Η ανάδυση ενός όλο και πιο εχθρικού κόσμου και η διάβρωση της εμπιστοσύνης στις εθνικές κυβερνήσεις ωθούν τους λαούς της Ευρώπης και τα πρώην ευρωσκεπτικιστικά κόμματα να ζητούν μια ισχυρή και προστατευτική Ένωση.
Από την Isabelle Lasserre – Le Figaro 28/5/2024
Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωεκλογές προκαλούν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στους πληθυσμούς των χωρών της ΕΕ. Είναι η πρώτη φορά που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τόσο ισχυρή άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων. Αλλά είναι επίσης η πρώτη φορά που βλέπουμε το βαθμό στον οποίο τα κόμματα αυτά έχουν αλλάξει. Από εχθρικά προς την Ευρώπη, έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν εκστρατεία στα χρώματα της σημαίας με τα αστέρια. Δεν θέλουν πλέον να εγκαταλείψουν την ΕΕ ή να εγκαταλείψουν το ευρώ: οι «exiters» έχουν γίνει outsiders. Η πλειονότητά τους είναι επίσης υπέρ του ΝΑΤΟ, και ορισμένοι ζητούν ακόμη και έναν ευρωπαϊκό στρατό. Υπερασπίζονται το κοινοβουλευτικό σύστημα και τις ελευθερίες. Εν ολίγοις, δεν θέλουν πλέον να ανατρέψουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Αντί να γκρεμίσουν την Ευρώπη, στοχεύουν τώρα να την αλλάξουν, να την κάνουν πιο αποτελεσματική και πιο προστατευτική. Η λαϊκιστική επανάσταση αργοπεθαίνει με την «κανονικοποίηση» των πολιτικών της κομμάτων. Η έλξη της Ευρώπης, που γίνεται όλο και πιο ισχυρή και σταθερή σε όλες τις χώρες της Ένωσης, δεν τους χαρίστηκε. Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της συναρπαστικής έρευνας που διεξήγαγε το Ίδρυμα Πολιτικής Καινοτομίας στις 27 χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η προσήλωση των Ευρωπαίων ψηφοφόρων στην Ευρώπη και τους θεσμούς της
Το πρώτο χτύπημα ήρθε με το Brexit, για το οποίο πολλοί λυπούνται και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ήταν μια αποτυχία. Στη συνέχεια, η οικονομική, η μεταναστευτική και η υγειονομική κρίση επέτειναν την τάση. Έκτοτε, η γεωπολιτική κατάσταση ενίσχυσε περαιτέρω την προσκόλληση των Ευρωπαίων ψηφοφόρων όλων των πολιτικών πεποιθήσεων στην Ευρώπη και τους θεσμούς της. Πριν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλους εκείνους που αισθάνονταν ότι οι ελευθερίες τους περιορίζονταν και οι περιορισμοί τους αυξάνονταν. Σήμερα, παρουσιάζεται ως καταφύγιο από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, ως θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να σταθεί κανείς απέναντι στις γεωπολιτικές καταιγίδες. Η έλευση ενός όλο και πιο εχθρικού κόσμου, όπου κυριαρχεί η αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, αντικαθιστά την εθνική απόσυρση με την ευρωπαϊκή απόσυρση.
Στην κορυφή του καταλόγου των χωρών που οι Ευρωπαίοι θεωρούν ως τις πιο ανησυχητικές είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και το Ιράν. Σύμφωνα με την πλειονότητα των ψηφοφόρων, ευθύνονται για την κατάρρευση του μοντέλου, ίσως απατηλού, που μετέφεραν οι υποσχέσεις της παγκοσμιοποίησης: εμπορική ανάπτυξη που θα οδηγούσε σε παγκόσμιο πλουτισμό, θα αποτελούσε πηγή διαρκούς ειρήνης και εγγυητή ενός δημοκρατικού μοντέλου σε πλήρη ανάπτυξη.
Αλλά ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 που ευθύνεται πιο άμεσα για τη μετατόπιση των ευρωπαϊκών συναισθημάτων των ψηφοφόρων και, ως εκ τούτου, για τη μεταμόρφωση των πολιτικών κομμάτων. Όχι μόνο τα τρία τέταρτα από αυτούς βλέπουν πλέον τη Ρωσία ως απειλή, αλλά η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συγκαταλέγεται μεταξύ των δύο πρώτων λόγων για να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές. Συχνά πριν από την οικονομική κρίση. Η εισβολή στην Ουκρανία αύξησε την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αναγκάζοντας τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των λαϊκιστών, να αναγνωρίσουν ότι ο πλανήτης είναι ένα επικίνδυνο μέρος και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της ιστορίας. Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι πίστευαν στην αιώνια ειρήνη στην ήπειρο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θυμήθηκαν τον πόλεμο. Σήμερα, το 60% των Ευρωπαίων φοβάται έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, ποσοστό που αυξάνεται κατακόρυφα.
