Αρχική » Τα ενεργειακά παιχνίδια της νεοθωμανικής Τουρκίας στα Βαλκάνια

Τα ενεργειακά παιχνίδια της νεοθωμανικής Τουρκίας στα Βαλκάνια

από admin

του Κωνσταντή Σεβρή από τη Ρήξη που κυκλοφορεί

Το τουρκικό διυλιστήριο Turpas κατήγγειλε και τερμάτισε τη σύμβαση αγοράς πετρελαίου από τη Συρία, με πρόφαση τις  αναταραχές που επικρατούν στην περιοχή. Μια ακόμα κίνηση που καταδεικνύει τις ωμές διαθέσεις των γειτόνων για άμεση παρέμβασή τους στα ζητήματα της Συρίας.
Κι αν οι προαποφασισμένες πιέσεις του Ερντογάν και της παρέας του στη Συρία έχουν ποικίλες γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες, οι αντίστοιχες πιέσεις στα Βαλκάνια επιφέρουν (προς το παρόν;) πολλαπλά οφέλη.
Η Τουρκία προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να εξασφαλίσει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στις ενεργειακές επενδύσεις που γίνονται στα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία και η Τουρκία υπέγραψαν πολιτική συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου, που θα παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αερίου από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία σε περίοδο «έκτακτης ανάγκης».
Παράλληλα, η κρατική τουρκική εταιρεία ενέργειας Botas Petroleum Pipeline Corporation, και η βοσνιακή BH-Gas, υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καθορίζει περαιτέρω τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη αγωγών φυσικού αερίου και για ευρύτερα βοηθητικά έργα μεταφοράς του.
Η τουρκική ενεργειακή πολιτική δεν επιδιώκει μοναχά να εξασφαλίσει την παρουσία της με μεγάλα και ελεγχόμενα δίκτυα αγωγών στη χερσόνησο του Αίμου. Πηγαίνει βήματα παραπέρα, προσδοκώντας, σε σύντομο διάστημα, τα δίκτυά της να ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα ρωσικά!
Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει αγκαλιάσει τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν. Ειδικότερα, ο σύμβουλος του προέδρου της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, Μουράτ Χαϊντάροφ, ανακοίνωσε επίσημα πως ανακαλύφθηκαν δύο νέες πηγές κοιτασμάτων φυσικού αερίου τα δυο τελευταία χρόνια. Λίγες μέρες αργότερα, με  ανακοίνωση της  κρατικής εταιρείας ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, γνωστοποιήθηκε πως το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία έχουν αρχίσει εργασίες για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην Ανατολία, με κόστος περίπου 5 με 6 δισ. δολάρια. Ο αγωγός «Σάουθερν Κόριντορ» υπόσχεται να συμβάλει στη διαφοροποίηση των πωλήσεων ενέργειας πέρα από τη Ρωσία, καταλήγει η ανακοίνωση.
Στο ίδιο κλίμα η τουρκική Turpas και η Socar του Αζερμπαϊτζάν ξεκινούν ένα έργο πετροχημικών αξίας 5 δισ. δολαρίων, στην περιοχή Αλίαγα της Σμύρνης. Τα 5 δισ. δολάρια που επενδύονται θα μειώσουν σημαντικά την εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές πολλών παράγωγων του πετρελαίου, όπως η νάφθα, τα καύσιμα των αεριωθούμενων και το υγραέριο με χαμηλή περιεκτικότητα θείου, ενώ αναμένεται να εξοικονομηθούν 5,8 δισ. δολάρια από το κόστος των εισαγωγών.
Βέβαια, η Τουρκία, για να εκπονήσει αυτή τη στρατηγική, ενεργοποιεί τα ποιοτικά πλεονεκτήματα της δημογραφικής της σύνθεσης. Στις 28 Νοεμβρίου, στο τουρκικό κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολυεθνική διάσκεψη με θέμα «Η Τουρκία και τα Βαλκάνια», με αντιπροσώπους από 156 οργανώσεις, διπλωμάτες και πολιτικούς με βαλκανική καταγωγή.
Ως βασικός ομιλητής ο Ριφάτ Σαΐτ, βουλευτής του κόμματος ΑKP, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας Βαλκανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο, του οποίου η γενική γραμματεία θα βρίσκεται στη Σμύρνη. Ο Σαΐτ είπε επίσης ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, τους δήμους, τα πανεπιστήμια και τις οργανώσεις, θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για να ενθαρρύνουν τις βαλκανικές ενώσεις να συνεργαστούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες.
Από την άλλη πλευρά, ο Αντνάν Βαρνταρλί, πρόεδρος της Βαλκανικής Κοινωνικής, Οικονομικής και Ακαδημαϊκής Οργάνωσης (BALKANSIAD) σημείωσε πως τα βαλκανικά κράτη βρίσκονται σε μια φάση ανοικοδόμησης και οι βαλκανικές χώρες χρειάζονται τις συμβουλές της Τουρκίας για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους σε νομοθετικά, δικαστικά και εμπορικά θέματα.
Ενδεικτική της κατεύθυνσης της συνδιάσκεψης υπήρξε η δήλωση του  επίτιμου πρόξενου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κεμάλ Μπαϊσάκ: «Ο βαλκανικός κόσμος παρέχει στον τουρκικό κόσμο την ευκαιρία για ενοποίηση κάτω από μία στέγη».
Πάντως, τη στέγη αυτή, καταρχήν φαίνεται να την προτιμούν οι Έλληνες και οι Βαλκάνιοι γιατροί, οι οποίοι, μπροστά στις αδυναμίες απορρόφησής τους από τα  Εθνικά Συστήματα Υγείας, διεκδικούν θέσεις εργασίας στη γειτονική χώρα. Ο γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας εύρεσης εργασίας Ακάριγερ, Ασλί Ακκόρ, έχει λάβει μέχρι στιγμής 2.500 αιτήσεις από αλλοδαπούς γιατρούς, 500 από τις οποίες στάλθηκαν από την Ελλάδα και άλλες βαλκανικές χώρες, όπως ισχυρίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