Αρχική » Το 2013 ξεκινά η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

Το 2013 ξεκινά η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

από admin

Πυρηνικοί Αντιδραστήρες στη γειτονιά της Ελλάδας

To εργοστάσιο του Άκουγιου θα κατασκευαστεί στις μεσογειακές ακτές απένταντι από την Κύπρο (Πηγή: AA)
To εργοστάσιο του Άκουγιου θα κατασκευαστεί στις μεσογειακές ακτές απένταντι από την Κύπρο (Πηγή: AA)  
Από τα Νέα
Το περυσινό πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα και η παρουσία ενός ενεργού σεισμικού ρήγματος στην περιοχή του Άκουγιου, απέναντι από τις ακτές της Κύπρου, δεν εμπόδισαν τα σχέδια της Τουρκίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας.

Οι τρισδιάστατες μακέτες της εγκατάστασης, της οποίας η κατασκευή προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2013, παρουσιάστηκαν από τη ρωσική Rosatom που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείρισή της.

Το εργοστάσιου του Άκουγιου, αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, θα κατασκευαστεί πάνω σε μια τεχνητή λωρίδα ξηράς κοντά στην Αττάλεια και θα έχει έκταση όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου.

Οι τέσσερις αντιδραστήρες του Άκουγιου θα προσφέρουν συνολική ισχύ 4.800 Megawatt, σχεδόν το ένα δέκατο της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στην Τουρκία.

Οι αντιδραστήρες θα ψύχονται με νερό από τη Μεσόγειο που θα επιστρέφεται στη θάλασσα «χωρίς καμία επιμόλυνση», διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του σχεδίου στη Rosatom, Αλεξάντερ Σουπέρφιν. Δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε διαρροή ραδιενέργειας έξω από την περίμετρο της εγκατάστασης και οι εργαζόμενοι «δεν θα φορούν ειδικό εξοπλισμό» πέρα από μια άσπρη ποδιά.

Το σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού του Άκουγιου συζητείται στην Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες συναντώντας σημαντικές αντιδράσεις: Το 2011, ο Τόλγκα Γιορμάν, καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Οκάν της Κωνσταντινούπολης, απέσυρε την υποστήριξή του για το σχέδιο, επισημαίνοντας ότι το Άκουγιου απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από ένα ενεργό ρήγμα, πάνω στη ζώνη όπου συναντώνται η Αφρικανική και η Ευρασιατική τεκτονική πλάκα.

Η Rosatom διαβεβαιώνει ότι το εργοστάσιο είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε σεισμούς έντασης 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όμως οι αντιδραστήρες νερού υπό πίεση που θα χρησιμοποιεί το Άκουγιου, με την ονομασία VVER 1200, δεν έχουν κατασκευαστεί ποτέ στο παρελθόν και επομένως δεν έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.

Προβλήματα θα μπορούσαν δυνητικά να προκύψουν και από το σχεδιασμό του συστήματος ψύξης με θαλασσινό νερό, το οποίο δεν θα περνά από πύργους ψύξης. Η Rosatom διαβεβαίωσε ότι το νερό που εξέρχεται από το εργοστάσιο θα είναι μόνο μερικούς βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τη θάλασσα και θα απελευθερώνεται σε μεγάλο βάθος ώστε να μην επηρεάζονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατη ευρω-αμερικανική μελέτη, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε στο μέλλον να επηρεάσει τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών που ψύχονται με νερό.

Το περασμένο καλοκαίρι, για παράδειγμα, ο πυρηνικός σταθμός του Μπράουνς Φέρι στην Αλαμπάμα χρειάστηκε να κλείσει πάνω από δύο φορές λόγω αυξημένης θερμοκρασίας στα νερά του ποταμού Τενεσί.

Η Rosatom και οι τουρκικές αρχές προφανώς εκτιμούν ότι τα προβλήματα αυτά δεν θα επηρεάσουν το Άκουγιου. Η Άγκυρα, εξάλλου, έχει  σχέδια για την κατασκευή δύο ακόμα πυρηνικών εργοστασίων, και η ρωσική εταιρεία δηλώνει τώρα «περισσότερο από πρόθυμη» να τα αναλάβει.

Επισήμανση Ρήξης

Η διεθνής σύμβαση για τις διακρατικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σημειώνει ότι πρέπει να συναινέσουν και τα γειτονικά κράτη για ένα τέτοιο πυρηνικό εργοστάσιο.

Οι κυριότερες υποχρεώσεις που απορρέουν από την Σύμβαση είναι περιληπτικά οι παρακάτω:

* καθιέρωση διαδικασίας εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακά πλαίσια, για συγκεκριμένες δραστηριότητες και έργα.
* ενημέρωση προς κάθε Θιγόμενο Μέρος, σχετικά με τις δραστηριότητες οι οποίες σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν.
* προετοιμασία και σύνταξη του φακέλου εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό επίπεδο. Ο φάκελος, αφού ολοκληρωθεί, κοινοποιείται στο Θιγόμενο Μέρος.
* διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τα άλλα Ενδιαφερόμενα Μέρη, μετά την ολοκλήρωση της εκτίμησης, σχετικά με τις εκτιμώμενες διασυνοριακές επιπτώσεις της προτεινόμενης δραστηριότητας, καθώς και άλλες μορφές αμοιβαίας βοήθειας για την μείωση ή και εξάλειψη των επιπτώσεων αυτών.
* διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας σχετικά με:
* τη βελτίωση των μεθόδων εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακά πλαίσια. π την καλύτερη κατανόηση της σχέσης αιτίου-αποτελέσματος και του ρόλου της στην ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος. π την ανάλυση και την παρακολούθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνονται σχετικά με τις προτεινόμενες δραστηριότητες. π τις περιβαλλοντικά ορθές εναλλακτικές λύσεις στις προτεινόμενες δραστηριότητες καθώς και στις μεθόδους παραγωγής και κατανάλωσης.

Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να μην καταστεί η Τουρκία πυρηνική δύναμη για το καλό του ελληνικού λαού μιας και το πυρηνικό εργοστάσιο θα είναι λίγο μόλις μίλια από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, αλλά και όλων των λαών της Μεσογείου, σε μια περίοδο που η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή κρέμεται από μια κλωστή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Δημήτρης 26 Ιουλίου 2012 - 16:02

Μα καλά, δε θέλετε να τα έχουμε καλά με τους φίλτατους γείτονες; Γιατί να τους στενοχωρήσουμε; Μήπως είστε …εθνικιστές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