Αρχική » Κόμμα Κασιδιάρη: Καμουφλαρισμένος Ναζισμός

Κόμμα Κασιδιάρη: Καμουφλαρισμένος Ναζισμός

από Γιάννης Ξένος
Κασιδιάρης: Διάγγελμα ίδρυσης νέου κόμματος Ελλήνων - YouTube

Του Γιάννη Ξένου

Η δημοσκοπική πτώση του Σύριζα και η συνθήκη μονοπολισμού (που μπορεί να είναι και συγκυριακή) που επικρατεί δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για δημιουργία κάθε είδους πολιτικού σχήματος. Η αντικειμενική πραγματικότητα ότι υπάρχει πολιτικό κενό και η αβάσιμη ελπίδα ότι θα γίνουν τους επόμενους μήνες εκλογές ωθούν πολλούς να κινηθούν πολιτικά, ξεκινώντας πολιτικές ζυμώσεις ή  ανακοινώνοντας σχήματα.  

Μέσα σε αυτούς και ο Ηλίας Κασιδιάρης που ανακοίνωσε ότι ξεκινά νέο κόμμα µε κεντρικό σύνθημα το ανδρεοπαπανδρεϊκό «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Φορώντας το κοστούμι του και μπροστά σε βιβλιοθήκη µε δερματόδετους τόμους, παρουσίασε το σοβαρό του πρόσωπο. Επιτέθηκε στη ΝΔ που εξαπάτησε τον πατριωτισμό των ψηφοφόρων της και στον «Χριστέμπορο» Βελόπουλο. Το κύριο θέμα που απασχόλησε το μήνυμά του είναι ο κίνδυνος της παράνομης μετανάστευσης. Απέφυγε να αναφερθεί σε ιδεολογικά ζητήματα και στο ναζιστικό του παρελθόν και κάλεσε τους Έλληνες σε συστράτευση για τη σωτηρία και την αναγέννηση της πατρίδας. Ο Κασιδιάρης έβαλε κοστούμι και προσπαθεί να αποτινάξει το ναζιστικό του προφίλ για να καλύψει το κενό στον ακροδεξιό χώρο που άφησε η Χρυσή Αυγή και δεν μπορεί να καλύψει ο Βελόπουλος. Αλλά λέιζερ που να αφαιρεί τη σβάστικα από το μπράτσο δεν γνωρίζουμε αν χρησιμοποίησε.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Η Αντιτρομοκρατική «αναλαμβάνει» τη Χρυσή Αυγή

Ο Κασιδιάρης έκανε την κίνηση που ο ακροδεξιός χώρος ανέμενε εδώ και χρόνια. Ο ελληνικός ακροδεξιός χώρος, προσκολλημένος περισσότερο στην Χούντα και πολύ λιγότερο στον ναζισμό, ποτέ δεν αντιμετώπισε με συμπάθεια τον «Φύρερ» Νίκο Μιχαλολιάκο με το τόσο Βαλκάνιο σουλούπι. Αντιθέτως, ο Κασιδιάρης είναι πιο κοντά στα στάνταρ του χώρου. Ξεχνούν (οι οπαδοί του, καθώς και διάφοροι επικοινωνιολόγοι που του φιλοτεχνούν το νέο προφίλ) ότι ο Κασιδιάρης είναι ιδεολογικό τέκνο του Μιχαλολιάκου και το τατουάζ με τη σβάστικα στο μπράτσο δεν ήταν κάποια «νεανική τρέλα», αλλά θέμα βαθιάς ιδεολογικής πίστης. Να ταχθεί ο Κασιδιάρης κατά του «αρχηγού» Μιχαλολιάκου και της Οργάνωσης ήταν γι’ αυτόν κάτι πολύ δύσκολο.

