Το τεύχος 47 του Ιουνίου 2004 του Άρδην περιλαμβάνει τρία αφιερώματα, ένα στο Όχι και το ρήγμα που προκάλεσε στην ιδεολογική και πολιτική ζωή Ελλάδας και Κύπρου, το δεύτερο στο Ιράκ και τον σιωνισμό, το τρίτο στην μεταβολή της ήττας σε ποίηση της αντίστασης του ελληνισμού.

Tό “Όχι” του κυπριακού ελληνισμού, όπως και η αντίσταση του ιρακινού λαού, αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις μιας βαθύτερης στροφής που αρχίζει να διαφαίνεται στο παγκόσμιο σκηνικό. Η νέα τάξη της παγκοσμιοποίησης αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις και αντιστάσεις.

Την 24η Απριλίου ολοκληρώθηκε –και έκλεισε– ένας ιστορικός κύκλος 30 χρόνων ενώ, ταυτοχρόνως, εγκαινιάζεται ένας νέος. Το Κυπριακό ΟΧΙ πυροδοτεί ένα νέο κύκλο όπου, επί τέλους, μπορεί να επουλωθεί το τραύμα της εισβολής του 1974. ¨Έναν κύκλο που συνδυάζει κοινωνικά, πατριωτικά, οικολογικά, δημοκρατικά, πολιτισμικά αιτήματα και διεκδικήσεις. Η Ελλάδα, για να είναι ανεξάρτητη, πρέπει να υιοθετήσει έναν εναλλακτικό οικονομικό, κοινωνικά δίκαιο, οικολογικά βιώσιμο και πολιτισμικά αυτογενές και ταυτόχρονα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης και να απορρίψει το σημερινό παρασιτικό πρότυπο που γεννάει μόνο εξάρτηση, ναρκωτικά και παρακμή.

Γράφουν για τι συνέπειες του ΟΧΙ οι Ν. Βαγενάς, Χ. Ιακώβου, Κ. Καραϊσκος, Γ. Καραμπελιάς, Χρ. Κληρίδης, Ο. Μάλινσον, Αρ. Μιχαηλίδης, Θ. Ντρίνιας, Μ. Παπακυριακού, Σ. Πάυλου, Γ. Ρακκάς,  Β. Φτωχόπουλος, Κ Χατζηαντωνίου.

Στο δεύτερο αφιέρωμα, περιλαμβάνονται τα κείμενα του Αριστείδη Τερζή, τα οποία σκιαγραφούν, στιγμές από την ιστορία του αμερικανικού επεκτατισμού και από τα σχέδια του Ισραήλ, το οποίο μεθοδεύει μια ειδική σχέση με την Ε.Ε. Τέλος, οι Εβραίοι αντισιωνιστές, ο Τίμ Γουάιζ από την Αμερική και ο Μάικλ Βαρσάφσκι από το Ισραήλ, επιμένουν σε μια “εκ των έσω” καταλυτική κριτική στο σιωνισμό και τις πρακτικές του.

Το τρίτο αναφέρεται στη μεταβολή της ήττας –του εμφυλίου, και της εισβολής του 1974 στην Κύπρο–, σε  ποίηση και προβληματισμό της αντίστασης και της αυτογνωσίας . Ο Κλείτος Κύρου, ο Άρης Αλεξάνδρου, ο Μιχάλης Κατσαρός, ο Κώστας Μόντης και ο Παντελής Μηχανικός, σκιαγραφούνται μέσα από τα κείμενα του Γ. Καραμπελιά του Χρ. Μέμου και του Χρ. Αλεξάνδρου.

Στο τεύχος περιλαμβάνονται επίσης κείμενα για τα μεταλλαγμένα, την Αλβανία και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, την παγκοσμιοποίηση, τη σύγχρονη τέχνη, την αρχαιολογία, κλπ. των Γ. Κολέμπα, Φ. Μαλκίδη, Κ.Μοράρου, Γρ. Σουλτάνη, Κ. Βλασιάδη, Β. Λαδοπούλου, Α. Δοντά, Γ. Παλαιολόγου, κ.ά.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

elGreek