Κοινοτισμός και εταιρισμός

 Το 45ο τεύχος του Άρδην περιλαμβάνει δύο αφιερώματα, τη σχέση Οικουμενικότητας και αυτοκεφαλίας, γένους και έθνους-κράτους, επ’ αφορμή του εκκλησιαστικού ζητήματος και τη συνέχεια της έρευνας για τον κοινοτισμό.

Στο πρώτο αφιέρωμα περιλαμβάνονται και οι εισηγήσεις από τη συζήτηση που οργάνωσε το «Άρδην», δεδομένης της ευρύτερης  εθνικής και πολιτισμικής του διάστασης, και αναδεικνύεται ένα κεφαλαιώδες και υποφώσκον ζήτημα, εκείνο της σχέσης έθνους και γένους. Εισηγήσεις των σεβ. μητροπ. Ναυπάκτου Ιερόθεου, π. Γ. Μεταλληνού, Θ. Στοφορόπουλου, Ν. Σαρρή, Θ. Ζιάκα,  Σπ. Τρωϊάννου.

Στο δεύτερο αφιέρωμα με τον τίτλο κοινοτισμός και εταιρισμός επιχειρείται να εξηγηθεί η κρίση του κοινοτισμού ως συνέπεια της έλλειψης ισχυρής συνεταιριστικής αντίληψης στην Ελλάδα και παρουσιάζεται δια μακρών η συνεταιριστική εμπειρία του Μοντραγκόν στη Χώρα των Βάσκων, η εμπειρία του «τρίτου τομέα» μεταξύ κράτους και ιδιωτών κλπ.

Από αυτό το τεύχος αρχίζουν να δημοσιεύονται και κείμενα από το συνέδριο του Άρδην στο Βόλο (25-27 Οκτωβρίου 2003) με τον τίτλο «Εναλλακτικές προτάσεις στην παγκοσμιοποίηση», με εκείνα των Ν . Ντάσιου, Γ. Γκολέμπα, Δ. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Σταματόπουλου.

Παράλληλα αναλύεται μια πλειάδα ζητημάτων, η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού από τον Γ. Καραμπελιά, το ζήτημα της μετανάστευσης, η μετατροπή της αυτοκρατορίας σε ολοκληρωτισμό, η σχέση παγκοσμιοποίησης και ΜΜΕ, το Κυπριακό, οι εκλογές στη Χιμάρα,  κλπ. Γράφουν ακόμα οι Λ. Βάσσης, Π. Ήφαιστος, Φ. Μαλκίδης, Λ. Αξελός, Τ. Ραμαντάν, Γ. Ππαγιαννόπουλος, Γ. Ρακκάς, Κ. Καραϊσκος, Κ. Θεολόγου, Δ. Γερούκαλης, Μ. Ευρυβιάδης, Στ. Σωτηρίου, Γ. Μανδίκος κ.ά

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

elGreek