Γι’ αυτό και πριν λίγους μήνες έκανε την ύστατη προσπάθεια να παραμείνει στην Χρυσή Αυγή, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της. Πρότεινε συνέδριο ανασύνταξης της Χρυσής Αυγής (δημοσιεύτηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών – 22/5/20) και ζητούσε με φωτογραφικό τρόπο να προταθεί ως μόνος υποψήφιος («εκλέγεται ο υποψήφιος που έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις του κινήματος από το 2012 μέχρι σήμερα»). Προόριζε ρόλο επίτιμου αρχηγού για τον Μιχαλολιάκο («τιμητικό τίτλο του Αρχηγού κατέχει δια παντός και αποκλειστικά ο ΝΓΜ») και του ζήτησε να δώσει την σκυτάλη στην νεότερη ηλικιακά ομάδα στελεχών (δηλαδή στον ίδιο). Πρότεινε ακόμα να αλλάξει το όνομα του Κόμματος και από το ναζιστικής εμπνεύσεως: «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» να μετονομαστεί στο «Ελληνική Συμμαχία – Χρυσή Αυγή» και την μετατροπή της σε σύγχρονο ευρωπαϊκό εθνικιστικό κόμμα στα πρότυπα του κόμματος Όρμπαν στην Ουγγαρία (το ανέφερε και στο πρώτο βίντεο που ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Χρυσή Αυγή). Πρότεινε την δημιουργία Διεύθυνσης Ιδεολογίας που θα απέρριπτε ναζισμό – φασισμό και κάθε μη ελληνικό ιδεολογικό ρεύμα και άρα θα επέβαλε η ναζιστική μητρική ιδεολογία να μην είναι ορατή. Έριχνε την σπόντα του για τα οικονομικά του κόμματος, για τα οποία εφεξής θα υπήρχε διαφάνεια για τα έσοδα-έξοδα και για να μην επαναληφθούν εγκληματικές πράξεις, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συνιστούσε αυστηρή προσήλωση στη νομιμότητα.

https://www.candiadoc.gr/wp-content/uploads/2020/05/mixaloliakos-kasidiaris.jpg

Το «τελεσίγραφο» Κασιδιάρη για να του παραχωρηθεί η Χρυσή Αυγή και να την μετατρέψει σε ένα εθνικιστικό κόμμα, κατά τα φαινόμενα, δεν έγινε αποδεκτό από τον Μιχαλολιάκο και ο Κασιδιάρης τράβηξε τον δρόμο του.

Και λέμε κατά τα φαινόμενα γιατί σε μια πολιτική οργάνωση που την συντροφεύουν από την ίδρυσή της, πριν 35 χρόνια, οι δολοπλοκίες[1], ιδιαιτέρως του αρχηγού της, ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τί μηχανεύεται ο Μιχαλολιάκος για να ξεφύγει από την δύσκολη θέση: Κόμμα εκτός Βουλής ο ίδιος και η σύζυγός του χωρίς βουλευτική ασυλία, και αναμένει την δικαστική απόφαση για τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής. Μήπως  και  το να ριχτεί κανένα νέο άλογο στην πιάτσα θα ήταν μια πιθανή λύση-φυγή από τα αδιέξοδα; Πάντως η κριτική του Μιχαλιλιάκου στο εγχείρημα Κασιδιάρη ήταν εξόχως υποτονική και καθόλου στο γνωστό υβριστικό στυλ Μιχαλολιάκου!

Για να προχωρήσει το εγχείρημα Κασιδιάρη, θα πρέπει οι επικοινωνιολόγοι που τον συμβουλεύουν να βρουν διάφορους εύπιστους μη χρυσαυγίτες που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του και θα αναλάβουν ρόλο στο υπό διαμόρφωση κόμμα. Θα τους βρουν;


[1] Αποκαλυπτικό είναι το βιβλίο του πρώην Χρυσαυγίτη Χάρη Κουσουμβρή, Γκρεμίζοντας τον Μύθο της Χρυσής Αυγής

Διαβάστε επίσης από το αφιέρωμα του Άρδην (τ. 90) στην Χρυσή Αυγή:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Γιατί η Χρυσή Αυγή;

Γ. ΞένοςΧρυσή Αυγή: Από παρακρατική οργάνωση στη δημιουργία Ταγμάτων Εφόδου

Γ. ΞένοςΗ ελληνική ακροδεξιά στη Μεταπολίτευση

> Από το αστυνομικό ρεπορτάζ για τη Χρυσή Αυγή

Γ. Ρακκάς, Ανωτάτη Γκεμπελική

Χρυσή Αυγή και Φιλανθρωπία

Χρυσή Αυγή και Οικολογία

Γ. Καραμπελιάς, Οι σπόνσορες της Χρυσής Αυγής

Βίαιη στροφή δεξιά, συνέντευξη του Γ. Καραμπελιά στη Λαμπρινή Θωμά το 2008

Δείγματα γραφής – κείμενα της Χρυσής Αυγής

Ν. ΔημητριάδηςΙδεολογία υπερανθώπων – κουλτούρα υπανθρώπων

> Black Metal, Oi! και Χρυσή Αυγή

> Τι διαβάζει ένας Χρυσαυγίτης;

Γ. ΡακκάςΠατρίς – θρησκεία και Μαύρη Εργασία: όταν η Χούντα έφερνε μετανάστες

Γ. Ρακκάς, Η ευρωπαϊκή Άκρα Δεξιά, το μεταναστευτικό και η κρίση του πολυπολιτισμού

Β. Στοϊλόπουλος, Η ακροδεξιά στη Γερμανία

Ν. Λεμπούρ,  Θόρυβος και οργή: Οι σκίνχεντ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: