Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος 7 Νοεμβρίου 1917 η νικηφόρα επέλαση του Sir Edmund Allenby’s στη Γάζα
Άλλες συνθήκες, άλλοι στόχοι, άλλο το ιστορικό και διεθνές πλαίσιο, ίδια όμως η βία και τα θύματα, κυρίως μεταξύ των αμάχων.
Με αφορμή τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, πέρα από τις στρατιωτικές, τις πολιτικές και διπλωματικές, κυρίως όμως, τις δραματικές ανθρωπιστικές διαστάσεις που λαμβάνει (εξαιτίας της απόφασης του μεν Ισραήλ να «τελειώνει» με τη Χαμάς χωρίς να υπολογίζει το κόστος, της δε Χαμάς να εκμεταλλευτεί πολιτικά αυτήν την πλευρά), υπάρχει και η …ιστορική.
Η Γάζα αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πεδία μαχών κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των οθωμανικών δυνάμεων που κατείχαν έως τότε την Παλαιστίνη και των Βρετανών που πολεμούσαν έχοντας στο πλευρό τους και ένα σημαντικό τμήμα των αραβικών φυλών (οι περισσότεροι γνωρίζουν, κυρίως από την επική κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας του, τον Λόρενς της Αραβίας).
Για την εκδίωξη των Τούρκων από την ισχυρά οχυρωμένη με φρουρά που διοικούσαν Γερμανοί ανώτατοι αξιωματικοί Γάζα, οι Βρετανοί με τους Άραβες συμμάχους τους χρειάστηκε να δώσουν τρεις μάχες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ώσπου στις 7 Νοεμβρίου του 1917 (με βάση το νέο ημερολόγιο, την ίδια μέρα με την κατάληψη των χειμερινών ανακτόρων στη Ρωσία που οριστικοποίησε την επικράτηση των Μπολσεβίκων!) κατάφεραν να διασπάσουν τις αμυντικές γραμμές των αμυνομένων και να καταλάβουν την πόλη.
Για να έχουμε μία ιδέα των τεράστιων μεγεθών δυνάμεων που εναπλάκησαν, οι επιτιθέμενοι διέθεταν περίπου 200.000 άντρες και άφθονα πυροβόλα ενώ οι αμυνόμενοι λίγους παραπάνω από 100.000 άντρες, ισχυρές αμυντικές γραμμές με πυροβόλα και πολυβόλα.
Η μάχη διήρκεσε από τις 26 Οκτωβρίου όταν ξεκίνησε ένας ανελέητος βομβαρδισμός των οθωμανικών οχυρώσεων ως τις 7 Νοεμβρίου που έληξε με την πλήρη επικράτηση των Βρετανών.
Υπολογίζεται ότι οι απώλειές τους ήταν λίγοι περισσότεροι από 14.000 άντρες, νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι. Αναφέρονται όμως και χιλιάδες νεκροί Παλαιστίνιοι, πιθανότατα άμαχοι. Άλλες συνθήκες, άλλοι στόχοι, άλλο το ιστορικό και διεθνές πλαίσιο, ίδια όμως η βία και τα θύματα, κυρίως μεταξύ των αμάχων.
*Δρ Ιστορίας των Βαλκανίων
1 ΣΧΟΛΙΟ
Το ατομικό όπλο του μεσαίου τούρκου αξιωματικού που παρατηρεί με τις διόπτρες, πρέπει να ήταν κατά πάσα πιθανότητα, το γερμανικό para-bellum, στο οποίο προσαρμόζονταν και κοντάκι για χρήση σαν τυφέκιο!