Ο φόβος που προκαλεί το νέο γεωπολιτικό πλαίσιο επιτείνεται από την ανησυχία για την αδυναμία των κυβερνήσεων να ανταποκριθούν στις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι. Οι αμφιβολίες για την ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις εχθρικές δυνάμεις της ηπείρου μεταφράζονται σε αίτημα για περισσότερη ευρωπαϊκή δημόσια εξουσία. Πρόκειται για ένα νέο γεγονός: καθώς η εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις διαβρώνεται, η δημοτικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών αυξάνεται. Η τάση αυτή είναι ακόμη πιο έντονη στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, οι οποίες βλέπουν την ΕΕ ως εγγυητή του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ελευθεριών.
Αυτή η νέα ζήτηση για την Ευρώπη, βασισμένη στον πραγματισμό, μετατοπίζεται επίσης προς το ΝΑΤΟ όσον αφορά την ασφάλεια, μεταξύ άλλων και μεταξύ των ψηφοφόρων των λαϊκιστικών κομμάτων. Το 2019, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Συμμαχία είναι «εγκεφαλικά νεκρή». Πέντε χρόνια και έναν μεγάλο πόλεμο αργότερα, θεωρείται ως η μόνη αξιόπιστη αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ήπειρο. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν πλέον να έχουν να επιλέξουν μεταξύ της ΕΕ και του κράτους τους. Πιστεύουν πλέον ότι οι δράσεις της Ευρώπης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ζητημάτων που ξεπερνούν τις δυνατότητες των κυβερνήσεών τους.
Τα πολιτικά κόμματα εξελίσσονται επίσης υπό την πίεση των πολιτών. Υπό την επιρροή τους, ορισμένα λαϊκιστικά κόμματα αναγκάστηκαν να μετριάσουν τη φιλορωσική ρητορική τους, ενώ άλλα αναγκάστηκαν να σκληρύνουν τη στάση τους όσον αφορά την προστασία των συνόρων. Σύμφωνα με το Fondapol, το 86% των Ευρωπαίων επιθυμεί αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των εκλογικών κινήτρων τους.
Τζόρτζια Μελόνι, το σύμβολο
Από τη δεκαετία του 2000, λαϊκιστικά κόμματα άρχισαν να συμμετέχουν σε συνασπισμούς πλειοψηφίας, διακηρύσσοντας παράλληλα την προσήλωσή τους στην ΕΕ, όπως για παράδειγμα στην Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Αλλά στην ήπειρο, είναι αναμφίβολα η Τζόρτζια Μελόνι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, που συμβολίζει καλύτερα τη μεταμόρφωση των Ευρωπαίων λαϊκιστών υπό το βάρος των γεωπολιτικών σοκ. Κάποτε φημισμένη για την προτίμησή της προς τη Ρωσία, έχει γίνει μία από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες της Ουκρανίας. Πολύ σκληρή στο μεταναστευτικό, αναγκάστηκε να μετριάσει τη στάση της στο θέμα αυτό. Έχει επίσης εγκαταλείψει την ευρωσκεπτικιστική ρητορική που υποστήριζε την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ. Αυτός ο επαναπροσανατολισμός της ιταλικής λαϊκιστικής δεξιάς υποκινήθηκε από την ανάγκη σεβασμού των φιλοευρωπαϊκών και ατλαντιστικών θέσεων της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Αλλά υποκινήθηκε επίσης από την αναζήτηση ενός πιο ενεργού ρόλου στη διεθνή σκηνή.
Αυτό είναι που ο Thibault Muzergues, ερευνητής του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου, αποκαλεί «μετα-λαϊκισμό» σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε από τις Éditions de l’Observatoire. Ο πολιτικός επιστήμονας προβλέπει «το τέλος της μεγάλης λαϊκιστικής αναστάτωσης της δεκαετίας του 2010». Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συμβολίζει αυτή την ομαλοποίηση του λαϊκισμού, συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας δεξιάς, που γεννιέται από ένα πάντρεμα μεταξύ της πρώην ακροδεξιάς και της πρώην κεντροδεξιάς. Αντιπρότυπο και πρόδρομος, το ιταλικό παράδειγμα κάνει ακόμη και την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν να μοιάζει με ξεπερασμένο πείραμα…