίστηκαν, ήταν πράγματι η μητέρα της.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Αλί Σαφριζαντέχ, δικηγόρος της οικογένειας ενός 14χρονου αγοριού, κοινοποίησε στο διαδίκτυο αντίγραφο του επίσημου πιστοποιητικού θανάτου του αγοριού, το οποίο υποστήριζε ότι πέθανε από σφαίρα στο κεφάλι.
«Μην αποδώσετε τον θάνατο σε κάποια ‘αυτοκτονία’ ή ‘υποκείμενη κατάσταση υγείας’», προειδοποίησε ειρωνικά τις ιρανικές αρχές.
μετάφραση: ardin-rixi.gr